Ett jättearbete.

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Christer Samuelsson
Medlem
Inlägg: 844
Blev medlem: 25 okt 2002 15:49
Ort: Wilattunge

Ett jättearbete.

Inlägg av Christer Samuelsson » 06 jul 2005 01:03

För de av våra medlemmar som bekymmrar sej om varifrån vi stammar, huruvida vi är samer slaver eller eller vad fagerlund som helst, rekomenderas följande läsning:
http://atlantisinireland.com/DNA/Europeernas_DNA.html
Hälsningar
Christer Samuelsson.

spiring
Medlem
Inlägg: 119
Blev medlem: 07 jun 2005 13:39
Ort: Uppsala

Inlägg av spiring » 06 jul 2005 06:28

Antag att det var "samer" som erövrade Skåne. Alltså, samma ursprungligen sibiriska män, med samma kultur, men med de nyligen tagna kvinnorna från Finland. Men, istället för att ta kvinnor från den nya platsen, tog de för omväxlings skull med sig sina egna kvinnor, och slog ihjäl bägge könen i Skåne.
Jämför engelskans "our lakes" med Savolaks utan s... låter nästan likadant!
Om man sorterar bort hans lite väl vidlyftiga spekulationer om hur forskningsresultaten ska tolkas kanske rapporten kan vara användbar.

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10196
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Inlägg av Hexmaster » 06 jul 2005 07:28

Hittat i Googles cache, signad vare den:
2005-06-04
Uppsaladoktor till Atlantiskonferens

I augusti förra året skrev vi att uppsaladoktorn Ulf Erlingsson, naturgeograf, hade identifierat Irland som den plats Platon beskrev som Atlantis. I juli kommer han att presentera sin forskning på en internationell Atlantiskonferens i Grekland.

Hans forskningsresultat presenteras i boken "Atlantis from a Geographers Perspective: Mapping the Fairy Land" (Lindorm Publishing, 2004).


I början av augusti förra året slog nyheten ner som en bomb på Irland. Många akademiker på ön uttalade då skepsis. Dr. Erlingsson avfärdar deras kritik som okunnig och osaklig, eftersom de varken satt sig in i hans teori eller i Platons skrifter, och därför bara uttalade till intet förpliktigande floskler.

Till skillnad från i Uppsala, där Atlantis väl närmast förknippas med Olof Rudbeck, förknippas Atlantis i engelsktalande länder med den fd kongressledamoten Ignatius Donnelly, av irisk börd, som 1882 gav ut boken "Atlantis, the antidiluvian world". Den har getts ut i ett otal utgåvor, och har kraftigt påverkat den amerikanska populärkulturens underströmmar.

Dessutom inspirerade den ledande nazister, och projekten för att återskapa den ariska rasen hade til syvende og sidst sitt ursprung i Donnellys tes att arierna kom från Atlantis (vilket hade anammats i ockulta sekter).

Även populärbilden, förmedlad av Hollywood och Disney, att Atlantis var en avancerad civilisation, kommer från Donnelly, inte från Platon. Den "myten" har även ovannämnda irländska forskare gått på, vilket fick dem att osakligt förkasta Erlingssons teori. Även många bloggare framförde dessa synpunkter, kryddat med antydningar om irlänningarnas whiskeyförbrukning och tendens till inbördes strider. Och där finns ännu en falaktig myt.
Populärmyten om Atlantis talar om en fredlig paradisisk plats.

Det går stick i stäv mot vad Platon skriver. Atlantis var visserligen den rikaste makten någonsin, och den militärt starkaste, men de förtryckte underkuvade folk med militär makt, och deras undergång kom då de i ett oprovocerat angreppskrig anföll hela Mellanöstern, och blev besegrade av Aten.

Att Dr. Erlingssons teori förkastasts av akademiker tar han därför lätt på, eftersom de av allt att döma tror på en myt och inte brytt sig om att gå till källorna innan de uttalat sig. "Kritiken är helt oseriös", säger han.

