Trav och historia

Om hästar, ryttare, ridning, körning mm genom historien, både civilt och militärt. Värd: Markus Holst
Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Trav och historia

Inlägg av Stefan Lundgren » 19 sep 2005 14:35

Jag har tagit bort min gamla tråd och ersatt med den där eftersom det är en liten jubleum i år, men om man firar det vet jag inte.

SVENSK TRAVHISTORIA UTIFRÅN HÄSTEN

I år är det 80 år sedan på ungefär som travsporten drogs igång på allvar i Sverige, det är meningen att ge en historisk synvinkel på travhästarna och vilka som var under olika tidsperioder. Det var på tjugotalet som de första större travloppen drogs igång på allvar i Sverige. Svensk Uppfödningslöpning startade 1926, Kriteriet året efter och Derbyt under 1928. Dessa tävlingar var för tvååringar, treåringar och fyraåringar. Alla dessa tävlingar vanns för första gången av en danskregistrerad häst som hette Ibrahim Pascha och den förste trippelsegraren i dessa lopp. Ibrahim Pascha var född 1924 och det var Dreamer Boy som var fader till hästen, modern var danskregistrerade Creta som sin tur hade "norrmannen" Bravo som fader.

Innan 1925 fanns det inte så mycket att tillgå, Jägersro grundlades 1907, Solvalla inte förrän slutet på 20-talet och sedan var det Åby som grundades samt Bergsåker i norr. Travarna var liksom banorna fåtal, det var just under slutet på 30-talet som det började att utvecklas till den travsport som vi är vana vid idag. Denna historia är också avelbaserad, eftersom jag kommer att skriva om travhistorien utifrån travhästens perspektiv.

NOT: Hädanefter så kommer härstamningarna att redovisas e(efter fader-moder-morfar) eller u (undan mor-morfar- och eventuellt efter mormor-mormorfar).

Ibrahim Pascha var en hingst som inte fick några avkommor, men Dreamer Boy fick också en annan vinnaren, stoet Karina S. som vann Kriteriet 1928 och Derbyt 1929. Hon var i sin tur undan Bella S. och eftersom hon var den enda avkomma så dog denna mödernelinje med henne eftersom hon inte fick några avkommor. En viktig mödernelinje skapade iallafall Dreamer Boy och det är till den norske stjärnan Thai Tanic som har startat några gånger i Sverige. Via sin dotter Irma S. så är det sex generationer av mödrar till honom och det var hans mormor Costa Plenty som föddes 1980(e Noble Swinger-Gina Spike-Spike Hanover), blev norskregistrerad, som fick hans mor Sweetpike 1992 efter Ideal Du Gazeau. Sweetpike fick Thai Tanic 2000 och har startat i Sverige några gånger.

BULWARK, DEN EGENTLIGA STAMFADERN I SVERIGE

Jag börjar med Red Bon som föddes i USA 1914 och kom över tidigt över till Sverige. Han var dåtidens främsta travare, men det är ett problem och det är att hans tävlingsfacit inte är känt. Det var dansken C.L Müller som drog hit honom från USA och amerikanerna fixade lite grann med hans registrering. Hans härstamning och tävlingsresultat är okända, men han fick 29 avkommor i Sverige som är födda mellan 1926-39. De tävlade ganska så måttligt i Sverige och de förde hans gener vidare till nästkommande generationer. Men tyvärr så utmynnade det inte till så många egentliga stjärnor.

En som däremot är viktig ur svensk travhistoria är Bulwark som föddes i USA 1933 och kom till Sverige som treåring. Bulwark var en mörkbrun hingst efter Volomite-Sister Lou-Guy Axworthy och i Sverige gjorde han 113 starter och vann 27 av dessa samt tjänade in 60 000 kronor.

Bulwark fick 242 avkommor varav 238 i Sverige mellan 1938-62 och flera av hans avkommor vann såväl storlopp som förde hans gener vidare till nästföljande generationer och flera travare som har honom i sin stamtavla vann dessutom storlopp. Han blev morfar till 697 travare, hans söner gjorde att han blev farfar till 2 463 avkommor. Flera av hans avkommor blev storloppsvinnare, bl a Frances Bulwark som vann Solvalla Elitlopp 1953; likaså Carne året efter; vinnare av Derbyt var Hetty 1945, Presidenten 1949 o Architector 1956; Svensk travkriterium Sir Basil 1950 och J`Accuse året efter. Balett blev den förste svenskfödda travaren som tjänade sexsiffrigt belopp och hon tjänade 186 025 kronor under sina 107 lopp(57 segrar, mångfaldig svensk mästarinna och vinnare av C.L Muller´s Memorial), vissa källor hävdar att hon är den travsäkraste hästen någonsin. Övriga som har visat framfötterna är bl a Gibs Bulwark, Earl Bulwark, Prince Bulwark, Rappson och Golden Bulwark, samtliga var också avelshingstar.

