Sophanteringens historia

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9729
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av Amund » 16 oktober 2020, 18:18

sonderling skrev:
14 oktober 2020, 07:25
Mer av anekdoktiskt värde kanske men bakom sommarstugan fanns en "kökkenmödding" alltså en avskrädeshög. Från morfars tid (F1896-d1967), där kunde man skrota runt och hitta olika grejer, mest glas och porslin i olika färger, rostiga burkar och gamla ruttna skor. Numera hittar jag ingenting men jag har inte grävt på platsen. Tänker endå att förr var sopor mera miljövänliga i det att de kunde brytas ner. Åtminstone synligt, för det är troligt att kemikalierna var värre. Tror inte samma sak gäller dagens plastberg.
Ja och just skärvor av blomkrukor minns jag väl i dessa avskrädesplatser. När ölburkarna var av plåt så försvann de väl på 1-2 år, inte ovanligt på bad och rastplatser.
mrsund skrev:
12 oktober 2020, 08:51
På sommarsemestern ute på landet såg man man alltid ett par generationers gamla bilar stå en bit från husen stegvis övervuxna av växtlighet.
I Norrland i alla fall så tror jag varje hemman var omgivet av minst 10-20 bilvrak i omgivningarna. Som barn älskade man att utforska och leka i dessa bilar som bara var ditbogserade. Tror kommunerna hade någon uppsamlingskampanj på 80-talet. Även en gammal PV från 50-talet tar lite tid att förmultna helt.

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13480
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av Markus Holst » 16 oktober 2020, 18:24

Idag är det en registerhållaravgift på 50 kronor om året på avställda men inte skrotade fordon, just för att slippa dem i skogarna. Det fick mig att nyligen skrota en kärra som jag länge betalat 50 kronor om året för att ha bakom traktorn.

HJ
Stödjande medlem 2024
Inlägg: 1504
Blev medlem: 31 juli 2003, 16:40
Ort: Göteborg

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av HJ » 23 oktober 2020, 10:48

Vad gäller sopnedkast i flerfamiljshus är det kopplat till sophämtarnas arbetsmiljö. Genom att ställa krav på allt enklare hantering (ihop med ett kommunalt monopol) så har det blivit allt svårare för fastighetsägare att ha soprum i källare eller liknande, utan det blir små hus på gården istället.

Jag minns min barndom på landet med soptunnor av galvat plåtgaller med papperspåsar i. Om man hade trasigt glas var det viktigt att de placerades i en kartong eller liknande för att inte sopgubben fick det i ryggen när han hävde upp påsen på ryggen på väg till bilen. Den risken finns inte längre vad gäller hushållssopor, men ändå sitter det i än i dag när jag skall slänga glaskross.

/Håkan

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5013
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av koroshiya » 23 oktober 2020, 20:37

För snart en generation sedan installerade de växelsystem i sopnedkasten där jag bodde, men det fungerade inte. Vad jag förstår hade kompostsoporna en form av dammsugarsystem som skulle köra iväg de soporna till ett nybyggt fristående soprum.

En av anledningarna kan ha varit att vissa hyresgäster var för korkade för att använda det.

Efter några år stängde de därför av det.

Grovsoprum kan vara väl värda att dyka i för att få tag på diverse saker, även om vad jag har förstått det inte är tillåtet att plocka saker därifrån, men det kan inte vara så allvarligt. Bekanta till mig har brukat plocka käk från storköps containrar och andra plockar saker från sagda soprum. Ibland blir man nästan beklämd över att se vad som slängs.

Avlidnas böcker kan ligga på hög där, och om ingen med förståelse har gått igenom böckerna kan där finnas böcker som är värda mer än 1000 kronor. I sådana fall gör de som tar med sig sådant hem nog nästan en välgärning, för annars hade fina volymer från mitten av 1800-talet istället blivit brända. Mer tragiskt ändå på något sätt är kanske att vissa av böckerna har haft en känslomässig anknytning till den som avlidit, även om man inte skall överdriva det, men där kan finnas dedikationer och annat. Någon bok kan exempelvis ha varit en belöning för god studievilja.