Han ser konferensen som ett tillfälle att få reda på vad andra forskat fram, vilket han tror kan bidra till att ytterligare belysa detasljer i förklaringen. Konferensen äger rum på ön Milos den 11 till 13 juli.

Lindorm Publishing

Skriven av: Ulf Erlingsson

(Uppsalanytt är alltså ingen tidning, utan en sorts verktyg där vem som helst kan publicera sina "nyheter". Varför dr E väljer att skriva om sig själv i tredje person vet jag inte.)

Det där att Atlantis skulle vart teknologiskt avancerat och/eller fredsälskande noterar jag som lovande myter, för visst är det så att Platon aldrig nämner något om detta, och någon bättre källa lär man få leta efter.

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10196
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Inlägg av Hexmaster » 06 jul 2005 08:43

Förtjusande kommentar på förlagets sida där dr E:s bok om Atlantis presenteras:
Unlike other books on Atlantis, this one not only presents an idea, but proves it scientifically. It turns out that even though Plato may have created Atlantis as a fictional utopia, he based it on real history and geography. The statistical significance for this conclusion is 99.98%
http://lindorm.com/books.html

Så nu vet vi inte bara att Irland är Atlantis, vi vet också exakt hur säkra vi är på saken!

Christer Samuelsson
Medlem
Inlägg: 844
Blev medlem: 25 okt 2002 15:49
Ort: Wilattunge

Inlägg av Christer Samuelsson » 06 jul 2005 09:12

Hexmaster
(Uppsalanytt är alltså ingen tidning, utan en sorts verktyg där vem som helst kan publicera sina "nyheter". Varför dr E väljer att skriva om sig själv i tredje person vet jag inte.)

Det där att Atlantis skulle vart teknologiskt avancerat och/eller fredsälskande noterar jag som lovande myter, för visst är det så att Platon aldrig nämner något om detta, och någon bättre källa lär man få leta efter.
Jodå för all del, men man kan även påstå att:

"Såhär går det om lätt förklädda rasbiologer icke fått läsa god barnlitteratur, t.ex Kjejsarens nya kläder."

Att Platons Atlantis inte är något annat än en sedelärande historia, finner jag högst osannolikt. Di flesta som pysslar med ska vi säja, alternativ historia, brukar alltid använda Atlantis som tillhygge, på ett eller annat sätt.

Numer finns det diverse svartkonstmän som rent vetenskapligt härjar om sina läror på våra universitet, här ingår både slagrutor och astrologi . Astrologi var f.ö. ett poulärt ämne på våra universitet, långt in på 1600 talet, då fortfarande gränsen mellan astrologi och astronomi var mycket diffus.
Vidpass denna tid trodde ju även vår gode Rudbeck på Atlantis och skrev mycket riktigt sin Atlantica. Denna blev faktiskt en riktig kioskvältare. Man kan väl fråga sej om inte Doktor E fått ihop en ny Atlantica.

Jag har skrivit det här i en snorkig ton, den skall inte av någon på Skalman uppfattas som personig, ibland känner man sej ju allmänt snorkig!

Hälsningar
Christer Samuelsson

spiring
Medlem
Inlägg: 119
Blev medlem: 07 jun 2005 13:39
Ort: Uppsala

Inlägg av spiring » 06 jul 2005 09:23

Frågan är hur han kommit fram till att det är just 99.98%, och inte till exempel 99.95% eller 99.998% (fast på sin egen hemsida http://www.erlingsson.com/stenshuvud.html skriver han att sannolikheten till och med är b ä t t r e än 99.98%)...

Märkligt, ändå, hur personer som är vana att arbeta vetenskapligt kan arbeta enligt helt andra metoder i andra sammanhang. Man får ju, kanske oförtjänt, misstanken att det kanske är lika illa ställt med hans "seriösa" forskning.

Med "lika illa ställt" menar jag alltså metoden där den färdiga teorin kommer först, och väl vald forskning sedan används för att styrka teorin samtidigt som annan forskning ignoreras, jämfört med mer sansade tillvägagångssätt som hypotes - forskning - reviderad hypotes - forskning - teori, eller forskning - teori. Det verkar ju ha börjat med att han upptäckte att Irlands storlek stämde överens med det tänkta Atlantis, och sedan har han börjat leta fler argument för detta.