Bulwark skapade också flera viktiga förgreningar i svensk travsport, Frances Bulwark som föddes 1945
(130 starter; 30 segrar-21 2:a-platser och 12 3:e-platser, 591 420 kronor, 1.18,2autostart) fick fyra avkommor, samtliga förde hennes gener vidare. Hon fick bl a Frances Nibs(e Scotch Nibs) som var en duktig tävlingshäst med flera viktiga förgreningar, ingen av hans avkommor vann de två viktigaste årgångsloppen(Kriteriet och derbyt) ändå lyckades flera på tävlingsbanorna. Vilka det är bl a Grandes Frances, Frances Marie(mor till bl a Pershing Marie och Pershington, mormor till Eive Laday), Jortina Nibs(mor till Pay Nibs som är far till Colombo Hyppinge; Ecana Nibs(mor till Rydens Sensation) och de sistnämnda döttrarna är också utnämnda till elitston liksom Frances Bulwark. Frances Nibs är också morfar till 1985 års vinnare av Elitloppet som var Meadow Road, en galant som vann 34 av sina 43 starter. Av stjärnstoet Balett som har Miss Chilton som moder och Chilton som morfar, föddes 1941, dominerade svensk travsport under 40-talet. Hon fick sju avkommor som inte lyckades så bra, men via dottern Faunett som fick dottern Unni Faunett och hon fick Utini som vann Derbyt 1992.

Sonen Earl Bulwark har Etta June som moder, hon vann Svensk Uppfödningslöpning, Kriteriet och Derbyt mellan 1932-34 med Peter June som fader och Etta Axworthy som moder. Hon fick elva avkommor mellan 1938-51 varav tre svenska avelshingstar, förutom "Earlen" var det även Carne(223 avkommor) och Rappson med 88 avkommor, däribland dottern Olga Rappson som är mormor till Legolas. Earl Bulwark som föddes 1950 fick i sin tur 296 avkommor, däribland Commander, Earl Pellef, Gaby Bulwark(vinnare av stochampoinatet 1973 och moder till mångmiljonären och kriterievinnaren Mack The Knife). Donkeyman var också en av de "långtradare" som gjorde över 200 starter under sin karriär och det var flera av hans avkommor som gjorde detta.

Avslutningsvis kan man skriva om att Bulwark blev också morfar till avelsgiganten Iran Scott efter sin dotter Arola. Även Iran Scott var viktig ur svensk travhistoria, dels att han var duktig som tävlingshäst och dels också att han lämnade så många bra avkommor. Skriva om alla viktiga förgreningar från Bulwark skulle nog räcka till en katalog över Stockholmsregionen, men inom de närmaste tre leden från honom så har 5 561 travare honom på sin fädernesida och 8 292 på sin mödernesida. Antalet som är linjeavlat med honom inom tre leder är 481 travare, bl a Frances Marie som har honom dels som sin fmf och dels också som mff. De efterföljande generationerna så är givetvis antalet ännu större.

UNDER 40-TALET OCH LITE SENARE

Det räcker bara att skriva Harper Hanover som kom till Sverige från USA som treåring 1935 och har fått ett lopp på Solvalla uppkallad efter sig. I början av 40-talet så hittade man honom död i sin box och då har en gestalt inom svensk travsport mist sin profil. Men han hann också sätta sina fortsatta gener i verket och bl a den viktiga mödernelinjen från sin dotter Ivory via Lady Ivory, Duchess Ivory till elitstoet Lass Dancing som fick tolv avkommor mellan 1987-2002, hon förblev ostartat, men fick travare som Sky Skipper, Sky Timelord, Lass Dancer och Sky Channel. En annan travare som kom över var Big Noon som var nära att bli den förste travaren att tjäna över 100 000 kronor, han föddes 11936 efter High Noon-Sister Lou-Peter The Great, hans moder väntade honom när hon blev skeppat över till Sverige. Big Noon gjorde 79 starter med 49 segrar, 9 andraplatser och 8 tredjeplatser. Han tjänade 99 112 kronor på sina starter och sprang som bäst på 1.18,3 på kortdistans. Han var också viktig inom svensk avel och fick 226 svenskfödda avkommor, framför allt var det sonen Gay Noon som föddes 1949 som vann både Kriteriet och Derbyt. Hans son Gavin vann Derbyt 1965 och denna bedrift har bara två far-avkomma vunnit. Även Big Noon har viktiga förgreningar, men inte lika många som Bulwark. Galint räknas den travare som har gjort minst starter som har vunnit Derbyt, han vann nio av 13 lopp och vann tävlingen 1969. Galint är efter Iran Scott-Gaily-Gay Noon, en av de många kopplingar mellan Bulwark-Big Noon.