Andra saker gör en också förvånad. När det är slut med den nya kärleken - som jag gissar - kan saker slängas som aldrig har använts, eller nästan aldrig. Många lever nog i en situation som inte direkt är särskilt klimatsmart.

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13480
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av Markus Holst » 23 oktober 2020, 22:54

koroshiya skrev:
23 oktober 2020, 20:37
Mer tragiskt ändå på något sätt är kanske att vissa av böckerna har haft en känslomässig anknytning till den som avlidit, även om man inte skall överdriva det, men där kan finnas dedikationer och annat.
Detta har varit mig nära i några veckor, då jag hjälp Mamma, 89 år, att flytta från ett trygghetsboende till ett äldreboende. Det betydde även att hon flyttade från en tvåa till en enrummare, och eftersom hon nu är näst intill blind kom vi överens om att hennes böcker inte behövde följa med.

Det blev min uppgift att sortera. Vad gör man med åtskilliga volymer Strindberg i halvfranska band som i två generationer eller mer, åtminstone sedan min mormor gifte sig, stått i en bokhylla för att annonsera klass och bildning men aldrig blivit öppnande? Vad gör man med likadana samlingar av Zolah, Dumas, Flygare Karlen, Birgit Sparre med mera, som stått där lika olästa av samma anledning? Hur gör man för att Mamma inte skall känna sig ovärdig som vet att böckerna hon alltid känt sig stolt över utan att ha läst men inte längre kan se inte längre finns i hennes bokhylla?

Strindberg tog min bror hand om. De andra böckerna hamnar hos en kompis som helt enkelt gillar böcker. Inte tror jag att han kommer att läsa dem, men de kommer att stå i hans bokhylla och se lika stolta ut som de gjort i mammas.
Bilagor
Strindberg.jpg
Strindberg.jpg (27.38 KiB) Visad 441 gånger

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5013
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av koroshiya » 23 oktober 2020, 23:21

Jo, det är svåra frågor inom ett visst begränsat område. Jag har själv kastat saker vid flytt som i ett annat liv hade betytt mycket för mig.

Ser man på priset för serier är vissa helt osäljbara, och andra har fått se värdet sjunka med mer än 90 %. Tiderna förändras.

Själv har jag en bok jag hade tänkt läsa - nämligen Sven Stolpes, Oxfordprofiler. Den var osprättad när jag satte igång, och jag tror inte att jag kommer att ta mig igenom den.

Min maniska vilja är att ha läst allt som är i bokhyllan, men ibland slutar det med att jag läser Anna Karenina medan jag badar. Alla sidor bara flyger förbi, och jag varken bryr mig eller förstår något. Då kan det ha varit mycket bättre att ha sagt att man inte måste läsa allt.

Birgit Sparres, gårdarna runt sjön, skulle jag emellertid säga är läsvärd litteratur. Då vet jag i jämförelse en svensk nobelpristagare som är hopplöst föråldrad.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28383
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av Hans » 24 oktober 2020, 01:32

Nu hamnade vi i 'den som har flest böcker när han dör vinner' - olästa då. Har läst 'Krig och fred'. När mina föräldrar gick och dog dödens död fick jag och bror min rensa rejält i bokhyllan. Huvudsakligen lästa böcker. Kommer inte ihåg vad vi fick för dem men inte mycket, men många var på engelska. Jag är smalare och och har mycket militärteknikhistorisk i mina bokhyllor, en bunt signerade - hoppas att ungarna får en slant om de inte slänger dem när jag lämnar in. Har ytterst svårt att kasta en bok även om den finns på nätet.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7122
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av sonderling » 2 november 2020, 11:21

Det är sorgligt det där att det slängs så mycket böcker.
Ett tag var det nått att skryta med på luncher, ja alltså olika medarbetare skröt om att de avyttrade alla sina böcker och det kändes så skönt, sa de.
Ännu en gång fick jag känslan av att jag lever i fel tid på fel plats. :(

