Vilka var sarmaterna?

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Calypze
Medlem
Inlägg: 257
Blev medlem: 09 okt 2004 17:39
Ort: Stockholm

Vilka var sarmaterna?

Inlägg av Calypze » 25 mar 2006 18:32

Hej!

Har sökt lite om detta i forumet, men hittade inte så mycket om dem. I övrigt på internet hittar man inte heller så mycket om dem, och en del uppgifter man hittar är motsägelsefulla.

Jag vet att de var nomader som behärskade stäpperna, som de erövrat från skyterna. Sarmaterna var stäppernas härskare tills hunnerna körde bort dem, och då assimilerades de av germanska folkslag cirka 30 e.Kr.

Men hur var deras samhälle uppbyggt? Var de sammanslagna i nåt förbund (såsom förekommit bland nomadiska folkslag) eller var de ett antal stammar på stäpperna som helt enkelt kallades sarmater av utomstående, utan vare sig enhet eller nån känsla av sammanhållning utanför den enskilda stammen? Var alla sarmatiska stammar iraniska eller fanns det variationer bland dem? När hade de ersatt skyterna som stäppens härskare? Var de enbart nomader eller fanns det dem som levde mer bofast? Förblev de nomader under hela sin "karriär", eller blev de senare mer bosatta, som partherna?Varifrån kom sarmaterna?

En sidofråga:

Partherna, som från början kallades parni, som var nomader och som senare slog sig ner och byggde ett självständigt rike vid Kaspiska havet, härstammade de från sarmaterna (eller var dem sarmater från början)? När antog partherna (parni) zoroastrismen som religion?

Användarvisningsbild
Ralf Palmgren
Medlem
Inlägg: 2288
Blev medlem: 17 jul 2004 15:03
Ort: Helsingfors

Inlägg av Ralf Palmgren » 26 mar 2006 13:17

Kolla artikeln "Sarmatians" på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Sarmatians