En avkomma efter Bulwark som var Golden Bulwark, hans moder var Golden Wedding som vann Derbyt 1940 och han är hennes enda avkomma. Golden Bulwark föddes 1946, startade vid 29 tillfällen och vann tretton lopp. Han fick 147 avkommor, däribland Rapid Boy som vann 110 av sina 291 starter; övriga är bl a Golden Will, Golden Gate och Miss Golden. Tyvärr lyckades inte hans vidare generationer så bra förutom att de startade och vann en del lopp. På de mödernelinjer som han skapade finns flera travare som bl a har startat på V75, bl a Othello Hornline, Flying Hoka, Fonzie Pride och Mr Bodyguard.

Ett kallblod är också värt att nämna i detta kapitel. Det är Helge Solo som föddes 1940 efter Solo-Helge Bruna-Nore Bruno. Han gjorde 259 starter med segerraden 115-41-30, tjänade ihop 168 665 kronor och gick som snabbast 1.34,8 och hans fader var också duktig som tävlingshäst. Han föddes 1930 och har Omer Jackson som fader, han vann 63 av 114 starter och fick 858 avkommor i Sverige(men ett fåtal kom till start, endast 60 startade och 54 av dessa vann lopp. Förutom Helge Solo fick han också Plurus som är den som tävlade flest säsonger i Sverige, 16 stycken och han gillade verkligen kombinationen att tävla och jobba i skogen. Plurus har förutom Solo en enkel härstamning, blev kastrerad, hans moder Zingva var inte så mycket till världen egentligen. Han fick också Solblanken, Skansgossen, Littsa och Solbrynja. De viktiga linjer som Solo startade var bl a via sin dotter Solballet(ostartat), som fick sonen Lapp Lasse 1966 efter Junius och han startade vid 248 tillfällen med 33 segrar. Han fick inte så många avkommor, men han kan glädjas åt Lapp Nils som föddes 1978. Han är en av Sveriges främsta kallblod, vann 97 av 184 lopp och dessutom är morfar till Järvsöfaks.

UTVECKLINGEN

Det var efter avelsgiganter som Bulwark, Big Noon, Sir Walter Scott(317 avkommor) och Stegg inom kallbloden som gjorde att vi har den travsport som vi har idag. I USA föddes Star´s Pride 1947 som skulle vara viktig i travutvecklingen i både USA och Sverige. Han har många förgreningar i såväl USA som i Sverige och han har många betydelsefulla avelshingstar bland sönerna. Han är efter Worthy Boy-Stardrift-Mr McElwyn, åtta avkommor vann bl a den prestigefyllda treåringsloppet i USA som är Hambletonian Stakes och är uppkallad efter den moderna sulkynsportens fader Hambletonian som föddes i USA 1849. Star´s Pride är många travare linjeavlade med och hans söner var bl a Florestan(112 stycken, med flera viktiga förgreningar i Frankrike), Frosty Hanover(336 avkommor), Hickory Pride(453 avkommor), Lindy´s Pride(465 avkommor), Nevele Pride(878 avkommor med Bonefish med 1 037 avkommor), Quick Pay(1 271 avkommor), Somolli lämnade bara 14 avkommor, däremot lämnade sonen Speedy Somolli 1 055 avkommor, bl a Alf Palema som är far till Gidde Palema), Super Bowl(2 377 avkommor med flera avelshingstar), Armbro Flight lämnade tolv avkommor, men sonen Armbro Goal lämnade 831 avkommor och Ayres med 497 avkommor. Hos döttrarna lämnade bl a Emily´s Pride sonen Noble Victory med 765 avkommor. Visserligen har inte Star´s Pride bara två söner som är svenskfödda, men sonen Trick H. har 86 avkommor i Sverige och inga av dem lyckades så bra på tävlingsbanorna.