Sonderling

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5013
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av koroshiya » 2 november 2020, 14:43

sonderling skrev:
2 november 2020, 11:21
Det är sorgligt det där att det slängs så mycket böcker.
Ett tag var det nått att skryta med på luncher, ja alltså olika medarbetare skröt om att de avyttrade alla sina böcker och det kändes så skönt, sa de.
Ännu en gång fick jag känslan av att jag lever i fel tid på fel plats. :(

Sonderling
Jag har skrivit på Skalman om en jag vet som gör 10 000 i månaden på nätförsäljning av böcker. Han har ett antikvariat som knappt är öppet alls, men på nätet går det helt ok: tror han kan vara runt 70 nu.

Det är svårt, men han har med tiden kommit på att vissa böcker säljer. Utöver det har han som tumregel att om han tror han kan göra en hundralapp, så köper han en bok. Han säger också att det är ett misstag att försöka leta efter fantastiska fynd.

Ofta köper han saker som en annan inte alls är intresserad av, böcker med titlar som, "Så virkar du ditt lyckohjul", "101 klassiska kakrecept" och "Shantidevas visdom för den stressade västerlänningen". Det är förstås påhittade titlar, men ni fattar.

Han är jäkligt bra på att hitta sådant som säljer.

Rent allmänt är det ofta långa serier som skattar åt förgängelsen. Bonniers svenska historia från 60-talet är nog nästan osäljbar. Själv hade jag en uppdaterad version från början av 90-talet, men den försvann i en flytt. Med det kan man undra hur det kommer gå med Norstedts svenska historia som ju nu är närmare tio gammal.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28383
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av Hans » 2 november 2020, 15:03

Jo, Bra Böckers Lexikon från 80-talet kan jag nog elda med. Men jag har en bunt ganska smala krigsmatrielhistoriska böcker som nog skulle kunna intressera någon - dessutom några signerade.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7122
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av sonderling » 2 november 2020, 15:09

Jag hittade i grovsoporna på 00-talet samtliga När, Var, Hur böcker utom 1st, (minns inte årtal nu, de är nedpackade).

Militaria tror jag alltid kommer bli gångbart, det är min pensionsförsäkring. När slutdatum börjar närma sig ska jag börja sälja av dessa.

Sonderling

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5013
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av koroshiya » 2 november 2020, 16:58

Berättelser - kommer alltid att sälja - tror jag: böcker som "Gladiatorernas uttågsmarsch", "Bortom Stålvallen", eller annat. Böcker som skrevs i första person, av personer som var där och då.

För mitt ex av Gladiatorernas betalade jag förmodligen 70 kr. Det är inte mycket för en bit historia skriven för mer än 70 år sedan.

En halvtimme biljard med en öl kan gå på 130 kr eller mer, men en bra bok konsumerar man inte på 30 minuter.

Böcker är ett billigt och bra nöje, och särskilt med våra nordiska bibliotek. Ibland när man lånar en bok kan man se att norrmän och andra också har lånat den, alltså, att den har fraktats från Göteborg till städer utanför Sverige.

Äsch, vi kom in på ett annat ämne, så jag få försöka återföra det.

En morgon fann jag en kasse böcker vid återvinningsstationen, och tog med dem hem.

En av böckerna var Olaus Magnus nordiska historia, och förutom det, diverse andra roliga böcker, en som var en beskrivning av Tjeckoslovakiens provins i öst under mellankrigstiden. Jag kommer inte ihåg den exakta titeln, men det var ungefär, "Underliga folk i Europas mitt".

Det tycker jag är en bra idé, att om man inte vill ha något, så behöver man ändå inte slänga det i bingen. När jag bodde i ett höghus - med grovsoprummet jag beskrev - fanns det ibland lappar om att ta om ni vill ha.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7122
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av sonderling » 3 november 2020, 07:35

I huset sär syrran bor har man infört en bytarhylla typ, där bla böcker kan bytas bort och på mitt jobb har vi också skaffat en renodlad bokbytarhylla. Det är mycket skräp men då och då hittar man ett guldkorn.

