Silver = vitt

Heraldik, fanor och flaggor, insignia, mynt,, medaljer m.m.
Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Silver = vitt

Inlägg av Hexmaster » 13 dec 2005 16:19

Kort fråga: Är heraldiskt silver = vitt?

Kommunvapen har ju inte så sällan ljusgrått i sig. Är det folk som missuppfattat blasoneringarna? Är det kanske heraldiskt korrekt ändå?

jcb
Medlem
Inlägg: 144
Blev medlem: 11 jul 2005 08:28
Ort: Göteborg

Inlägg av jcb » 13 dec 2005 21:16

Silver brukar återges som vitt, men det finns de som väljer en lite gråare nyans för att markera att det egentligen är frågan om silver. Bland annat så praktiseras detta förnärvarande i adelskalendern. Personligen är jag inte så förtjust i dessa grå nyanser av vitt (!), även om jag inte skulle vilja påstå att det är fel. Vitt är alltid korrekt som erättning för silver (under förutsättning att guld ersätts med gult, man kan inte ha guld och vitt eller gult och silver; antingen återger man båda metallerna som metaller, eller så återger man dem med gult respektive vitt).

Användarvisningsbild
Franq
Medlem
Inlägg: 335
Blev medlem: 12 aug 2003 17:20
Ort: Ryttmästargården

Inlägg av Franq » 13 dec 2005 21:21

Ja, inom historisk heraldik görs ingen skillnad på silver och vitt, det är alltså samma färg.

Hur ett vapen målas är helt upp till konstnären (egentigen heraldikern då), viket innebär att det är helt upp till kommunen i fråga att använda vilken nyans av silver den känner för. Den heraldiska benämningen är ändå rätt och slätt silver.

Jag har dock sett vissa kommunvapen beskrivas med nyanseringar i färger (kanske ett påfund som tvingats fram genom framtagande av grafiska profiler och liknande?). Det samma gäller ju trafikskyltar och liknande som har en heraldisk grund men som ändå är snävt begränsade i färgval.

Användarvisningsbild
Yder
Medlem
Inlägg: 75
Blev medlem: 12 jul 2006 23:56
Ort: Skottorp

Inlägg av Yder » 17 jul 2006 00:04

När det gäller vitt och gult (silver & guld) så är detta inte färger utan metaller. Inom heraldiken förekommer färger och metaller samlingsnamn för dessa är tinkturer. Färgerna är: rött, blått, grönt, svart, purpur, mfl och finns ENDAST i en nyans. Vidare förekommer även pälsverk som faller in under tinkturer (typ gråverk och heremelin) och slutligen har vi metaller dvs silver (vitt) och guld (gult) även dessa bara i en nyans.

Lästips: Jan Raneke, Svenska medeltidsvapen bd I-III + tillägg. Jan Raneke, Svensk Adelsheraldik.