Italiensk militärheraldik

Heraldik, fanor och flaggor, insignia, mynt,, medaljer m.m.
Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Italiensk militärheraldik

Inlägg av tyskaorden » 22 nov 2004 11:15

Italien har en lång tradition av militärheraldik, den börjar redan i den sardinska armén på 1600/1700. Med bildandet av kungariket Italien på 1860-talet kom heraldiken att formaliseras och snar blev det brukligt att varje regemente m.m. hade ett vapen. Dessas sköld kröntes med en kungl. krona och runt skölden kunde regementets dekorationer ses, vidare var varje vapen förset med ett valspråk. Efter republikens införande 1946 togs kronorna bort och ersattes av olika symboler för truppslaget krönt av olika typer av romerska hjälmar, dekorationer och valspråk fortsatte at brukas. I slutet av 1980-talet ersattes truppslagssymbolerna av en murkrona gemensam för alla typer av förband. Murkronan kan ses som en republikansk motsvarighet till den kungl. kronan.

Vid kompositionen av vapen följer man vissa huvudmönster: vapnen för de städer där förbandet varit förlagt under långa tider förekommer ofta. En rad symboler har fastslagits för att visa stridsdeltagande: förband vilka stred på östfronten under andra världskriget brukar den s.k. St. Voldomyrs treudd från Ukrainas vapen, deltagande i invasionen av Abbesinien 1936 betecknas med ett krönt gående lejon hållande ett kors. Deltagande i kriget på de allierades sida efter 1943 betecknas av medaljbandet för denna kampanj. Ett berg betecknar deltagande i första världskriget mot Österrike-Ungern. Stred regementet som del av den italienska expeditionskåren i Frankrike under detta krig betcknas det av en gallisk hjälm i ett fält i de franska färgerna. Det finns fler symboler av detta slag så jag återkommer med dem.

Bild

Kyrassiärregementets vapen. Detta regemente är presidentens garde och tillhör Karbinjärerna. Fältet med örnen symboliserar Italien och det andra fältet med ormen och trädet är Karabinjärernas gamla vapen. Lejonen håller den italienska flaggan och presidentstandaret (i en äldre variant).
Senast redigerad av 2 tyskaorden, redigerad totalt 3 gång.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 22 nov 2004 18:41

Lite mer om symboliken i vapnen. Deltagande i strider före Italiens enande - Risorigmento - visas av en örn belagd med en röd sköld varpå ett kors av silver. Ett upprest blått lejon symboliserar deltagande i Krimkriget (1855-1856). Två korslagda sablar en kurvig för Österrike och en rak för Italien symboliserar delatagende i strider under Risorgimento. En palm från Tripolitaniens emblem syftar på delatagande i italiensk-turkiska kriget 1912-1913. En "alpstjärna" syftar på deltagande i 1940års fälttåg mot Frankrike. Scanderbegs gethuvudprydda hjälm på de albanska färgern svart och rött symboliserar deltagande i invasionen av Albanien. Deltagande i kriget mot Grekland symboliseras av ett fält delat flera gånger i de grekiska färgerna blått och vitt. Ett lejon gående på en stam i grönt och svart syftar på deltagande i ockupationen av Montenegro - lejonet kommer från Montenegros vapen. En silfio (en ökenväxt) syftar på deltagande i stridern i Nordafrika. En krönt svart örn får symbolisera deltagande i striderna på Sicilien år 1943. De tre krönta lejonhuvudena från Dalmatiens vapen symboliserar deltagande i invasionen av Jugoslavien 1941.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 23 nov 2004 14:12

Alla följande vapen är hämtade från italienska arméns officiella hemsida
http://www.esercito.difesa.it

Bild
Armén som helhet för detta vapen visande en trofé av vapen syftande på arméns truppslag. Valspråk: "Salus rei publicae suprema lex esto"

Bild
Generalstabens vapen. Visande en örn stående på en marskalkstav symboliserande ledningsfunktionen. Skölden på bröstet bär initialerna RI = Republica Italiana.
Senast redigerad av 1 tyskaorden, redigerad totalt 3 gånger.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 23 nov 2004 14:34

Vapen för pansarregementen

Bild
4. pansarregementets vapen. I det blå fältet syns en Silfio symboliserarande regementets tjänst i Nordafrika under andra världskriget. De kapitolinska varginnan syftar på regementets tid i Rom. Borgen syftar på tiden i Udine. Ginstammen i guld syftar på Tapperhetsmedaljen i guld regementet erhållit. Valspråk: "Travolgoa".

