Neandertalarna närmare oss än vi trott

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Neandertalarna närmare oss än vi trott

Inlägg av Marcus » 30 nov 2008 11:07

När neandertalarnas arvsmassa är kartlagd innan årets slut har forskarna pusslat ihop nära 3 miljarder bokstäver från vår närmaste släktings dna. För Svante Pääbo, Sveriges världsberömde evolutionsforskare, är det en milstolpe i jakten på människans ursprung.
- Bilden av vad som skiljer oss från neandertalarna blir allt mer finupplöst. Det är en fantastisk tid att få vara med om, säger Svante Pääbo.
Den moderna människan vandrade ut ur Afrika för knappt 100.000 år sedan. I Europa fanns då redan neandertalarna, en nära släkting som flyttat från Afrika några hundra tusen år tidigare. Benfynd visar att neandertalarna hade större hjärna än oss, och kortare och bredare kroppsbyggnad. De kunde göra upp eld, använda verktyg och de begravde sina döda.
- Vi försöker hitta de små förändringar som genetiskt ligger bakom att människan utvecklade sin kultur, vilket neandertalarna aldrig gjorde - trots att de hade en mycket längre historia på jorden än vi, säger Svante Pääbo.
[...]
De första analyserna visar att vi är mycket närmare släkt med neandertalarna än vad forskarna från början trodde. Vi skildes åt för cirka 800.000 år sedan - och för 400.000 år sedan upphör all sammanblandning.
- Vi är så nära släkt med varandra att en slumpvis vald människa kan vara närmare släkt med neandertalarna än med en annan människa, säger Svante Pääbo.
Ett annat sätt att utrycka det är att jämföra med schimpansen - vi är ungefär lika nära släkt med neandertalaren som västafrikanska schimpanser är med schimpanserna i Centralafrika.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=857878

/Marcus