Inlägg
av Markus Holst » 28 nov 2019 12:20
Jag vet inte så mycket mer, och har försökt att hitta information om det.
Det bygger på hästen som vanedjur. har den gått samma vända ett antal gånger så lär den sig att hitta vägen. De är så noga var de går att det i minsta hästhage finns upptrampade små stigar. Vet hästen vart den går kan du som kusk eller ryttare i princip lägga dig att sova. Du kommer fram ändå.
Många är berättelserna om mjölkvagns-hästar i England som trots full, sovande eller kanske försvunnen kusk ändå gått sin dagliga runda med vagnen och stannat vid alla dörrar, för att komma hem till gården/mejeriet i vanlig tid.
Problem fick nog dessa mjölkutkörare om de efter ett antal år fick en ny rutt. Att förmedla till hästen att idag skall vi åt ett annat håll kan ofta vara, om inte omöjligt så i alla fall en grannlaga uppgift.
Så. Nu har hästen i många år gått till kvarnen med vagnen bakom sig. Den kan vägen och sätter i princip fötterna i samma fotspår varje gång, på en smal stig som bara den själv ser. Så blir det en dag högertrafik och hästen förväntas gå två meter till höger om sin invanda stig. Jag lovar att den ideligen försöker gå tillbaka i invanda fotspår. Så från att avslappnat sitt och vissla på vägen till kvarnen, får kusken nu STYRA hästen i mest varje steg, och troligen tröttnar hästen efter några hundra meter på att gå. Den blir brydd och frustrerad över dessa ständiga kontraorder varför den liksom tröttnar på livet.
Men även hästar lär sig nya rutiner. Efter något år har den nog trampat upp en ny stig, på andra sidan vägen som känns hemtam och fin.