Forntid och fritid

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Once Upon A Time
Ny medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: 03 feb 2006 22:09
Ort: Sverige

Forntid och fritid

Inlägg av Once Upon A Time » 03 feb 2006 22:22

Rakt på sak: Finns det indikationer på att jägar-samlar samhällen rökte Cannabis? Botaniska kunskaper måste ju ha funnits, likaså fritid (då denna samhällsform erbjöd mest fritid, enligt studiematerial). Cannabis Sativa har många användningsområden - rusningsmedel, rep och liknande, liksom dess frön som går att äta. Då vi ser vart de tidiga jordbruken uppstod, odlades det där Cannabis Sativa? Som jägardoping kan det också ha varit fördelaktigt. Så har denna nu olagliga växt en historisk roll i övergången till jordbruk?
Det verkar konstigt om så inte vore fallet, eller är rusningsmedel någonting som uppstod vid stressigare tider?

Användarvisningsbild
Andreas K
Medlem
Inlägg: 1893
Blev medlem: 20 jul 2005 22:18
Ort: Jönköping

Inlägg av Andreas K » 04 feb 2006 00:27

Välkommen till Skalman! Man vet rätt lite om det sociala livet och fritiden hos människor som levde för så länge sedan, men man vet, genom att ha studerat andra nutida folk som lever i jägar-samlar samhällen, att man får förvånansvärt mycket fritid med det levnadssättet. I de geografiska områden där Cannabis Sativa växer så tror jag personligen inte alls att det är omöjligt att man använde sig av cannabis för att ''koppla av kring lägerelden'' eller komma i kontakt med gudarna, osv. Alla berusningsmedel har ju en tendens att vinna oss människors gillande, som exempel kan nämnas att hos Sydamerikas indianer, som har levt sida vid sida med tobaksplantan sedan urminnes tider, där anses tobaken vara en helig gåva rån gudarna. En del stammar anser att det är en välsignelse eller en artig gest snarare än en förolämpning om du bolmar på en fet cigarr och sedan blåser röken i deras ansikten. I ''Cannabis-regionerna'' så kan jag tänka mig att det var någon som slängde nåt gammalt löv på en lägereld och upptäckte att man blir hög av att andas in röken. Huruvida man använde det som en sorts doping för att underlätta i sin roll som exempelvis jägare vågar jag inte uttala mig om, men jag skulle inte säga att det är omöjligt, snarare tvärtom är det nog mycket möjligt. Men då kommer ju invändningen i form av frågan om det verkligen var så lämpligt att utföra arbete som krävde att man var fokuserad, medan man befann sig i ett ganska avtrubbat tillstånd. Det är nog det som är den främsta invändningen mot den teorin. Men, men sanningen ligger och väntar på att bli upptäckt. Fram tills dess kan det nog vara nyttigt att få spekulera lite.
Mvh Andreas

Once Upon A Time
Ny medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: 03 feb 2006 22:09
Ort: Sverige

Inlägg av Once Upon A Time » 04 feb 2006 01:05

Om vi då rör oss utanför den strikt vetenskapliga historien och spekulerar - om människor då och nu i grunden är mycket lika och vi ser rusmedel som vanligt förekommande i våra dagar, tycks det mig naturligt att anta att liknande beteenden/drifter/laster fanns i forna kulturer. Då Cannabis är bereondeframkallande är det väl rimligt att tillgång till denna mångfacetterade vilda växt var av viss betydelse för medlemmar i flocken?
Om man manipulerade tillgång till vete och korn (samt förädlade dem), varför inte då detsamma med nämnda växt? Finns det spår av odling av Cannabis Sativa i de tidiga samhällena?
Av samma anledning undrar jag om alkoholens bemästring ökade krigiska tendenser.

Jag känner mig manad till att poängtera att detta inte på något sätt ska ses som glorifiering av marijuana eller andra preparat, utan ett försök till att bättre förstå den forntida människans vardagsliv.

kotik
Medlem
Inlägg: 141
Blev medlem: 18 dec 2005 12:02
Ort: Motala

Inlägg av kotik » 04 feb 2006 07:36

Jag tror inte man använde sig av berusningmedel i forntiden som nu och det mest pga dagens samhälle är mer stressande och krävande. Nog för att det på forntiden var det ett hårt liv och att man slogs för att överleva men man hade nog inte den intensiva stress och krav på sig som man har idag.

En del berusningsmedel har man bevis för att man använde på forntiden men jag tror inte på samma intensiva sätt som idag.

herulen
Medlem
Inlägg: 356
Blev medlem: 18 dec 2005 14:09
Ort: Stockholm

Inlägg av herulen » 04 feb 2006 10:04

kotik skrev:Jag tror inte man använde sig av berusningmedel i forntiden som nu och det mest pga dagens samhälle är mer stressande och krävande.
På detta kan man invända och säga att bl.a. arkeologen och jakt-jägarspecialisten, Per Persson, menar atten av orsakerna till införandet av jordbruk var för att tillfredställa den ökande konsumtionen av alkoholdryck.

