Äldsta tvåbenta varelsen hittad

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
jofredes
Medlem
Inlägg: 804
Blev medlem: 28 aug 2003 13:03
Ort: Sundsvall

Äldsta tvåbenta varelsen hittad

Inlägg av jofredes » 06 mar 2005 07:22

Resterna av en tvåbent varelse som levde för kanske fyra miljoner år sedan har påträffats i Etiopien, meddelar en grupp etiopiska och amerikanska paleontologer.


- Detta är världens äldsta tvåfoting, sade Bruce Latimer, chef för naturhistoriska museet i Cleveland i Ohio på en presskonferens i Addis Abeba.

- Fyndet kommer att revolutionera vår syn på människans utveckling, tillade han.

Benresterna hittades för tre veckor sedan i Afar-regionen, ungefär sex mil från Hadar där man 1974 hittade den tidiga hominid som fick namnet Lucy.

Leaky-stiftelsen, som finansierade den grupp som hittade Lucy, beräknar att hennes till 40 procent intakta skelett är cirka 2,8 miljoner år gammalt, medan andra experter daterar det till upp till 3,2 miljoner år.

Latimer och hans etiopiska kollega Yohannes Haile Selassie tror att de individer de hittat levde för mellan 3,8 och 4 miljoner år sedan. De sade också att språngbenet i vristen visar att varelsen var konstruerad för att kunna gå upprätt.

- Än kan jag inte i detalj förklara hur den gick, men genom att se på vristen vet vi att det är en tvåfoting, sade Latimer.

Det är detta som är den "revolutionära" aspekten på fyndet, förklarade vetenskapsmännen. Det kan hjälpa dem förstå hur de hominider ur vilka den moderna människan, homo sapiens, utvecklades lärde sig att gå upprätt.

Sammanlagt har forskarna hittat tolv fossila hominider på utgrävningsplatsen i nordöstra Etiopien. Bland annat har de hittat ansenliga delar av ett skelett.

- Bland de delar vi hittills har funnit ett helt skenben, delar av ett lårben, revben, ryggraden, ett nyckelben, bäckenbenet och ett helt skulderblad av en vuxen individ, sade Latimer.

- I vanliga fall hittar man ett eller annat ben från en individ och är nöjd med det. Nu har vi funnit delar av ett skelett, och det är väldigt sällsynt.

- Det är redan klart att den här individen var större än Lucy. Den har längre ben än hon. . . och ändå är den äldre, det är underligt, tillade han.

Haile Selassie, som är verksam vid nationalmuseet i Addis Abeba, sade att hundratals benbitar återstår att rekonstruera, och ändå är utgrävningarna inte avslutade än.

Från TT-AFP

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=387000

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11606
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Inlägg av Stefan Lundgren » 18 mar 2005 16:05

Ja, det kanske kan ge nya rön isåfall, det brukar vara så när ett gammalt skelett dyker upp ur innandömet. Sedan beror det också på hur pass bra skick skelettet är, om det går att göra en vetenskaplig undersökning på just detta skelett. Så kanske man kan får nya utvikningar.

Stefan

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1374
Blev medlem: 19 sep 2002 00:38
Ort: Ljusterö

Inlägg av Dan Koehl » 05 maj 2005 09:27

Fyndet skall inte sammanväxlas med den mer aplika Ardipithecus ramidus som hittats pa ungefär samma plats.

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10196
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Re: Äldsta tvåbenta varelsen hittad

Inlägg av Hexmaster » 05 maj 2005 10:31

jofredes skrev:Bruce Latimer, chef för naturhistoriska museet i Cleveland i Ohio
OT: Hajade till när jag såg Latimer, det är ju samma som kvastfeningen, Latimeria. Fast när jag kollade så uppkallades fisken efter mrs Marjorie Courtenay-Latimer på ett museum i East London, Sydafrika. Så de är kanske inte ens släkt.