Försvarets nya symbol

Heraldik, fanor och flaggor, insignia, mynt,, medaljer m.m.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Försvarets nya symbol

Inlägg av Marcus » 20 nov 2005 19:08

Som bekant är det på förslag att byta försvarets symbol, denna tråd är för diskussion om de rent heraldiska (t.ex. vilka symboler som försvinner och deras historia) aspektera av bytet, andra aspekter (fult eller ej, för dyrt, vad försvaret ska syssla med etc) av frågan hänvisas till tråden Försvarets nya logga i loungen.


ps. Denna tråd har öppnats efter önskemål från medlemmar som vill diskutera heraldiken och som saknar tillgång till loungen och de instämmer säkerligen när jag ber er alla att hålla inläggen i denna tråd till ämnet så att den inte behöver låsas, tack.

/Marcus

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7477
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 20 nov 2005 22:08

Ja det är väl främst FM:s eget vapen som först kommer att försvinna -d.v.s lilla riksvapnet överlagt ett svärd. Men vad jag förstod så var det tydligen en strävan efter att den nya loggan inom sin tid skulle ersätta alla förbandsvapen. Dessa skulle då endast brukas sparsamt i vissa traditionssammanhang.

Gutekrigaren
Medlem
Inlägg: 4121
Blev medlem: 23 mar 2002 19:38
Ort: Rom

Inlägg av Gutekrigaren » 21 nov 2005 18:58

Ett inlägg utanför ämnet har tagits bort. Det som Marcus skrev ovan gäller alltså.

Mvh Petter

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Inlägg av Marcus » 25 nov 2005 17:01

Så även ett inlägg från Tomas Ibsen.

Det är för övrigt tråkigt att de som efterfrågade en tråd om just dessa aspekter lyser med sin frånvaro.

/Marcus

Användarvisningsbild
Rancid
Medlem
Inlägg: 354
Blev medlem: 02 apr 2003 12:16
Ort: Planet Earth

Inlägg av Rancid » 26 nov 2005 14:27

De flesta verkar rätt negativa till förslaget på ny symbol, och jag kan ha viss förståelse för att man ska respektera traditioner och historia (men å andra sidan hur länge har försvarsmakten haft sin nuvarande symbol egentligen?).
Det nya vapnet har faktiskt en styrka som jag ser det, nämligen att det tydligt ger "militära" associationer då det bygger på flygvapnets nationalitetsmärkning som de flesta känner till. Den nuvarande symbolen med lilla riksvapnet framför ett svärd är väldigt lik andra statliga myndigheters symboler (polisen, regeringskansliet m fl.). Det är bara svärdet som antyder det är försvaret som är inblandat.
Tror inte det behöver vara en nackdel att försvarsmakten profilerar sig tydligare men det ska naturligtvis göras utan att bryta med traditioner och utan att stöta sig med försvarets personal. Personligen tycker jag den nya symbolen är rätt okontroversiell och tror protesterna mot den har mer att göra med andra saker men det hör antagligen hemma i en annan tråd.

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Inlägg av Marcus » 08 apr 2006 09:31

Försvarsmakten skrotar planerna på att ersätta sitt heraldiska vapen med en modern logotyp efter starka protester i organisationen. Projektet har kostat 3 miljoner kronor.
För att ge Försvarsmakten en mer enhetlig profil har en projektgrupp arbetat med att ersätta Försvarsmaktens heraldiska vapen med en gemensam logotype. Men när det blev känt bland de anstaällda stötte projektgruppen på patrull. Högljudda protester framfördes internt och arbetet fick tillfälligt avbrytas.
Efter ett uppehåll i början av året kallade Försvarsmakten in en heraldisk expert och öppnade projektet för insyn. Avbrottet ledde till högre kostnader än beräknat. När ÖB nu beslutat att avbryta projektet har det hunnit kosta stora pengar.
-Den del av projektet som rör det heraldiska vapnet har kostat tre miljoner kronor, bekräftar Försvarsmaktens informationdirektör Staffan Dopping för DN.se.
-Vi har velat skapa en grafisk renodling inom Försvarsmakten och i det arbetet kommer vi att ha nytta av kunskap och erfarenhet från arbetet med det heraldiska vapnet.
Hur ser du på den här kostnaden i efterhand?
-Vi beklagar att vi inte har kunnat slutföra projektet. Men vi har försökt så gott vi har kunnat.
Varför är det här en fråga som väcker så starka känslor?
-Ett heraldiskt vapen innehåller en massa värden och betyder betydligt mer än en vanlig företagslogotype. De har gamla anor och påminner om stora slag där många människor offrat livet för Sverige.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... nderType=6

/Marcus

Användarvisningsbild
Belisarius
Medlem
Inlägg: 5093
Blev medlem: 26 nov 2004 14:43
Ort: Utrikes

Inlägg av Belisarius » 08 apr 2006 09:39

-Ett heraldiskt vapen innehåller en massa värden och betyder betydligt mer än en vanlig företagslogotype.
Fantastiskt att det bara tog dem 3 miljoner kronor och ett par månader att komma fram till den slutsatsen. Rätt beslut i vilket fall.