Stonehenge hade trägranne

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Stonehenge hade trägranne

Inlägg av Marcus » 22 jul 2010 19:24

Den världsberömda stensättningen Stonehenge i södra England har fått sällskap - arkeologer har funnit en träversion av monumentet i samma område.
Med hjälp av radar har arkeologerna upptäckt ett cirkelformat dike mindre än en kilometer från stenformationen, berättade på torsdagen professor Vince Gaffney som har lett utforskningen. Stonehenge tros vara rest i olika faser för mellan 2 000 och 4 000 år sedan.
– Det är ett remarkabelt fynd, säger Gaffney, verksam vid universitetet i Birmingham.
– Det kommer att helt kullkasta vår hittillsvarande syn på landskapet kring Stonehenge.
I diket finns meterbreda gropar där träpålar kan ha stått. Ringen är 25 meter i diameter, bara fem meter mindre än Stonehenge. Enligt professor Gaffney kan de båda byggnadsverken ha rests ungefär samtidigt.
Radarbilderna visar att träsättningen hade två ingångar, och inuti fanns en gravkulle som troligen tillkommit senare. Några spadar kommer forskarna dock inte att stoppa i marken.
– Nej, det här är en virtuell utgrävning. Vi skulle heller inte kunna gräva ut något i den här storleksordningen, förklarar Gaffney.
Däremot är han säker på att fler fynd kommer att göras allt eftersom området kartläggs med ny teknik.
– Stonehenge står inte ensamt. Vi har ett enormt virtuellt landskap att utforska, tillägger han.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/stone ... 027681.svd

/Marcus

Johan Matsson
Medlem
Inlägg: 1000
Blev medlem: 27 jul 2003 14:41

Re: Stonehenge hade trägranne

Inlägg av Johan Matsson » 02 aug 2010 15:29

Jag begriper inte nyheten, är det ett tredje monument man hittat eller är det "Woodhenge" http://en.wikipedia.org/wiki/Woodhenge
som ligger i närheten av Stonehenge man syftar på? Det har varit känt länge och är praxis att också besöka när man som historieintresserad besöker Stonehenge.

naturelle
Ny medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 03 aug 2010 11:19

Re: Stonehenge hade trägranne

Inlägg av naturelle » 05 aug 2010 10:45

Vad roligt att läsa. Jag ska dit, redan om 9 dagar! Fast som jag har förstått så handlar artikeln inte om Woodhenge.. eller?