Fyrfotingarnas förfader funnen

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Användarvisningsbild
Tomas Ibsen
Medlem
Inlägg: 3629
Blev medlem: 05 mar 2003 15:27
Ort: Gotland.

Fyrfotingarnas förfader funnen

Inlägg av Tomas Ibsen » 13 apr 2006 13:19

Karin Bojs i DN skrev: Bild
Foto: Ted Daeschler
Fossil av den krokodillika Tiktaalik


Amerikanska forskare har funnit en felande länk mellan fisk och fyrfoting. Fyndet ger nya kunskaper om fyrfotingarnas tidigaste utveckling.

Den nyfunna arten levde i strandbrynet i nuvarande artiska Kanada för ungefär 375 miljoner år sedan. På den tiden låg området nära ekvatorn och hade ett tropiskt klimat.
Djuret var varken en fisk eller en tetrapod, fyrfoting, utan hade karaktärer som är specifika för båda grupperna.

Arten har fått namnet Tiktaalik roseae. Tiktaalik är ett inuitiskt ord som betyder "stor fisk som lever på grunt vatten". Namnet är passande eftersom Tiktaalik levde i ett låglänt deltaområde med många kärr. Den hade välutvecklade fenor som var kraftiga nog att bära dess vikt och hade med största sannolikhet både gälar och lungor.

- Det är ett fynd av stor betydelse, berättar Per Ahlberg, specialist vid Uppsala Universitet.
Han är en ledande paleontolog och arbetar speciellt med övergången mellan land och vatten.
- Vi har en bra bild av evolutionsförloppet, förutom för den övergångsfas som Tiktaalik representerar. Fyndet tillför mycket information och förstärker den kunskap vi redan har.

Tiktaalik bildar en ny gren på det evolutionära trädet och hamnar någonstans mellan den fyrfotingsliknande fisken Panderichthys och den fiskliknande fyrfotingen Acanthostega. Antagligen var Tiktaalik ganska lik en krokodil och ett utpräglat rovdjur. Forskarna misstänker att den använde sina benlika fenor för att ta sig mellan olika flodfåror och kärr för att jaga.

Källa: Nature, Vol 440, sid 757 - 771

DN
Detta var bland det mest intressanta jag läste i söndagens papperstidning. Man har hört lite grann om fisken som gick upp på land men det här blir med påtagligt. Minst sagt. Hoppas på mer information i ämnet i den nära framtiden. :)

/Tomas

Källa: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... nderType=1

Användarvisningsbild
Tomas Ibsen
Medlem
Inlägg: 3629
Blev medlem: 05 mar 2003 15:27
Ort: Gotland.

Inlägg av Tomas Ibsen » 20 apr 2006 08:29

Upp över alla flyttade trådar. :)