Däremot så gjorde hans avkommor väldig stor nytta i Sverige, Nevele Pride som föddes 1965 och var en av de mest segermaskinerna någonsin i USA, vann 57 av sina 67 starter, med Hambletonian 1968 och med sönerna Bonefish, Madison Avenue; Pershing och Zoot Suit så spred hans gener även till Sverige. Antalet svenskregistrerade avkommor bland dessa är Bonefish med 108 stycken(bl a Bowlfish och Redskin), Madison Avenue dog tidigt och fick endast arton avkommor, men är fader till Meadow Road som själv är en viktig avelshingst i Sverige. Samt avslutningsvis de stora avelsgiganterna i Sverige under de sista 30 åren.
PERSHING: vinnare av Elitloppet 1979, startade 115 gånger, vann 55 tillfällen, segrare även av Solvalla Jubleumspokal, USA-född, exporterades till Sverige 1977 och avled 2001(född 1973, startade i Hambletonian liksom Quick Pay och Zoot Suit 1976 som vanns av Steve Lobell). Hans avkommor är bl a Mack The Knife, vinnare av Kriteriet 1984, tjänade ihop 7,4 miljoner kronor och har själv 330 avkommor. Atas Rocket startade vid 38 tillfällen och vann elva lopp, fick 205 avkommor i Sverige och bl a 1998 års vinnare av Derbyt som var Jolly Rocket. Stoet Personia vann Kriteriet 1985 och har bl a Per Plomb och Pyret Eme i sin avkommoskara. Övriga är Newsmarket, Hitec Lou, Ask Me Nicely, Wilbur Quick och Krista Sidney.
ZOOT SUIT: Har lite sämre resultatlista än Pershing, men flera travare som har lyckas bra. Bl a Zoogin som vann 51 av 96 starter, tjänade ihop 25 346 330 kronor, vinnare av Kriteret 1993, vann bl a Solvalla Jubleumspokal och övertog tronen i slutet av 90-talet efter Copiad. En mycket fin trippel har From Above som vann Kriteriet 2001, Derbyt 2002 och Elitloppet 2003. De andra är bl a Black And White, The Big Apple, Miranda Lux, Maxi Ferrari, How Powerful, Kullehus Singing och Oracle Suit.
Man kan bara gå till dessa travare för att konstatera att dessa är linjeavlade med Star´s Pride inom fem leder, From Above exempelvis har honom på tre ställen i sin stamtavla; farfar, mfmf och mmff.

Rodney är också viktig i utvecklingen, hans travare är bl a de som hade Rodney som sitt "efternamn" och han föddes 1944 efter Spencer Scott-Earl Princ Martha-Protector, han fick 287 avkommor, hans söner var viktiga i svensk travsport. Han skapade flera viktiga linjer, men har inte så många förgreningar som Star´s Pride. Hans söner som var verksamma i Sverige var bl a Captain Rodney(474 avkommor i Sverige), Dean Rodney(422), Clean Sweep(244), Express Rodney(172), Rodney Key(623), Ideal Rodney(209), Charm Rodney(184), Speed(214) och Mr Rodney(159). Alla mer eller mindre viktiga, Express Rodney och Rodney Key är egentligen de söner som har betytt mest för Sverige. Rodney Key lämnade varken någon Kriterie- eller Derbyvinnare, men däremot en del viktiga förgreningar. Bl a är Heaven Can Wait som är ett elitsto nämnas, hon var duktig på tävlingsbanorna och har lämnat tre miljonärer(bl a Perfect Sund). Express Rodney har lämnat 1977 års Derbyvinnare Express Gaxe som också har varit gynnsam i svensk travsport när det gäller vidareföring av hans gener. Han lämnade bl a Can Can Tim som är mor till Princess V. som vann Stochampoinatet 1999.

Rodney är också satt sitt spår i travhistorien eftersom han är far till Speedster som föddes i USA 1954 och är far till sönerna Speedy Count och Speedy Scot som båda var betydelsefulla i aveln och lämnade bra förgreningar som också har märkts i svensk travsport.

Stegg är också en viktig hos kallbloden eller den nordsvenska rasen, Stegg föddes i Norge 1937 och har en historisk fädernelinje som går tillbaka till Toftebrun som föddes i samma land 1865. Fadern Trygve kan man nästan påstå att han var viktig som skapade flera linjer inom nordisk kallblodssport. Han fick åtta avkommor; förutom Stegg fick han också sonen Löjnar som också har Aldermarin i avkommoskara, det var han som vann ett antal lopp i Sverige för ett tag sedan. Fast den viktigaste spridningen fick han igenom sin son Steggbest som föddes 1947 u Grasiös e Granit. Han fick 690 avkommor i Sverige samt 78 i Norge, ser man på de svenskfödda avkommorna så startade 543 stycken, 433 vann lopp och flera av sönerna förde hans gener vidare liksom döttrarna. Det är många travare som är linjeavlade på honom, bl a Järvsöfaks.

STAMTAVLOR; en bakåtvänt historia

Man kan skriva historia på travare som är födda under senare tid och gå tillbaka vad deras förfäder hade för spridning.