(Naturligtvis är större delen av den forskning som bedrivs i någon mån subjektiv, man har en utgångspunkt och ett eget perspektiv, och det är inte fel att ifrågasätta etablerade forskningsrön; men man måste vara kritisk även mot sina egna hypoteser när något talar emot dem, och ägna besvärliga motargument extra mycket arbete snarare än att ignorera dem. Fantasi i kombination med ett kritiskt sinnelag, strikt vetenskaplighet och hederlighet är bra förutsättningar för intressant forskning.)

Sidan som första inlägget i denna tråd länkar till kan väl dock vara intressant när det gäller den genetiska forskning som presenteras där, det finns ju ordentliga källhänvisningar.

Användarvisningsbild
Ednew
Medlem
Inlägg: 109
Blev medlem: 01 maj 2005 14:48
Ort: Platån

Inlägg av Ednew » 06 jul 2005 09:23

Hexmaster: Kul att få reda på lite annorlunda historia rörande Atlantis och Platon.

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10196
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Inlägg av Hexmaster » 06 jul 2005 09:53

(Not till Christer & övriga: Atlantis är givetvis en uppfinning, förmodligen av Platon, och förmodligen med det enda syftet att ge lite bakgrund åt en sedelärande historia. Att jag rubricerar vissa påståenden som "myter om Atlantis" innebär absolut inte att jag anser att själva Atlantis skulle vara en realitet, utan att det finns mer eller mindre utbredda uppfattningar om Atlantis som inte ens Platon skulle känt igen. Ungefär som om Frodo skulle stöta på Musse Pigg.)

Geografens utläggning om genetik var verkligen fantastisk. Har nån med kunskaper i ämnet någon kommentar?

Christer Samuelsson
Medlem
Inlägg: 844
Blev medlem: 25 okt 2002 15:49
Ort: Wilattunge

Inlägg av Christer Samuelsson » 06 jul 2005 10:41

Hexmaster skrev:(Not till Christer & övriga: Atlantis är givetvis en uppfinning, förmodligen av Platon, och förmodligen med det enda syftet att ge lite bakgrund åt en sedelärande historia. Att jag rubricerar vissa påståenden som "myter om Atlantis" innebär absolut inte att jag anser att själva Atlantis skulle vara en realitet, utan att det finns mer eller mindre utbredda uppfattningar om Atlantis som inte ens Platon skulle känt igen. Ungefär som om Frodo skulle stöta på Musse Pigg.)

Geografens utläggning om genetik var verkligen fantastisk. Har nån med kunskaper i ämnet någon kommentar?
Jag är varken geograf eller genetiker. Genetiken är en del av den medicinska vetenskapen. En av de vetenskaper som är stadd i en fantasisk utveckling (tack och lov)
Man skall dock minnas följande. Medicinska sanningar är inte desamma idag som de var för 100 år sedan. Här gäller det, att som någon skrev; hålla sig med en viss vetenskaplig hederlighet.
För 120 år sedan läste en av mina släktingar till Med.Dr. I hans läroböcker om medicin, som finns bevarade står att lunghinneinflamation skall behandlas med förskuren (utspädd) konjak och opium. Minns jag inte fel var det två liter utspädd konjak. Skall vi nu hålla os med en viss vetenskaplig hederlighet - var det mest skräp med de medicinska kunskaperna för 120 år sedan. Man kan lungt fråga sej om de genetiska kunskaperna av idag skall tas på största allvar.
Kan man sedan med genetikens hjälp påvisa att samer hux flux flyttar till Skåne, så må det väl inte betraktas som som konstigt att man förhåller sig skeptisk till saken. Vi kanske fortfarande behandlar lunghinneinflamation på det mest idiotiska sätt.

Detta är inget hyperkritiskt resonemang, bröderna Weibull skulle vara mycket värre och sannolikt skulle ingen av oss våga uppsöka ettt sjukhus efter dessa herrars analys.

