När började människan klä sig?

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Calypze
Medlem
Inlägg: 257
Blev medlem: 09 okt 2004 17:39
Ort: Stockholm

När började människan klä sig?

Inlägg av Calypze » 21 jan 2008 23:02

När började egentligen människor att bära kläder? På vissa bilder som visar stenåldersmänniskor så går folk helt nakna, på andra så har de någon pälsbit för könsorganet. Men vet man något om hur gick klädda, om de gick klädda? I Europa, och även på andra ställen när det var kallt, så kan man nog utgå från att de hade kläder för att värma sig. Men hur gjorde man en "vanlig dag" i Afrika, eller under en varm dag vid medelhavsområdet? Brydde man sig om klädsel då? Vet vi någonting? Och hur var det med andra människoarter samtida som vår, dvs neandertalare och Homo erectus, hade de kläder på sig även när de inte behövde det för att hålla värmen?

Kommer ihåg någon artikel från Illustrerad Vetenskap om något naturfolk som levde i en indonesisk djungel (eller på någon ö i närheten iaf), tror de täckte könsorganen (oftast iaf), men kvinnorna gick barbröstade, så det verkar inte ha varit några problem där. Ger det någon vink om hur det var på stenåldern? Eller fanns det olika klädeskoder i olika kulturer, som det gör idag?

Användarvisningsbild
G:son
Medlem
Inlägg: 3027
Blev medlem: 10 apr 2007 05:02
Ort: Finland

Inlägg av G:son » 21 jan 2008 23:21

Det finns ett antal stenålderssamhällen som överlevt in i våra dagar, och de ger nog en fingervisning om hur det var. För övrigt råkade jag nyligen se ett tv-program som handlade om Grönland, och hur man hittade ett stenålderssamhälle vid nordostkusten där, i början av 1900-talet. Där gick folk omkring mer eller mindre nakna i byn, trots det något karga klimatet. :D 1921 ägde det sista vuxendopet rum i byn, och det markerade slutet för den livsstilen. Den berömda stenåldersmannen Ötzi var ju däremot väl påpälsad, när han skulle ta sig över alperna.

/G:son

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 10230
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Inlägg av Markus Holst » 21 jan 2008 23:56

Än idag finns det ju naturfolk som är i det närmaste nakna. Männens kläder består ju ibland endat av ett penisfodral vars uppgift mer är att framhäva än att dölja organet. Penisfodralen finns väl i bland annat amazonas och nya guinea. Barbröstade kvinnor finns ju naturligt i de flesta enklare kulturer i de varmare världsdelarna.

Nog har kläderna fler funktioner än att värma och rätt tidigt fick nog kläderna en sexuell innebörd.

Jag drar mig till minnes en bild från någnstans i nordöstra Afrika, där jag såg män med skjutvapen. En del av dem bar t-shirt som enda plagg och var alltså nakna på underkroppen utan att verka brydda över det.

Forntiden är ju fruktansvärt lång, Vi får nog förutsätta att kläderna kommit och gått genom årtusenderna. men frågan kvarstår: när börjades det med kläder, och varför?

erich lespenhalt
Medlem
Inlägg: 385
Blev medlem: 09 jul 2004 12:46
Ort: Buren

Inlägg av erich lespenhalt » 22 jan 2008 13:00

Troligen var det första klädesplagget ett skydd för könsorganen. Om man jagade byte på savannen fanns det stor risk att man rev sönder scrotum på snåren.

Calypze
Medlem
Inlägg: 257
Blev medlem: 09 okt 2004 17:39
Ort: Stockholm

Inlägg av Calypze » 03 feb 2008 00:48

Ok, tack för svaren.

När började det bli "fult" att vara naken då? Och varför? Och hur var olika kulturers inställning till nakenhet? Grekerna verkar inte ha haft problem alls med det, nakna som de tävlade (i Sparta deltog även kvinnor i idrottsaktiviteter, nakna). Kelter och germaner verkar också ha haft en friare syn, särskilt med diverse sexuella orgier i samband med att olika gudar hyllades. Hur var det i Romarriket? Egypten? Persien? Stäppnomader?

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 10230
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Inlägg av Markus Holst » 03 feb 2008 23:49

Skulle tro att det har pendlat fram och tillbaka genom historien det med på samma sätt som det gör nu. På 70-talen visade flickor brösten på badstranden, idag är det baken. När det första gången ansågs "fult" att vara naken lär vi nog aldrig få reda på.

En sak jag ofta funderat på är i vilken utsträckning kläder ha ansetts som preventivmedel, dvs att om man inte ser varandra kopuleras det mindre och föds färre barn..

Spaningsledaren
Tidigare medlem
Inlägg: 923
Blev medlem: 30 mar 2007 17:58
Ort: Frankrike

Inlägg av Spaningsledaren » 07 feb 2008 19:33

Det finns ett enkalt svar: Kläder liksom mycket annat uppkom i skärningspunkten kombination av behov och framställningsmöjligheter.
Kläderna "uppfanns" därmed i likhet med mycket annat som gör människorna starkare och som öppnar nya möjligheter.

Vi kan nog anta att också kläderna kom för att stanna.

Och fanns inte behovet, jag då uppkom inte heller bruket. De här penisfodralen skall nog inte ses som kläder utan mera som prydnader eller statussymboler.