HEXMASTER
Varmblod
Han föddes 1992 efter Keystone Dominator-Hexa Hejnstrup-Pay Dirt och tjänade ihop 271 075 kronor, exporterades till Holland 1998. Hans fader går tillbaka till Rodney via Speester-Speedy Scot-Speedy Crown och det är en klassiskt fädernelinje. Samtliga från denna fädernelinje är avelsgiganter med en del vinnare i olika storlopp. Farfadern vann exempelvis Hambletonian 1971 och var på sin tid en av de snabbaste travhästarna i världen. Modern Hexa Hejnstrup blev danskregistrerad liksom sin mor och mormor, hon lämnade tolv avkommor och ingen av dessa nådde högre höjder än Hexmaster och hans halvbror Her Mechant. De har inte samma fader efter Speed Merchant är far till honom.

Inom Hexmasters stamtavla på fem leder så hittar man också intressanta spår. Keystone Dominators mor Fancy Donut föddes 1976 efter Noble Victory-Honor Donut-Nevele Pride. Noble Victory är en son till Victory Song som också är farfar till Hexmasters mormor Tecafax. En annan dubbel är avelshingsten Florican som är efter Spud Hanover(son till Guy McKinney som är efter Guy Axworthy) och han är far till dels Speedy Crowns mor Missile Toe och dels också morfadern Pay Dirts fader.

Morfadern Pay Dirt som föddes i USA 1964 lämnade flera avkommor i Danmark som senare kom över till Sverige. En av döttrarna är också Ecco G.T. som har mångloppsvinnaren Remington Crown i sin avkommoskara. Hans moder Impish har dessutom The Intruder som fader och han är sin tur efter Scotland som är efter Peter Scott, båda dessa hingstar lämnade tidigt flera viktiga linjer. Scotland lämnade bl a Hambletonian-vinnarna Hoot Mon som vann 1947 och Spencer Scott som vann sju år tidigare.

JÄRVSÖFAKS
Kallblod
Järvsöfaks föddes 1994 efter Trollfaks-Järvsö Anna-Lapp Nils och är en hingst som blandar tävlande med avelsarbete och tränas av Jan-Olov Persson på Hagmyren utanför Hudiksvall. Nu är "Faksen" fader till 347 avkommor och fyra avkommor som han är morfar till. Hans första kull föddes 2000 och flera av hans avkommor har redan gjort debut.

Tittar man på hans härstamning så märker man att det går tillbaka till Steggbest ganska många gånger. Steggbest är fff till Trollfaks och till hans mormor Vinjänta samt till Järvsö Annas mormor Steggjänta. Den roligaste kopplingen är till Steggbests son Jahn Sjur som föddes 1954 och har Graciös i både fädernet och mödernet inom två leder; dels är hon mor till Steggbest och dels är hon också mor till hans mor Ljölna. Farfadern till honom är Trygve som dessutom är far till hans morfar Löjnar. I Järvsöfaks stamtavla så finns Trygve på tio ställen och varav sex är på sin fädernesida.

Solo som har blivit behandlat tidigare finns även han inom det femte ledet av modern Järvsö Annas stamtavla, hennes fädernet går via fadern Lapp Nils till Lapp Lasse som är efter Junius-Solballett-Solo. Dessutom är hennes mmm Jäntungen från Solo, alltså är "Faksens" mödernelinje också ifrån honom.

Tittar man på hans mödernelinje så har Järvsöfaks också i sin syskonskara även Järvsö Troll och Hammering, "Faksens" inofficella rekord att snabbast komma upp till 100 segrar(117 starten) fick han antagligen en gen ifrån hans mormor Vinjänta som är efter Svintor. Svintor lämnade en annan travare som hette Svinten som också tränades av Persson och han gjorde 229 starter och vann 103 av dessa. Järvsö Annas syskonskara finns också Toddyvinna(mor till Lykketinder som har mött Järvsöfaks många gånger) och Vernex. Järvsö Anna är också en äldre halvsyster till Järvsöpålle som också har mött Järvsöfaks vid några tillfällen. Steggjänta lämnade två avkommor och båda är döttrar, hennes andra dotter är Senjänta som är efter Sentan. Hon fick bl a Järvsöturi och ostartade Järvsö Sara som är mor till Järvsömålle.

EPILOG

Det finns inte en enkel disposition om man belyser travsportens historia gentemot travarna. Det är som ett lotteri vilka som blir bra och vilka som kommer att misslyckas. Det som jag har skrivit är bara en ytlig redovisning. Man kan exempelvis skriva om varje travare som har vunnit exempelvis Derbyt för fyraåriga hästar, eftersom tävlingen härstammar från 1927 så kan man dra slutsatsen att flera av dessa släktingar är från samma stamfader.