Användarvisningsbild
Sarvi
Medlem
Inlägg: 5462
Blev medlem: 25 mar 2002 09:00
Ort: Sverige

Inlägg av Sarvi » 04 feb 2006 10:44

Om vi tar hampa (Cannabis sativa så kommer växten ursprungligen från Centralasien. Den odlades i den neolitiska Yang Shao-kulturen i Kina (4000 f. Kr), men troligen för fibrernas och frönas skull, inte för de rusande egenskaperna. Det finns också pollen, frön, fibrer och fiberavtryck funna som arkeologiska indicier på förekomsten av hampa, se t.ex. den här något udda källan: http://mojo.calyx.net/~olsen/HEMP/IHA/jiha5208.html

Att anta att diverse rusande och hallucinogena ämnen skulle ha använts inom t.ex. religiösa sammanhang (shamanism etc) är väl inte alltför långsökt. Men att bevisa det är något annat, och inte helt enkelt.

Once Upon A Time
Ny medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: 03 feb 2006 22:09
Ort: Sverige

Inlägg av Once Upon A Time » 04 feb 2006 11:52

Hämtat från Wikipedia: "Det finns belägg för att hampa har använts i cirka 12000 år. Först i Kina för fiberutvinning och textilutveckling, därtill en nyare och förbättrad båge som kunde avfyra pilar till längre distans. Medicinska eller rituella användningsområden är omnämnda först i indisk litteratur från ca 400 år före vår tideräkning."

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4943
Blev medlem: 18 aug 2003 14:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 07 feb 2006 01:54

Once Upon A Time skrev:Hämtat från Wikipedia: "Det finns belägg för att hampa har använts i cirka 12000 år. Först i Kina för fiberutvinning och textilutveckling, därtill en nyare och förbättrad båge som kunde avfyra pilar till längre distans. Medicinska eller rituella användningsområden är omnämnda först i indisk litteratur från ca 400 år före vår tideräkning."
När jag tittar på svenska Wikipedia står det att hampa odlats i "troligen mer än 4500 år", och på engelska Wikipedia står det att det använts 10000 år. Men ingenting om en båge?

På NE står det däremot ingenting om dessa årtal, men att det anses ha odlats hampa i Persien redan 900 - 800 f.Kr, och att det var känt i Indien 800 f.Kr att det var en drog. Så hur det är med odlingen är ju frågan. Kanske refererar wikipediadatumen till användning av hampa, dvs fritt växande, medan odling inte kunnat påvisas förrän senare? Hur var det med Kina 4000 f.kr? Odling, eller bara nyttjande?

Mvh -Dan

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Inlägg av Giancarlo » 07 feb 2006 11:49

Tror att användandet av Hampa som en drog har uppstått exklusivt i Indien, för det är därifrån det här användandet har spridits till andra
ställen i världen från. I alla andra ställen var Hampa enbart användbart för rep-produktion etcetra.. En mycket nyttig växt.

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10196
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Inlägg av Hexmaster » 07 feb 2006 12:02

Jag förstår inte vilken koppling ev. fritid har till brukandet av droger? Tid för ett rus har väl alltid funnits, helt oavsett religiöst bruk o relaterat, medicinskt, etc.

Har för mig att Herodotus beskriver en sorts droger hos skyterna; man satte sig i tält, kastade växtdelar på upphettade stenar, och njöt storligen av ångorna.

Once Upon A Time
Ny medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: 03 feb 2006 22:09
Ort: Sverige

Inlägg av Once Upon A Time » 07 feb 2006 14:35

Durion Annundil: här har du länken: http://sv.wikipedia.org/wiki/Cannabis_% ... s_historia
skriv "marijuana" i sökfältet, klicka därefter på "Cannabis (drog)" i fältet "Se även", därefter klickar du på "2. användningens historia" i informationsfältet och du ska se att mitt citat är korrekt.

Hexmaster: Min tanke (som förhoppingsvis kan bevisas flyta eller sjunka) är att fritidsaktiviteter (som i det här fallet russtunder) har haft betydelse för historiens utveckling, att fritid är en faktor i orsak-verkan kring den historiska utvecklingen. Kopplingen mellan fritid och droger är att fritid (den tid som inte används för direkt överlevnad) skapar vanor/bereonden och rutiner som direkt påverkar kommande beslut om val av boplats, boform och liknande. Eller för att besvara mer direkt: Fritidssysslor är väl mer rimligt förekommande om betydande fritid kan bevisas.
Tanken är att jägar-samlar kulturer inte bara jagade och samlade, varför andra aspekter måste ingå i förståelse kring historiska förändringar.

Skjut gärna ner min tes, jag skriver den här för att antingen få den bekräftad eller lägga den åt sidan, inte för debattera.
Idén kom ifrån "Lustgårdens Draker - en bok om den mänskliga intelligensens utveckling" av Carl Sagan där han frågar sig själv/läsaren denna fråga.

Användarvisningsbild
Gorm
Medlem
Inlägg: 223
Blev medlem: 08 jan 2004 17:06
Ort: Visby

Inlägg av Gorm » 07 feb 2006 15:30

Rätta mig om jag har fel men om man brukade Cannabis så borde väl detta rimligtvis gå att bekräfta genom makrofosilanalys (dvs analys av bevarade fröer i jordprover)?

/Johan