Bild
31. pansarregementets vapen. Kentauren syftar på att regementet tillhört pansardivisionen "Centauro". Lejonet i det delade fältet står för tjänstgöring i Montenegro under andra världskriget. Silfion symboliserar tjästgöring i Nordafrika.Valspråk: "Ferro et corde frangit hostes" möjligen "järn och hjärta bryter fienden".

Bild
32. pansarregementets vapen. Baggen syftar på att regementet tillhör pansarbrigaden "Ariete". Korset är från Veronas vapen och syftar på regementets tid där. Fältet under Veronakorset visar staden Pordenones vapen. Valspråk: "Ferrea mole ferreo cuore".

Bild
131. pansarregementets vapen. Kentauren visar på den tidigare tillhörigheten till pansardivisionen "Centauro". Örnen syftar på delatagande i försvaret av Sicilien 1943. Valspråk "D'acciaio anche i cuori".

Bild
132. pansarregementets vapen. Har inga vidare informationer om vapnets betydelse. Valspråk: "In hostem ruit"
Senast redigerad av 1 tyskaorden, redigerad totalt 5 gånger.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 26 nov 2004 15:04

Dags för några kavalleriregementens vapen.

Bild
Vapen för 1. kav.reg. "Nizza Cavalleria". Valspråk: "Nicea fidelis" vilket blir ungefär Nizza(Nice) den trogna. I spetsen visas vapnet för den namngivande staden Nizza eller Nice.

Bild
Vapen för 2. kav.reg. "Piemonte Cavalleria". Den namngivande provinsens vapen visas i fält III. Valspråk: "Venustus et audax".

Bild
3. kavalleriregementet "Savoia Cavalleria":s vapen. Den ukrainska treudden i kantonen minner om regementets tjänst på östfronten under andra världskriget. Där det genomförde ett av de sista stora kavallerianfallen. Valspråk: "Savoye bonnes nouvelles".

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 29 nov 2004 15:59

En avslutnade omgång kavallerivapen:

Bild
Vapen för 5. Kav.reg. "Lancieri di Novara". Rutmönstret är från Genevois vapen. Hästen kommer från Westfalens vapen och korset med den blå tornérkragen är Piemontes vapen. Valspråk: "Albis Ardua".

Bild
6. Kav.reg. "Lancieri di Aosta":s vapen. Den namngivande provinsen Aostas vapen är silver lejonet i svart fält. Valspråk: "Aosta d'fer".

Bild
8. Kav.reg. "Lancieri di Montebello":s vapen. Valspråk: "Impetu hostem perterro".

Bild
19. Kav.reg. "Cavalleggeri Guide":s vapen. Valspråk: "Alla vittoria ed all'onor son guida".

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 01 dec 2004 13:28

Då var det dags för infanteriet som är uppdelat i grenadjärer, "linjeinfanteri", bersaglieri, fallskärmsinfanteri, alpini och Lagunari.

Bild
1. "Granatieri di Sardegna"-regementets vapen. Det bygger på vapnet för kungarna av Sardinien då regementet utgick från det kungl. gardet. Valspråket lyder "A me le guardie".

Bild
1. infanteriregementet "San Giusto":s vapen. Korsen och örnarna visar på det savoyiska ursprunget. Lansen i det röda fältet är Triestes vapen. Valspråk: "Fedele sempre" = "Alltid trogen".
Senast redigerad av 1 tyskaorden, redigerad totalt 4 gånger.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 03 dec 2004 11:24

Bild
5.infanteriregementet "Aosta":s vapen. Lejonet är Aostas vapen. I det första fältet syns Sachsens vapen. Valspråk: "Soto l'impeto d'Aosta sparve il nemico".

Bild
17. infanteriregementet "Acqui":s vapen. Fält I -Savoyen, fält II Chiablese, fält III ?, fält IV Acqui. Korset i kantonen syftar på Cefalonia, där Acqui-divisionen gick under efter Italiens sidbyte i andra världskriget. Valspråk: "Aquensem legionem time".

Bild
28. infanteriregementet "Pavia":s vapen. Fält I- Pavia, fält II Parma, fält III - silfion för tjänst i Nordafrika, fält IV - Pesaro. Kantonen i ginstammen visar Levicos vapen. Valspråk: "Ardeam dum luceam".

Bild
47. infanteriregementet "Ferrara":s vapen. I det röda fältet syns Scanderbegs hjälm symboliseradne tjänstgöring i Albanien. Det röd-gula fältet är staden Lecces vapen. Valspråk: "Fede e valore".

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 04 dec 2004 12:03

Bild
57. infanteribataljonen "Abruzzi":s vapen. Har för närvarande ingen info om vapnets betydelse.