Hälsningar
Christer Samuelsson

Användarvisningsbild
Widsith
Medlem
Inlägg: 1376
Blev medlem: 18 jul 2003 13:26
Ort: Uddevalla

Inlägg av Widsith » 08 jul 2005 16:52

spiring skrev:Märkligt, ändå, hur personer som är vana att arbeta vetenskapligt kan arbeta enligt helt andra metoder i andra sammanhang. Man får ju, kanske oförtjänt, misstanken att det kanske är lika illa ställt med hans "seriösa" forskning.
Saxat ur bokens förord:
While this book on Atlantis will surely not be the last to discuss the myth, it will probably be deemed one of the most read-worthy, given that it is based on geographical and archaeological knowledge.

Prof. em. Wibjörn Karlén

Professor Emeritus in Physical Geography at Stockholm University.
Editor of Geografiska Annaler Serie A
Member of the Royal Swedish Academy of Sciences
Emeritiprofessor och medlem av Vetenskapsakademien, och ändå kan man snurra till det på detta vis! Våras det för Rudbeck?

hitpil
Medlem
Inlägg: 84
Blev medlem: 21 feb 2005 05:51
Ort: norr

Inlägg av hitpil » 04 dec 2005 22:47

Det finns mycket i Erlingssons artikel om "Européernas DNA" som man kan invända mot, men jag inskränker mig till att kort kommentera det som berörts i denna tråd och som utgör "huvudnumret" i artikeln, ett av Erlingsson "upptäckt" släktskap mellan samer och skåningar ("de har samma mtDNA").

Skåningar?

Erlingsson har i en bilaga till en artikel av Rick A. Kittles m.fl (Autosomal, mitochondrial, and Y chromosome DNA variation in Finland: evidence for a male-specific bottleneck, American Journal of Physical Anthropology, 1999) funnit "data" från en undersökning i Lund.

Vid undersökningen togs prover för DNA-analys av 45 personer bosatta i Lund med omnejd. Observera att det inte rörde sig om ett representativt urval av skåningar (och f.ö inte heller av lundabor)!

Det anmärkningsvärda är att man endast lyckades analysera proverna från 28 personer (ett bortfall på 40 %!), vilket givetvis ställer frågor om undersöknings- och analysmetoderna!

Det här är inte "data" som kan användas vid en jämförelse mellan "skåningar" och andra folkgrupper!

Samerna och haplogrupp U5b1 (mtDNA)

Enligt Erlingsson förekommer haplogrupp U5b1 i hög frekvens hos såväl samer som skåningar.

U5b1 och undergruppen U5b1b antas ha uppkommit i det franko-kantabriska tillflyktsområdet under den senaste nedisningen. Grupperna har därefter spritts i Europa (men även till Nordvästafrika).

Hos samerna förekommer i stort sett endast en U-haplogrupp, U5b1b1 (U5b1b med "the Saami motif"), och dessutom i mycket hög frekvens (47.6 %, Tambets, Kristiina m.fl, The Western and Eastern Roots of the Saami - The Story of Genetic "Outliers" Told by Mitochondrial DNA and Y Chromosomes, The American Journal of Human Genetics, 2004).

Utanför det samiska utbredningsområdet förekommer U5b1b1 i liten omfattning, med undantag av några områden i öst (delar av Finland, Karelen, där förekomsten dock är "måttlig", 6 - 7 %, a.a).

Hos den icke-samiska befolkningen i Sverige är frekvensen mycket låg (0.8 %, a.a).

Någon undersökning som visar att U5b1b1 förekommer i hög frekvens hos skåningarna finns inte.

Notera att detta även gäller U5b1!

Européernas DNA

För den som vill fördjupa sig i ämnet rekommenderar jag följande avhandlingar av två framstående estniska genetiker.

Rootsi, Siiri. Human Y-chromosomal variation in european populations. Tartu University Press 2004.