Likaså är att leta efter stamtavlor som varken innehåller namn som Star´s Pride och Rodney är också svårt, det kan man jämföra med detta historiska inlägg. Tittar man historisk på de travare som har vunnit Elitloppet så är det givetvis inte samma härstamningar, men har samma historiska värde. Årets vinnare av Elitloppet är norske Steinlager som är född i Sverige efter en Derby-vinnare; Good As Gold som vann tävlingen 1995 och i hans stamtavla så finns Speedy Scot på ganska många ställen liksom Star´s Pride. Flera av travarna är ju linjeavlade med de större avelsgiganter som har funnits i USA och som har gått till historien såväl produktiva som nyskapelsen av nya förgreningar. Även förra årets vinnare av Elitloppet; Gidde Palema går också tillbaka till Speedster och har också den berömda fädernelinje; Alf Palema-Speedy Somolli-Speedy Crown-Speedy Scot-Speedster-Rodney. De första fyra har ju vunnit Hambletonian och det är inte vanligt även i USA.

Det som jag försöker förklara att det förekommer olika förgreningar, men kommer ursprungligen från samma stamfader. Likaså är segrarna från Elitloppet, Derbyt, Kriteriet och Stochampoinatet viktiga samt historiska värden att ta med. Gidde Palemas fyrling av Hambletoniansvinnare är givetvis också historia bakom.

Avslutningsvis; eftersom Legolas är ett namn också inom Tolkien och hans verk så kan man också skriva lite grann om honom. Legolas var väldig folkkär när han tävlade i början av 1980-talet. Hans stamtavla är också historiskt om man ser det så, han föddes 1978 efter Glasgow-Karolina J.-Pay Dirt. Hans fader är i sin tur Hickory Pride som härstammar från Star´s Pride. Visserligen fick han inga Hambletonianvinnare, men linjer går till vinnare av denna tävling i USA. Bl a går hans gener till tre vinnare av Stochampoinatet och däribland Tamila Gloria som har Glasgow som fader och vann tävlingen 1989. Den legendariske Volomite återfinns på tre ställen i hans stamtavla, bl a fädernelinjen i rak led. Bulwark som också är en son till Volomite finns som hans mmff, anledningen är att Bulwark fick Rappson tillsammans med Etta June och Rappson är fader till Olga Rappson vars mor har Big Noon som morfar. Hambletonvinnaren Hoot Mon är fader till Glasgows moder Glynis Hanover som också fick hon också den mindre betydelse avelshingsten Gin Tonic. Förutom Volomite så förekommer också Scotland på tre ställen i hans stamtavla och båda har i sin tur som den historiske Peter The Great som sin farfar. Volomite är det via sin fader Peter Volo medan Peter Scott är det via sin fader Peter Scott. Peter The Great anser den avelsgigant som gjorde att den moderna sulkysportens stamfader The Hambletonian fick sin globala och världsliga spridning till många länder, däribland Sverige. Men det är en annan historia.

Stefan
Senast redigerad av 2 Stefan Lundgren, redigerad totalt 24 gång.

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Inlägg av Stefan Lundgren » 26 sep 2005 16:09

BLANDNINGEN AV ANDRA NATIONALITETER FÖRUTOM DE AMERIKANSKA

RYSKA HÄSTAR

Limit som föddes 1961 efter Tännhausen-Limfa-Feodal kom till Sverige från Sovjetunionen 1963 och gjorde det bra ifrån sig på tävlingsbanorna. Han startade vid 179 tillfällen med segerraden 101 vinster-35 andraplatser-20 tredjeplatser, tjänade ihop 430 235 kronor och sprang som bäst 1.16,6AK. Han var en av de vinstrikaste hästarna i Sverige på sin och vann flera storlopp. Han har helt "sovjetiskt" härstamning förutom en liten svans med amerikansk härstamning. Fadern Tännhausens mor Haiti som föddes 1938 vars far är Gildejets som föddes 1919. Han far är Gay Bingen som föddes 1903 och är i sin tur son till Bingen som föddes 1893 och på det viset är Limit besläktat med Hambletonian. Bingen är en av de hingstar som förde hans gener vidare till nästföljande generationer i allt större utsträckning. Bingen är också stamfader till sönernas Joe Dodge och Todds viktiga förgreningar.