Bild
60. infanteribataljonen "Col. di Lana":s vapen. Fält II visar Calabriens vapen. Fält III symboliserar Monte Tomba, i fält IV är korset mellan bokstäverna staden Region Emilias vapen och lejonet hållande korset syfta på Abbesinien. Valspråk: "Con fedele oltre la gloria".

Bild
62. infanteriregementet "Sicilia":s vapen. Fält I syftar möjligen på deltagandet i striderna i Trentino under första världskriget, fält II vet jag ej betydelsen av. Fält III visar en Silfio för Nordafrika. Fält IV symboliserar Sicilien. Valspråket lyder "Virtute supero".

Bild
66. luftburna infanteriregementet "Trieste":s vapen. Det röda fältet med de två korslagda sablarna syfta på deltagande i slaget vid Custoza år 1866. Det blå fältet med korslagda figurer är Sondrios vapen. Silfion i det andra blå fältet syftar på tjänstgöringen i Nordafrika. Örnen hållande de två sköldarna är staden Forlis vapen. Valspråk: "Osando vinco"

Användarvisningsbild
Gerle
Medlem
Inlägg: 1047
Blev medlem: 13 apr 2003 07:25
Ort: Pensacola, FL / Lund, Sverige

Inlägg av Gerle » 04 dec 2004 14:34

tyskaorden skrev:Då var det dags för infanteriet som är uppdelat i grenadjärer, "linjeinfanteri", bersaglieri, fallskärmsinfanteri, alpini och Lagunari.
Lagunari, ar det marininfanteri fran flottan? Ar de isafall San Marco-bataljonen? Eller ar de fran armen, eftersom du grupperar dem med ovrigt infanteri?
Tackar for alla tradar du har om militar heraldik, mycket uppskattade!

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 05 dec 2004 13:08

Gerle skrev:
tyskaorden skrev:Då var det dags för infanteriet som är uppdelat i grenadjärer, "linjeinfanteri", bersaglieri, fallskärmsinfanteri, alpini och Lagunari.
Lagunari, ar det marininfanteri fran flottan? Ar de isafall San Marco-bataljonen? Eller ar de fran armen, eftersom du grupperar dem med ovrigt infanteri?
Tackar for alla tradar du har om militar heraldik, mycket uppskattade!
Tackar för de orden Gerle! Angående Lagunari så tillhör de armén och är infanteri med särskild utbildning för att försvara Venediglagunens område, därav namnet Lagunari. San Marco tillhör flottan.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 05 dec 2004 14:35

Bild
78. infanteriregementet "Lupi di Toscana":s vapen. Liljan är staden florens vapen och syftar möjligen på att regementet varit baserat där. Övriga figurer vet jag inte betydelsen av, förutom Scanderbeghjälmen som syftar på tjänstgöring i Albanien.

Bild
80. infanteriregementet "Roma":s vapen. Den kapitolinska varginnan syftar på anknytningen till staden Rom. Vlspråk: "Nel arme di Roma".

Bild
82. infanteriregementet "Torino":s vapen. Tjuren kommer från den namngivande stadens vapen. Valspråk: "Credo e vinco".
Senast redigerad av 1 tyskaorden, redigerad totalt 6 gånger.

Necros
Medlem
Inlägg: 1003
Blev medlem: 11 apr 2003 15:07
Ort: Värmland

Inlägg av Necros » 06 dec 2004 11:09

Mycket intressant tyskaorden. Följer tråden med stort intresse.

/Mikael Sundholm

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 06 dec 2004 17:40

Tackar, här kommer en ny omgång vapen.

Bild
85. infanteriregementet "Verona":s vapen. Det första fältet med korset är staden Veronas vapen. Övriga fält visar Scanderbegs hjälm för Albanien och en silfio för Nordafrika. Valspråk: "Combattere da prodi".

Bild
91. bataljonen "Lucania":s vapen. Stömmarna i silver fältet kommer från regionen Basilicatas vapen. Silfion står för Nordafrika. Fältet med lejonet är stden Potenzas vapen. Berget syftar på Col Monfenera och Pederebba. Valspårk: "Ubicumque victores".

Bild
123. regementet "Chieti":s vapen. Saknar uppgift om vapnets betydelse. Valspråket lyder i alla fall "Con rinnovato ardor".

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7479
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 07 dec 2004 11:23

Bild
151. infanteriregementet "Sassari":s vapen. Skölden i mitten visar staden Sassaris vapen, det röda korset kommer här från Sardiniens vapen. Valspråk: "Sa vida pro sa Patria"

Bild
152. infanteriregementet "Sassari":s vapen även detta bygger på den namngivande stadens vapen med tillägg av en ginstam av guld för tapperhetsmedaljen i guld vilken tilldelats regementet. Valspråket är det samma som för 151. inf.reg.