https://www.theguardian.com/environment ... -of-horses
Pållarna har återfunnit en nisch på marker där traktorer inte är så lätta att använda. I artikeln står det också att odlingarna mår bättre av att det är hästar som arbetar på dem. Arbetet verkar också bli roligare när traktorn heter Urbanie eller Bambi, och gillar morötter och äpplen.
Kanske är hästarna dock mest ett medvetet val av odlare som vill skapa en naturlig produkt. En gissning är därför att de odlare som använder sig av hästar oftare producerar naturviner, vilka kännetecknas av att man inte har en kontrollerad jäsningsprocess med köpt jäst. Dessa viners kvalitet kan därför variera från fat till fat, och år till år. Vissa tycker att de smakar stall och har starka umamitoner. Okunniga konsumenter kan därför tycka att vinet är förstört, men det är så det smakar när man använder sig av en äldre process.
Artikeln länkar till undersökningar om hur man kan använda djur i jordbruket, och nämner att får numera kan ses på fler och fler vinodlingar.
https://equipedia.ifce.fr/economie-et-f ... erritoires
Inte för att jag förstår hur det kan fungera. Som jag tänker mig ett får eller en get skulle väl de också käka opp själva vinbusken
