Dinosaurier blev fåglar i sjön

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6817
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Dinosaurier blev fåglar i sjön

Inlägg av Marcus » 15 jun 2006 21:05

De första fåglarna levde i vattnet och liknade dagens lommar. Det visar fem mycket välbevarade skelett som kinesiska forskare har hittat. På några av skeletten fanns till och med rester av fjädrar, simfötter och annan mjukvävnad.
Skeletten är ungefär 110 miljoner år gamla, från äldre delen av den period som kallas för jura.
Utgrävningsplatsen där de hittades ligger i provinsen Gansu i nordvästra Kina, nära staden Yumen. Arten har därför fått namnet Gansus yumenensis.
Den liknade framför allt dagens lommar, men också doppingar och dykänder. I likhet med dessa fåglar tog den sig fram genom vattnet genom att röra sina simfötter som en propeller.
- Gansus betedde sig nog ganska likt sina nutida släktingar, troligen åt den fisk och insekter, säger Jerald Harris, paleontolog vid Dixe Sate College of Utah.
Han är amerikansk medförfattare till studien, som publiceras i dag i tidskriften Science.
Länge trodde forskarna att den äldsta fågeln var den berömda Archeopteryx lithographica, som hittades 1861 i södra Tyskland.
Den är 150 miljoner år gammal och betraktades som en felande länk mellan dinosaurierna och vår tids fåglar. Men senare tiders forskning har visat att Archeopteryx snarare var en sidogren på släktlinjen, som inte fick några nutida ättlingar.
De senaste årens utgrävningar, särskilt i Kina, har stärkt beläggen för att dagens fåglar egentligen är en sorts dinosaurier.
På 1990-talet hittade kinesiska bönder flera arter av befjädrade dinosaurier i provinsen Lioaoning.
De var cirka 130 miljoner år gamla. De fynd som i dag presenteras i Science är alltså omkring 20 miljoner år yngre och betydligt mer fågellika.
Deras sjöfågellika drag gör att forskarna måste tänka om när det gäller fåglarnas tidiga ursprung.
Steget från dinosaurie till modern fågel måste ha skett i sjön. Några av fåglarna blev kvar i vattnet, medan andra snabbt koloniserade land och utvecklades till dagens strutsar och hönsfåglar - två grupper som också har mycket gamla rötter.
Det är fortfarande en gåta varför just fåglarna överlevde den stora katastrofen för 65 miljoner år sedan som utplånade alla andra dinosaurier, när vulkaner hade stora utbrott i norra Indien och en stor meteorit slog ned i nuvarande Mexiko.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... nderType=8

/Marcus

Användarvisningsbild
Andreas K
Medlem
Inlägg: 1893
Blev medlem: 20 jul 2005 22:18
Ort: Jönköping

Inlägg av Andreas K » 15 jun 2006 21:35

Där ser man. Tack så mycket Marcus!
Konstigt att jag fortfarande fick lära mig på gymnasiet (för 2 år sedan) att Archeopteryx VAR den felande länken... :?
Skolan hänger inte riktigt med i forskningens sprint, kanske.

Användarvisningsbild
Tomas Ibsen
Medlem
Inlägg: 3629
Blev medlem: 05 mar 2003 15:27
Ort: Gotland.

Inlägg av Tomas Ibsen » 17 jun 2006 18:22

Var var det jag sagt? Ha! ;)