Men åter till ämnet kanske.
På slutet av 80-talet till mitten av 90-talet med ett avbrott på 1 år så jobbade jag som fastighetskötare.
Morgonen började oftast med en runtur i kåkarna för att säkerställa att inga sopstopp hade skett under natten. Ja alltså i sopnedkastnet. Folk slängde vad som helst ner i röret och ibland blev det stopp. På denna tid fast ju knappt återvinning. Bara glas och tidningar men knappt det. En gång låg ett slaktat rådjur i en svart sopsäck och stoppa upp. Vi försökte peta loss det med ett kvastskaft men blev lite oroliga när blod började sippra nerför skaftet. Det var ju trots allt inte länge sedan ett känt styckmord hade hänt. (Hette hon Costa nånting?)

Sedan gick man och kolla soprummen som kunde vara rena Aladdins grotta med grejer. Jag möblerade min första lägenhet med möbler hittade i soprummet. En kollega hittade ett silverfat och en gång hade nån slängt en terrarium med en levande eremitkräfta. På den här tiden samlade jag såna här gamla kakburkar i plåt och kockums emaljerade kärl, sånt hittade man hela tiden. Överhuvudtaget upplevde jag att på 90-talet så dog den generationen som varit unga på 40-talet, hela bohag slängdes i grovsoporna för man kunde hitta lite VK2 relaterade prylar. Böcker, tidningar och små mystiska askar som min gamla mormor kunde förklara vad det var. "Det där är för att ha med sig tex socker på kondis, ja det var ransonerat så man fick ta med eget."
Pantglas var en sidoinkomst som försörjde fredagsfikat. På den här tiden kunde man ju panta vin och sprit flaskor så det kunde bli en slant.

När 90-tals krisen inträffade upplevde jag att det sinade rejält bland fynden (bortsett från dödsbona) och det tog aldrig fart igen så länge jag jobbade i det yrket. Dels fick väl folk dåligt med pengar dels så kanske det började ändra sig i folks medvetenhet, vad vet jag.

När det gällde panten så tog ju vin och sprit bort detta och för det övriga inträffade en "skandal" då ett allmännyttigt bostadsbolag fick nyss om att deras anställda "tjänade" pengar på detta och det räknades som stöld. Så det blev allmänt förbjudet hos alla bolag. Inte så man brydde sig direkt men man fick ju smussla mer.
Grovsopor skulle också numera förstöras, minns hur man mölja ner uniformer modell 31 i en container (ännu ett dödsbo), dessa såg helt oanvända ut för de var inpackade i typ smörgåspapper?

Numera har jag inge direkt kontakt med detta men då och då när jag är på återvinningscentralen knyter det sig i bröstet när jag ser vad folk slänger och dödsbona av idag verkar vara från de som starta bo på 60-70-talet. Den stressade medelålders mannen med SUV kommer med släp där allt bohag är lastat och möljar ner i det i respektive container. Jag är inte säker men jag tyckte det såg ut som keramik av lisa Larsson...

Sonderling

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9729
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av Amund » 3 november 2020, 16:09

Tack för alla intressanta erfarenheter. Just bohag efter dödsbon är lite sorgligt kan man tycka - tänk att något som värderats högt och vårdats under ett helt liv - slöjd, handarbete eller olika samlingar som bara hamnar i en stor container och krossas... -men det handlar väl bara om förgänglighetens evighet på något sätt..?

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13480
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Sophanteringens historia

Inlägg av Markus Holst » 3 november 2020, 17:35

Amund skrev:
3 november 2020, 16:09
Tack för alla intressanta erfarenheter. Just bohag efter dödsbon är lite sorgligt kan man tycka - tänk att något som värderats högt och vårdats under ett helt liv - slöjd, handarbete eller olika samlingar som bara hamnar i en stor container och krossas... -men det handlar väl bara om förgänglighetens evighet på något sätt..?
Det finns samtidigt något vackert i att ens liv försvinner med döden. Förr fick den döde sina ägodelar med sig i graven. Idag bränns ägodelarna, just som den döde.

Skriv svar