I Sverige fick Limit 348 avkommor mellan 1964-85 och vidare morfar till 650 travare som är födda mellan 1968-2004, så idag ser man hans stämpel i olika härstamningar. Limit är bl a morfar till Big Alex(e Texas-Miss Li) som nu har tjänat ihop över två miljoner på travbanorna sedan debuten 1997. Bland avkommorna finns Zolimit som vann Kriteriet 1968 som tjänade ihop 381 200 kronor under sina 76 starter som fördelades över 28 vinster. År 1973 fick han bl a Li Lady undan Lady Mills e Bill Hickey och hon fick femton avkommor mellan 1980-98, bl a Blomette, Spring Lady, Walls Lady Li och The Real World. Framförallt fick hon som första avkomma elitstoet Lady Zoot efter Zoot Suit som tjänade ihop 271 550 kronor på tävlingsbanorna. Hon fick i sin tur 13 avkommor som många har varit duktiga, bl a Lady Snärt, Grazing Lady, Walls Winner, Lady Wall Street och Streak Of Light. Andra avkommor som är efter Limit som har varit duktiga är bl a Kapten Limit, Bingo, Gey Axtorn(mor till unghäststjärnan Zootax) och President Limit. Dottern Milaja u Fia Scott-Lion Scott som vann 19 av 91 lopp och hon fick Kriterievinnaren Allen Victory som vann loppet 1968.

En annan hingst som kom över från Sovjetunionen 1961 är Tropik som då var sju år gammal och är efter Talantlivvy-Molnija-Nyrets, han hade sämre facit än Limit och vann sju av 164 starter. I hans härstamning finns det inte läsa så mycket och har en helrysk härstamning. Tropik fick i Sverige 61 avkommor mellan 1968-80 och ingen av dessa kom över 100 000 kronor i prissumma, flest starter gjorde iallafall Tura Way(s u Anyway e Lord Peter och en dam som är kraftigt linjeavlat på Guy Axworthy på fyra ställen inom fem generationer). Tura Way gjorde 210 starter och vann nio lopp och fick sina avkommor registrerade i Finland(en seger lyckades dom med att göra). Bland hans avkommor så startade endast tjugo och sexton vann lopp, tillsammans lyckades de vinna 65 av 1001 lopp som de startade.

Den tredje som kom 1961 var den då fyraårige Torg som är efter Guron-Tragedija-Imbir och han gjorde minst antalet starter bland dom tre, på 28 starter vann han åtta och slutade på andraplats vid ett tillfälle med 95 285 kronor intjänat. I aveln fick han 192 avkommor mellan 1963-76 och är morfar till 400 travare som föddes mellan 1970-98. Bland hans avkommor så startade 127 stycken, 87 vann lopp och hans travare hade sammanlagt 626 segrar på 6 094 starter. Den mest kända var nog Famita som vann Stochampoinatet 1970 och den andra gången som tävlingen kördes för fyraåriga ston på Axevalla. De andra var bl a Mynttorg(76 segrar av 191 starter), Sir Almo(12 av 107), Caesar Wood(18 av 46), Norsa Blondie(25 av 109) och Xanthienette(7 av 65). Den sistnämnde har en följande härstamning; Torg-Ekvation-Xanthe, hennes morfar som också låter rysk i namnet är inte rysk, utan har en fädernelinje som är länkad till Bulwark.

Gay Bingen-sonen Gildejets är också med i Torgs stamtavla och han är morfar till hans fader Guron. Bland de travare som han är morfar till finns bl a Surprise Rodney, Teperi Blaze, Chandelier, Brown Play och Star Girl. Famita lämnade själv två ostartade döttrar som tillsammans fick tolv avkommor och inte ett dugg var märkvärdiga, vann inga lopp.

FRANSKA HÄSTAR

Den mest kände är nog Tibur som föddes i Frankrike 1963 efter Fandango-Hellenienne-Kairos, både fadern och morfadern är historiska hingstar i fransk travsport. Fandando lämnade bl a Utah IX som fick bl a Skogsbotösen som är mor till Skogans-travarna och elitloppvinnare Utah Bulwark.

Tibur som kom till Sverige 1965 och var då två år, han tävlade vid 121 tillfällen och vann 25 av dessa. Förutom de redan nämnda hästarna i detta inlägg så var han mest produktiv. Han fick sammanlagt 1 046 avkommor, varav 911 är födda i Sverige mellan 1970-91. Tibur fick många bra avkommor i Sverige, de startande uppgick till 551 stycken(60,5 start%) varav 380 vann lopp. Mest tjänade Callit som hade mest pengar på sig när han slutade, det var Callit som tjänade ihop 8 798 165 kronor på 109 starter(65 segrar) och han är själv en avelshingst med 255 avkommor i Sverige. Piper Cub(h u Dansös Tilly e Bill Hickey) vann Kriteriet 1986, startade vid 80 tillfällen med segerraden 37-15-8 och 7 421 725 kronor på sitt konto. Han har också lämnat travare efter sig i Sverige(bl a Aircraftman och Carbondale).

