Nationaldagen firades med flaggotta

Heraldik, fanor och flaggor, insignia, mynt,, medaljer m.m.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Nationaldagen firades med flaggotta

Inlägg av Marcus » 06 jun 2008 21:37

Bild
Nationaldagen är Sveriges födelsedag, enligt riksdagens talman. Och i Stockholm firades födelsedagen med "flaggotta", där svenska flaggans utveckling från 1585 fram till idag visades upp genom flagghissning av tio specialuppsydda flaggor.
Ett hundratal personer samlades i solen klockan åtta för att lyssna på reveljen och se flaggorna hissas utanför Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm.
- Nationaldagen är Sveriges födelsedag. Då ska det vara present och frukost på sängen, sade riksdagens talman Per Westerberg (m) sedan han hissat den första flaggan.
Frukosten intogs av besökarna i form av picknick i parken utanför museet. Och presenten till Sverige, menade Westerberg, var de historiska flaggorna.
Leif Törnquist, Nordens främste flaggexpert och författare till den nyutgivna boken "Svenska flaggans historia", berättade om hur svenska flaggan utvecklats - från att landet symboliserades av en tvärrandig blå och vit flagga, via unionsflaggorna med både de norska och svenska färgerna, fram till dagens blågula variant vars form, proportioner och exakta färger regleras i 1906 och 1983 års flagglag.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=777028

Bilder på http://www.dn.se/DNet/road/Classic/arti ... 7035&d=147

/Marcus