BBC program om Neanderthalare

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
jofredes
Medlem
Inlägg: 804
Blev medlem: 28 aug 2003 13:03
Ort: Sundsvall

BBC program om Neanderthalare

Inlägg av jofredes » 19 mar 2006 18:28

BBC Horizon: Neanderthal
Intressant BBC program om Neanderthalarnas bortgång. Enligt programmet kan det ha varit fullt möjligt att Neanderthalarna faktiskt var lika smarta om inte ännu smartare än Cro magnongmännidskorna, de skall kanske till och med kunna ha talat. Att de dog ut skall snarare ha berott på deras fysiska kroppsbyggnad tillsammans med klimatförändringar snarare än någon annan faktor. Neanderthalarnas kroppsbyggnad var anpassad för bakhåll och kortare språngmarscher i skogsmiljö(betydligt bättre så än Cro magnong), när klimatförändringarna fick skogen att dra sig tillbaka hade de inget annat val än följa med den. ute på slätterna hade konkurenterna fördelar med kastspjut, vilka neanderthalarna inte kunde använda pga sina överdimensionerade högerarmar(anpassade för att med stor kraft kunna stöta i närkamp med bytet) deras kompakta kroppsbyggnad utmärkt för ett kallt klimat, kunnde inte springa lika snabbt och långt som Cro magnong eftersom det var för energikrävande, Neanderthalarna var helt enkelt offer för sin egen framgång.

Användarvisningsbild
Covendor
Medlem
Inlägg: 244
Blev medlem: 24 jan 2004 15:59
Ort: Västervik

Inlägg av Covendor » 20 mar 2006 20:15

Har lite svårt att köpa att de hade oproportionerligt stora högeramar. Existerar det något (väsentligt) asymmetriskt däggdjur? Tror snarare att forskarna har totat ihop ben från flera olika individer.

Är inte heller helt övertygad om hypotesen som framförs angående deras utdöende. Norra halvklotet har väl aldrig varit helt avskogat, så det bör väl ha funnits livsrum för neaderthalarna genom (för)historien?

Intressant artikel hur som helst.

jofredes
Medlem
Inlägg: 804
Blev medlem: 28 aug 2003 13:03
Ort: Sundsvall

Inlägg av jofredes » 21 mar 2006 10:57

Jag tror faktiskt att många av dagens människor har större högerarmar än vänsterarmar eftersom de använder de förra desto mer, det är dock ganska marginella skillnader. När det gäller övriga teorier i programmet som att Neanderthalarna skulle kunna ha varit smartare än oss och haft ett talat språk så kan man ju fråga sig varför de inte visade större flexibilitet på andra områden? Varför försökte de sig inte på fiske tex, när de samtida Cromangnongmänniskorna gjorde det?

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10196
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Inlägg av Hexmaster » 21 mar 2006 11:12

jofredes skrev:Jag tror faktiskt att många av dagens människor har större högerarmar än vänsterarmar eftersom de använder de förra desto mer
? Du menar muskelmassa? Men "överdimensionerad" låter som en större skillnad.

Här en jämförelse, kan inte påstå att jag ser något såhär rätt upp och ner:
http://msnbcmedia.msn.com/j/msnbc/Compo ... .widec.jpg