Fossilbajs förlänger Amerikas historia

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Fossilbajs förlänger Amerikas historia

Inlägg av Marcus » 03 apr 2008 20:50

Människan kom till Nordamerika flera tusen år före den tid som man tidigare trott. Det visar dna-analyser på fossiliserad avföring, utförda av bland annat Uppsalaforskaren Anders Götherström.
Människans invandring till den amerikanska kontinenten är ett av arkeologins olösta mysterier. Att människor tog sig till Amerika över isarna från nordöstra Asien är det mest sannolika scenariot. Men tidpunkten för invandringen är omtvistad.
Den rådande uppfattningen i ett halvt sekel har byggt på teorin vid namn "clovis first". Lämningar från Cloviskulturen har länge utgjort de äldsta bevisen för mänsklig närvaro i Amerika. De fynd som har ifrågasatt teorin har varit osäkra och inte fått någon större spridning.
Men den aktuella studien kommer troligtvis att ändra på det.
- De här resultaten är spiken i kistan för clovis first-teorin, vi har de första direkt daterade mänskliga lämningarna som är ett till två tusen år äldre än de tidigare bevisen, säger Anders Götherström, forskare och lärare på avdelningen för evolutionsbiologi på Uppsala universitet.
Han är specialist på analyser av dna från arkeologiskt material och har under studien samarbetat med forskare från USA, Tyskland, Storbritannien, Spanien och Danmark.
Fynden som används i studien är fossiliserad avföring, eller koproliter som det heter inom arkeologin. Därför anses dessa resultat vara mer tillförlitliga än tidigare fynd, som daterats på till exempel jordlager i utgrävningar.
Att dessa fynd verkligen kommer från människa har bekräftats genom att små snuttar av dna, som är unika för amerikansk urbefolkning, hittats i provernas arvsmassa. Studien har dessutom genomgått ovanligt hård granskning.
- Det vi gjort är att vi puttat gränsen för befolkningen av Amerika till minst 14.500 år före nutid, säger Anders Götherström.
Tidigare fanns endast 13.000 år gamla spår säkrade. Anders Götherström tror att resultaten kommer att ändra synen på befolkningen av Amerika för gott.
- Det här är den hårdast kontrollerade studien i detta fält och vi tror att den kommer att stå pall för testerna i framtiden.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=757735

/Marcus