Grottmålningar hotade av mögelsvamp

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Grottmålningar hotade av mögelsvamp

Inlägg av Marcus » 12 jul 2008 23:41

Unesco kan förödmjuka Frankrike genom att sätta de världsberömda grottmålningarna i Lascaux på sin lista över hotade världsarv. Enligt The Independent har FN-organets världsarvskommitté gett den franska staten sex månader på sig att lämna besked om hur man lyckas med att rädda målningarna från att förstöras av grå och svart mögelsvamp.
Grottorna i Lascaux, med målningar som är 17 000 år gamla, brukar kallas för "förhistoriens Sixtinska kapell" på grund av dess skönhet. Det är andra gången på sju år som målningarna har invaderats av mögelsvamp. Unesco uppmanar nu Frankrike att släppa in en grupp oberoende experter i grottorna och att göra en studie av alla åtgärder som har vidtagits och kommer att vidtas sedan det första svampangreppet 2001.
På Unescos lista över hotade världsarv finns i dag 31 platser, byggnader och föremål. Ett exempel är Buddastatyerna i Bamiyan i Afghanistan som delvis förstördes av talibanerna. I Frankrike har experter grälat i åratal om bästa sättet att bevara grottmålningarna i Lascaux - om hotet från FN-organet verkställs skulle det innebära en stor förödmjukelse för de franska myndigheterna.
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/ar ... 452615.svd

/Marcus