Var neandertalarna missbildade?

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Användarvisningsbild
Probstner
Medlem
Inlägg: 5179
Blev medlem: 18 okt 2004 08:05
Ort: Stockholm

Var neandertalarna missbildade?

Inlägg av Probstner » 16 dec 2008 13:24

Jag har varit lite insnöad på neandertalare den senaste tiden och försökt förstå olika forskningsinriktningars syn på vad det handlar om för sorts människor. Vad jag förstår har det ända sedan de första fynden gjordes hävdats att de typiska neandertaldragen (skelettets och skallens byggnad) kan vara någon form av degeneration, en mutation med speciella fysiska kännetecken. Ungefär som akondroplasi hos vissa dvärgväxta personer - man kan säkert inte utesluta att en del skelettfynd av förmänniskor och tidiga människor har varit exempel på otypiska genförändringar. Vad gäller neandertalarna verkar annars de flesta vara inne på att det handlar om en köldanpassad utveckling antingen av homo erectus eller av någon form av tidig sapiens.

Är det någon som vet mer om det aktuella forskningsläget vad gäller degenerationshypotesen, d v s att de typiska neandertalsdragen skulle vara resultat av en abnorm genförändring hos ett begränsat antal individer?

/ Probstner