Hästafötter (hovar som växer fel och knasigt)

Om hästar, ryttare, ridning, körning mm genom historien, både civilt och militärt. Värd: Markus Holst
Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 3410
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Hästafötter (hovar som växer fel och knasigt)

Inlägg av koroshiya » 01 dec 2020 00:38

Här är en fråga.

De senaste månaderna har jag sett bilder på hästar vars hovar ibland ser helt utslitna ut, och ibland ser ut som vore de kinesiska mandariner.

Det verkar vara ett problem även med vilda hästar.

Varför jag undrar om när man började fila på hästens hovar. Hästskor verkar inte fungera när hoven har en mystisk hornutväxt.

klippnaglarna.jpg

Kommer sig uppböjningen av att de bara sliter hovarna på undersidan?

Och hur vanligt är det här idag?

Och, lider hästen av olika sådana här problem, även kanske att hoven är nedsliten?
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 10999
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Hästafötter (hovar som växer fel och knasigt)

Inlägg av Markus Holst » 01 dec 2020 01:16

Man kan tänka på hovar som träskor, och man kan tänka på dem som naglar.

Hoven har en sula som förvisso växer, men inte särdeles mycket. Det som växer är hovkapseln, alltså nageln. Något förenklat kan man säga att den omger hoven som ett rör som långsamt växer nedåt.

Det är hornkapseln som bär den mesta tyngden och därför får det mesta slitaget. På en normal häst slits hovkapseln ungefär som sulan på träskor och blir långsamt lite obekvämare för varje dag som går.

På samma sätt som träskor så rättas slitaget liksom till sig själv om de blir så sneda att de blir svåra att gå på. Därför blir vilda hovar bara begränsat illa. Blir hovväggen för lång någon stans bryts den av och hoven är funktionell igen.

Detta kräver emellertid att hästen rör sig på lagom hårt underlag så hoven slits lagom mycket. Hästen på bilden har vanvårdats under lång tid och hållits på en så liten yta (instängd i en box) under flera års tid, kanske fastbunden, att den inte kunnat röra sig. Rör sig inte hästen slits inte hovarna utan växer till groteska former, som på bilden, vilket dels ger hästen ont i fötterna och även omöjliggör all normal rörelse.

Det vore fel att påstå att hästar som den på bilden är vanliga men varje år räddas ett antal sådana här hästar från sin vanvård. Ännu fler dör nog i sitt fängelse utan lyckligt slut. På bilden har hornkapseln blivit så lång att hästen tvingas stå och gå "på hälarna". En gissning är att den har stått instängd utan skötsel i mer än fem år.

Jag skulle tro att hästen på bilden har fotograferats när den tar sina första stapplande steg, räddad från sitt fängelse. Troligen är den redan i sitt nya hem och får strax möta en hovslagare. Den är i ovanligt bra hull jämfört med hur sådana hästar brukar se ut.

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 10999
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Hästafötter (hovar som växer fel och knasigt)

Inlägg av Markus Holst » 01 dec 2020 01:24

Nedslitna hovar gör ont. Då vill de inte gå. Tvingas de kan de få allvarliga skador och blödningar i hovarna. För att slippa detta skos många hästar. Många fler än vad som behövs, skos. De flesta hästar skulle klara sig lika bra barfota.

HJ
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 1404
Blev medlem: 31 jul 2003 15:40
Ort: Göteborg

Re: Hästafötter (hovar som växer fel och knasigt)

Inlägg av HJ » 01 dec 2020 11:12

Apropå träskor kan det ju påminnas också att sulan är mycket viktig för hållbarheten. Rent trä på undersidan slits mycket snabbare, särskilt mot blött och stenigt underlag, jämfört när det skyddas av gummisula (som modernare träskor har).

/Håkan

Patrik Öbrink
Medlem
Inlägg: 546
Blev medlem: 20 okt 2013 22:55

Re: Hästafötter (hovar som växer fel och knasigt)

Inlägg av Patrik Öbrink » 21 dec 2020 07:33

Det är tydligen inte djurplågeri att inte verka hovarna på sina hästar ... :(
Åklagaren ville att en hästägare skulle dömas för djurplågeri efter att hennes hästar inte hade fått hovarna verkade på minst ett år. Men tingsrätten dömde annorlunda.
https://www.tidningenridsport.se/ett-ar ... urplageri/