Större tidvatten förr

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6817
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Större tidvatten förr

Inlägg av Marcus » 04 aug 2006 16:02

För hundra miljoner år sedan låg månen mycket närmare jorden. Följden blev bland annat gigantiska tidvatten.
Månens form och bana är ledtrådar till dess förflutna, rapporterar amerikanska forskare i fredagens Science. Deras beräkningar visar att månen låg mer än dubbelt så nära jorden för hundra miljoner år sedan, en kort period jämfört med jordens ålder. Månens bana var också betydligt mer avlång, vilket tillät den att komma riktigt nära jorden under vissa perioder.
Att månens avstånd till jorden var så mycket kortare innebär också att tidvattnet blev kraftigare. Uppemot tio gånger kraftigare, för att vara exakt. Dessutom var tiden mellan två högvatten bara hälften så lång som den är i dag.
-Om nu tidvattnet var så mycket högre, då påverkade det ju livet ganska mycket på jorden också. Det borde man kunna se spår av i dag, säger Claes-Ingvar Lagerkvist, docent i astronomi vid Uppsala universitet.
Och resultatet från den amerikanska studien stämmer mycket riktigt överens med flera undersökningar av gamla sediment, som lämnats av särskilt höga tidvatten.
Varför månen rör sig som den gör har länge intresserat forskare - om inte annat för att frågan är svår att besvara. Isaac Newton lär har fått huvudvärk av att försöka lösa problemet.
-Att räkna på månbanan är något komplicerat. Det går i princip åt en hel bok för att beskriva beräkningarna, säger Claes-Ingvar Lagerkvist.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... nderType=3

/Marcus

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10196
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Re: Större tidvatten förr

Inlägg av Hexmaster » 04 aug 2006 16:18

Intressant ämne. Att dygnet sakta blivit längre under jordens historia har man rätt god koll på, genom att studera "årsringarna" i fossila koraller. Vidare är tidvattenzoner mycket intressanta ur biologisk synpunkt, på flera sätt.
Isaac Newton lär har fått huvudvärk av att försöka lösa problemet.
-Att räkna på månbanan är något komplicerat.
En antydan till den gamla äppel-skrönan?