Tambets, Kristiina. Towards the understanding of post-glacial spread of human mitochondrial DNA haplogroups in Europe and beyond: a phylogeographic approach. Tartu University Press 2004.

mvh/hitpil

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4943
Blev medlem: 18 aug 2003 14:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 05 dec 2005 16:00

Det här skulle varit intressant när vi avhandlade Erlingssons villfarelser på Forumet för Vetenskap och Folkbildning. Ännu ett exempel på vad man kan hitta på med lite kreativitet vad gäller forskning...

Användarvisningsbild
Widsith
Medlem
Inlägg: 1376
Blev medlem: 18 jul 2003 13:26
Ort: Uddevalla

Inlägg av Widsith » 05 dec 2005 23:08

Dûrion Annûndil skrev:Det här skulle varit intressant när vi avhandlade Erlingssons villfarelser på Forumet för Vetenskap och Folkbildning. Ännu ett exempel på vad man kan hitta på med lite kreativitet vad gäller forskning...
Tack för länktipset, Dan. Men även om en fråga är kontroversiell bör man ju söka att behandla den seriöst. Det blev lite väl mycket fnisserier på det andra forumet, men Ulf Erlingsson bemötte detta på ett bra sätt, tycker jag efter en snabb genomgång av diskussionerna.

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4943
Blev medlem: 18 aug 2003 14:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 05 dec 2005 23:30

Ja, han var till en början bra på det, eftersom kritikerna (och undertecknad) faktiskt inte läst hans teorier fullt ut. De presenteras ju i hans bok - som finns att låna på universitetens geologiska avdelning för den som är intresserad. Men Erlingsson verkade inte förstå kritiken från den irländska arkeologen heller fullt ut, eller godkände den inte.

När man väl läser boken, i samband med publiceringen på nätet, så inser man snart bristerna dock. PDF-filen på nätet innehåller utförligare argument för vissa av hypoteserna, men hoppar över många av dem som finns i boken (boken är äldre har jag för mig). Boken innehåller de verkligt spekulativa hypoteserna som nog skulle avskräcka intresserade. PDF-filerna är mer seriösa.

Mvh -Dan

hitpil
Medlem
Inlägg: 84
Blev medlem: 21 feb 2005 05:51
Ort: norr

Haplogrupp X (mtDNA)

Inlägg av hitpil » 16 mar 2006 07:32

1. I artikeln Européernas DNA (2003) påstår Ulf Erlingsson att haplogrupp X (mtDNA) inte finns i Asien, något som han också påstår i sin bok Atlantis from a Geographer's Perspective (eget förlag, november 2004).

[X] finns hos Nordamerikas indianer, men inte i Asien. Så hur kom den dit? Det är svårt att inte komma till slutsatsen att den måste ha kommit till Amerika över Atlanten. (Européernas DNA)

[X] exists in Europe, but not in Asia ... It seems very probable that somebody sailed across the Atlantic Ocean, sometime long before the Vikings ... women were brought from Europe to America ... (Atlantis)

I Vetenskap och Folkbildnings diskussionforum pågick under tiden 6 juli - 6 december 2005 en diskussion om Erlingssons "Atlantisteori", i vilken E. själv deltog. Den 10 oktober skrev Erlingsson:

Beträffande X-haplotypen, så är dess märkliga egenskap att finnas i Europa och Amerika men inte Asien ... välkänt (i media).

2. X är en gammal haplogrupp som förekommer i Europa, Afrika, Nordamerika (hos ett antal indianstammar, vilket är av intresse här) och Asien. Vanligast förekommande är haplogruppen i Medelhavsområdet, Främre Asien och Kaukasus.

Ännu i början av 2000-talet hade man dock inte funnit haplogruppen i Asien (som fortfarande är ett mycket outforskat område).

2001 kunde emellertid en grupp ryska och polska forskare rapportera att de funnit hg X hos altaier i södra Sibirien (3,5 % av befolkningen i Altaiska Republiken, Derenko, Miroslava V. m.fl, The Presence of Mitochondrial Haplogroup X in Altaians from South Siberia, The American Journal of Human Genetics).

