Det finns många meningar om varför kvinnor genom historien valt att rida i damsadel. Jag tror egentligen ingen vet varför.
Man kan kanske koppla det till den kvinnliga klädedräkten som oftast har gjort det bökigt att grensla en häst, åtminstone med äran i behåll, men det väcker ju bara en ny fråga: varför har inte kvinnodräkten anpassats till ridning när mansdräkten tidigt gjorde det?
Man kan kanske koppla det till att det anses vulgärt att kvinnor delar på låren? Ja, det är möjligt.
Kanske har det även med kroppsliga saker att göra: Kvinnor kan fortfarande få skav på *pip* när de rider grensle. Det är något som det fortfarande går höga diskussioner om och letas efter åtgärder till.
Jag tror emellertid att sidoridandet har samma ursprung som att det idag är kvinnor som sminkar sig; kvinnor som har högklackade skor; kvinnor som har handväska (medan män har fickor): Det upplevs som kvinnligt – och motsatsen upplevs alltså som okvinnligt.
Det finns grekiska målningar av gudinnor som rider sidvärts – och amasoner som rider grensle. Det har genom åren funnits många kvinnor som ridit grensle, vilket jag hoppas kunna ge exempel på.
Det verkar generellt som om sidoridandet verkar vara en social markör likväl som en kvinnlig markör, och då är vi ju tillbaka till jämförelsen med stilettklacken.
Man behöver emellertid inte googla länge förrän man hittar en
donkey.jpg
Förmodligen var det så Guds Son satt när han på palmsöndagen anlände till Jerusalem ridandes en åsninnas fåle. Då ville han vara ödmjuk och satt troligen inte grensle som en krigare eller annan karlakarl.
Sidoridandet är ett enkelt sätt att sitta för kortare turer. Det är lätt att komma upp och lätt att komma av. Vi vuxna män som för länge sedan hade en flicka på stången framför oss på cykeln förstår varför även byx-klädda och mycket moderna damer väljer att sitta sidvärts på stången: Annars får de förfärligt ont på ställen vi inte nämner. Just som de verkar kunna få när de sitter grensle på en hästrygg.
Sidvärts-sittandet har alltså vissa fördelar.
I England kallas damsadeln för ”side saddle”. Där händer det att män rider i sidosadlar om de av någon anledning, t ex krigsinvalider, inte kan grensla en häst. Även red såklart stallmästare och beridare på herresätena stundom i damsadel, när de skulle utbilda hästar till godsets damer. Sitter en herre i en ”side saddle” brukade han ha på sig ett förkläde som döljer benen.
Men titta på bilden ovan; mannen ”rider” inte, han låter sig transporteras ovanpå sin åsna. Det är främst så man använder sido-ridandet. Medeltidens damer ”red” inte, de satt på en häst med folk som ledde hästen åt dem: De transporterades helt enkelt.
När allmogen vill göra sig fina försöker de leka samma lekar som överklassen. Till bröllop skulle således ofta bruden långt fram i historien rida i en
brudsadel.jpg
Denna allmogesadel visar oss hur medeltidens sadlar såg ut för damerna: Som en karmstol med fotbräda. Den låter sig transporteras i, men för ridning är den värdelös. Kvinnan som sitter i den – jag vägrar kalla henne ryttarinna – är beroende av folk omkring som tar hand om hästen så hon säkert kommer fram.
Fortsättning följer
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.