Vad är detta för svenskt (stats)vapen?

Heraldik, fanor och flaggor, insignia, mynt, medaljer m.m.
Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3917
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Vad är detta för svenskt (stats)vapen?

Inlägg av a81 » 14 feb 2008 19:15

Hittade av en slump ett mycket konstigt randigt svenskt (stats)vapen på en franskspråkig sida.

Gå in på http://www.heraldique-europeenne.org/Accueil.htm klicka sedan på Géographique, sedan på Scandinavie och slutligen på Suède. Vapnet är nummer två uppifrån på sidan.

Vapnet består av sju horisontella fält, varav fyra blåa, två gula och ett vitt. Under vapnet står det Suède primitif, vilket jag (som inte kan franska) tolkar som "primitiva Sverige", "Sverige primitivt" eller något i den stilen. Under detta vapen finns Bjälboättens vapen och där står det Suède ancien, vilket lär betyda "gamla Sverige" eller "Sverige gammalt", etc.

Finns det någon förklaring på detta randiga vapen, eller är det bara något påhittat. Jag tycker inte att det ser ut som en gammal heraldisk symbol. Finns det någon som vet mer?

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3530
Blev medlem: 23 mar 2002 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Re: Vad är detta för svenskt (stats)vapen?

Inlägg av Johan Elisson » 14 feb 2008 19:56

Scrollar du ner en bit till på samma sida så visas vapnet som "Canut Johanson":s personliga vapen när han var kung. Av årtalet i parentes att dömma är denne "Canut Johanson" egentligen Knut Holmgersson (Knut Långe) som regerade 1229-1234. Hurvida det verkligen var hans personliga vapen eller ej har jag dock ingen aning om.

/Johan

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3917
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: Vad är detta för svenskt (stats)vapen?

Inlägg av a81 » 15 feb 2008 11:54

Det missade jag första gången jag var in på sidan. Frågan är vad de menar med primitif och om verkligen Knut långe hade något vapen. Färgerna lär man ju i alla fall knappast veta, det kan väl lika gärna ha varit rött, svart, eller möjligen grönt, samt gult och vit? Finns det något sigill från Knut långe bevarat?

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1400
Blev medlem: 19 sep 2002 00:38
Ort: Phnom Penh

Re: Vad är detta för svenskt (stats)vapen?

Inlägg av Dan Koehl » 05 mar 2021 01:13

Jag snubblade över denna franska sida idag, som inte längre ligger upp, men som kan ses och läsas med Internet Archive å https://web.archive.org/web/20040304112 ... /Suede.htm, men jag lade också märke till, att sidan inte uppger någon källa för att vapnet skulle ha sett ut som det är utfört. I artikeln om Knut Långe på Svenskt biografiskt lexikon ( av Hans Gillingstam, hans källa tycks vara Hans Toll: De Älsta Svenska Konungavapenbilderna Och Tre-kronor-vapnet. Bedömda Efter Då Gällande Heraldiska Sedvänjereglerm 1919), beskrivs i stället ett vapen med två tunna bjälkar eller strängar, och okänd tinktur: (SBL sidan: https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presenta ... x?id=11662)
Även mynt från K:s regering är bevarade, bland vilka ett med inskriptionen KANVTVS o en vapensköld med två smala bjälkar (strängar), nästan samma vapenbild som fädernevapnet på hans son Holmgers gravtäcke från 1400-talets slut i Statens historiska museum.
Jag har gjort en tolkning Holmgers vapen här, där också Holmgers vapentäcke kan ses: https://sv.wikipedia.org/wiki/Holmger_Knutsson

Min gissning är att den franska sidan har gjort ett vapen baserat på Knut Långes kungabaner, vilket hade tre strängar, en av silver i mitten, de båda andra av guld. se http://waslingmedia.se/nationalism/sver ... ien-del-2/

Bild