Senare fann forskare också haplogruppen hos tungusiska evenker (se Reidla, Maere m.fl, Origin and Diffusion of mtDNA Haplogroup X, The American Journal of Human Genetics, 2003; notera att detta är den auktoritativa studien vad det gäller haplogrupp X).

3. Så varför påstod Erlingsson så sent som den 10 oktober 2005 att X inte finns i Asien?

Den uppenbara förklaringen är att Erlingsson vid tillfället inte kände till att forskare funnit haplogruppen i Asien.

Detta föranledde en av diskussionsdeltagarna att (samma dag) hänvisa till rapporten av Miroslava Derenko m.fl, vilket antagligen kom som en obehaglig överraskning för Erlingsson.

Erlingsson svarade den 11 oktober efter att ha hämtat rapporten (som finns att ladda ned gratis i PDF-format).

Erlingsson försöker i sitt svar att trolla bort det faktum att han missat denna rapport och

inleder med att anföra att det inte rör sig om "en peer-reviewed research article, utan ett letter to the editor" (vad har det med saken att göra?) och skriver längre fram att "hade jag fått den för review som research article skulle jag ha avslagit den" (uppträder som expert och inkompetensförklarar forskarna),

lämnar ett vilseledande citat för att ge intryck av att forskarna alls inte har den uppfattningen att haplogrupp X finns i Asien (!!), och skriver att "notera att detta står i samklang med det jag påstod",

fortsätter med att forskarna "presenterar ... data som faktiskt inte visar att altaiernas mtDNA-X-haplotyp ligger mellan européernas och indianernas" (något som Erlingsson knappast är kompetent att avgöra, och en konstig kommentar med tanke på att han hävdar att X inte finns i Asien),

anför att "om detta brev [letter to the editor] hade innehållit data av den dignitet som det själv vill göra gällande så borde det ha skrivits betydligt mer om det under de 4 år som gått. Men icke" (va??),

och avslutar sitt svar med att "jag tror det vore bäst om du höll andan lite till. Ännu vet vi alldeles på tok för lite för att tillåta oss att vara styva i korken" (något som i första hand Erlingsson bör tänka på).

4. Druser m.fl

Erlingsson skriver:

The highest frequencies have been found in Druze, a Muslim religious sect in Southern Lebanon and adjacent areas, which migrated there from Egypt in 1017 AD. However, the second highest frequency was found among the Etruscans, and the third on the Orkney Islands ... Those three populations may reveal something about the ancient DNA-distribution of the Phoenicians, Etruscans and Atlanteans, respectively. (Atlantis)

Druserna

I en artikel av Vincent Macauley m.fl (The Emerging Tree of West Eurasian mtDNAs: A Synthesis of Control-Region Sequences and RFLPs, The American Journal of Human Genetics, 1999) har Erlingsson funnit uppgifter om en undersökning som omfattade 45 druser bosatta i Israel. Hos 12 av druserna fann man haplogrupp X.

En senare analys visade att det hos 7 personer rörde sig om undergruppen X1 och hos 5 om undergruppen X2 (15.6 resp. 11.1 % av de undersökta personerna; Reidla m.fl, a.a).

Existensen av subhaplogrupper (och undergrupper till dessa) känner Erlingsson dock inte till (om han nu inte har läst på efter den 10 oktober i fjol). Subhaplogrupper till X (mtDNA) definieras i studien Origin and Diffusion of mtDNA Haplogroup X (se ovan), bakom vilken står ett stort antal forskare.

Det går naturligtvis inte att (som Erlingsson gör) använda uppgifter som rör "israeliska" druser som om dessa rör hela gruppen druser (av vilka det stora flertalet bor i Libanon). Se Erlingssons kartor över haplogruppens utbredning!

Etruskerna

I en artikel av Antonio Torroni m.fl (Classification of European mtDNAs from an analysis of three European populations, Genetics, 1996) har Erlingsson funnit uppgifter om en undersökning i Toscana. Hos 8.3 % av de undersökta personerna fann man hg X.

Befolkningen i Toscana kallar Erlingsson "Etruscans"!!

Befolkningen på Orkneyöarna

I en artikel av Agnar Helgasson m.fl (mtDNA and the Islands of the North Atlantic: Estimating the Proportions of Norse and Gaelic Ancestry, The American Journal of Human Genetics, 2001) har Erlingsson funnit uppgiften att hg X förekommer hos 7.2 % av befolkningen på Orkneyöarna.

I övriga Nordvästeuropa förekommer haplogruppen i mycket låga frekvenser. Av särskilt intresse är att man ännu inte funnit haplogruppen på Irland (Atlantis enligt Erlingsson)!

Den "tredje högsta frekvensen" av X har man inte (som Erlingsson påstår) funnit hos befolkningen på Orkneyöarna, utan hos georgierna, 7.6 % (Reidla m.fl, a.a).

Om frekvenserna

The high frequencies of X2 in the [Israeli] Druze and the Orkney Islanders are combined with a low haplotype diversity (0.400 and 0.473, respectively), and the relatively high frequency in these populations is most likely due to genetic drift and founder events. (Reidla m.fl, a.a)

5. Nordamerika

Erlingsson skriver:

North American Indian tribes, all over the continent (but not in South America) have in average 3 % of mtDNA-haplotype X. (Atlantis)

Med tanke på hur spridd X är i Nordamerika - uppenbarligen en följd av att också indianstammarna där migrerat lite slumpvis - så ligger det närmast till hands att misstänka att drusernas anfäder seglade till Amerika någon gång för bra länge sedan. (Européernas DNA)

I Nordamerika har man hittills funnit hg X hos 7 indianstammar (6 amerindspråkiga, 1 nadenespråkig; se Brown, Michael D. m.fl, mtDNA Haplogroup X: An Ancient Link between Europe/Western Asia and North America?, The American Journal of Human Genetics, 1998). Frekvenserna varierar från 4.8 till 25.7 %.

Det rör sig enbart om subhaplogruppen X2a, "a clade that lacks close relatives in the entire Old World, including Siberia" (Reidla m.fl, a.a). Forskarna konstaterar att "the Native American haplogroup X mtDNAs derive from X2 by a unique combination of five mutations". Haplogruppens ålder har beräknats till 18,000 +- 6,800 år BP, "implying an arrival time not later than 11,000 YBP".

... one possible scenario is that several X haplotypes arrived in Siberia from western Asia during the Palaeolithic, but only X2a crossed Beringia and survived in modern Native Americans. (Reidla m.fl, a.a)

X2a kan också ha uppkommit i Nordamerika.

... phylogeography of the subclades of haplogroup X suggests that the Near East is the likely geographical source for the spread of subhaplogroup X2, and the associated population dispersal occurred around, or after, the LGM [Last Glacial Maximum] when the climate ameliorated. The presence of a daughter clade in northern Native Americans testifies to the range of this population expansion. [Reidla m.fl, a.a)

6. Erlingsson skriver den 10 oktober 2005:

För att ... återknyta till ämnet Atlantis, vad var anledningen till att jag nämnde X i boken? Jo, en invändning mot slutsatsen att det fanns en verklighetsbakgrund till Platons historia skulle ju kunna vara att om de verkligen känt till Amerika, så måste det ha funnits kontakter över oceanen, och om det funnits sådana kontakter, så borde det återspeglas i DNA. Frånvaron av sådana spår skulle därför ha varit ett indicium mot hypotesen. Men data visar att sådana spår inte saknas. Alltså faller invändningen (det är inte ett argument för hypotesen, utan ett argument mot ett motargument).

Jaha.

Erlingsson påstår att X inte finns i Asien, varför "det är svårt att inte komma till slutsatsen att den måste ha kommit till Amerika över Atlanten". Påståendet är, som framgått, felaktigt.

Erlingsson hävdar att "data visar att [genetiska] spår inte saknas" som visar att det har "funnits kontakter över oceanen". Några sådana "spår" har Erlingsson inte kunnat påvisa. Den nordamerikanska haplogruppen X2a har inte några "close relatives" i Europa.

mvh/hitpil