Prince R.S. vann V75-lopp som tolvåring 2000, han startade vid 153 gånger med segerraden 52-24-13, tjänade ihop 4 544 400 kronor, 1.12,4AK och 1.13,6AM. Han är undan Plumona R.S. som vann 30 av sina 99 starter och hon fick elva avkommor. Prince R.S. har fransk härstamning på både fädernet och mödernet, hans morfar var Pluvier III som sin tur är efter Hermes D. som är en son till Kairos som också är fader till Tiburs moder. Det är ett fåtal travare i Sverige som har Kairos i båda lederna och därmed inte så vanligt som exempelvis de större amerikanska avelshingstarna under den andra halvan under 1900-talet.
De båda Derbyvinnarna Mustard(1980) och Big Spender 1985 är båda avelshingstar, Mustard lyckades inte så bra i aveln, men vann Derbyt överlägsen. Big Spender lämnade däremot 736 avkommor som bl a är Mr Spender, Big Toro, Tib Crown, B.B.S Spilina, Chachi och Foxtail Jet.

Queen L. är bl a en av de drygt femtusen travare som har Tibur som farfar, som bl a vann Derbyt och Stochampoinatet 1990 samt flera andra storlopp.

De franska hästarna är fler än de ryska hästarna som kom över till Sverige. Ideal Da Gazeau som vann flera storlopp i början på 1980-talet är bl a far till Lovely Godiva som vann Stochampoinatet 1994, hon är undan Keystone Gwen efter Speedy Crown och hennes moder fick 14 avkommor, varav sju äldsta efter "Idealen". Hon är därmed helbror till Baron Godiva som vann 23 av 80 lopp och är en avelshingst numera. Ideal Du Gazeau fick över 700 avkommor i Sverige, bl a 1988 fick han 105 avkommor i Sverige(Ideal Du Suede[själv avelshingst med avkommor som Mac Mac, La Suede, Delila Topspin och Grand Topspin], Mousetrap[undan Trapped e Bonefish som bl a lämnade Traffic Jam som i sin tur är moder till mångloppsvinnaren Kramer Boy och Express Lavec], Princess Godiva, Rozzo Du Gazeau[modern Rose Spin har bl a lämnat Rosso Iran, hon kommer ifrån en bra syskonskara] och Again[svenskfödd, mor till sex finskregistrerade travare, modern Erva Count kommer från ett av mödernelinjer som kommer från stjärnstoet Minerva som föddes 1952])

Fakir Du Vivier är en annan fransk häst som föddes 1971 efter Sabi Pas-Ua Uka-Kerjacques och som har 47 av sina 155 avkommor i Sverige. I Sverige fick han sex miljonärer och en av dessa är Icora Tilly som är mor till Super Tilly(avelshingst i Sverige) och Victory Tilly som är den som har tjänat in mest pengar bland de svenskfödda travarna; ca 36 miljoner, vann Derbyt 1999 och Elitloppet 2001. Icora Tilly är utnämnd till elitsto liksom modern Cikora Tilly(lämnade 12 avkommor och är mormor till 57 travare), mormodern Glenna H.(mor till Patron Tilly, Hunter Tilly och Noble Tilly) och mormormodern Scotch Dot(lämnade avelshingsten Opal H., Trader Dawn{mor till elitstoet Trader Girl som har lämnat Suitcase, Handbag, Sockbox och Trunc) som föddes 1958 med Miss Bertha Dillon som sin mmmmm.
Otard Dicks som föddes 1990 är en annan avkomma och är undan Speed On som föddes 1981 i USA med Speedy Somolli som fader och är kraftigt inavlat med Speedy Scot.

Indianiste var en annan franskfödd hingst som kom till Sverige och fick 135 avkommor i Sverige, den ende som lyckades bra var Indian Hej som vann många lopp under 1980-talet.

TYSKLAND

Den förste vinnaren av Elitloppet 1952 var tyskfödde Permit som bl a är far till Amit H. som vann Kriteriet 1960, samt mödernelinjen till Zerberus som bl a har startat i Sverige under de senaste åren. Permit som föddes 1945 fick också dottern La Plata som föddes 1958 och hon är mormormor till Frej Nalan som vann Derbyt 1989 för Jim Frick. Permits fader Epilog lämnade också en annan Elitloppvinnare som var Eidelstedter som vann loppet 1962.


Stefan

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Inlägg av Stefan Lundgren » 28 feb 2006 14:28

Stig H Johanssons nya roll

UNDER SITT FÖRSTA SOM ENBART TRÄNARE

Fram till 24 februari har han tjänat in 3 726 584 kronor på 116 starter som har givit 22 segrar som tränare och han har inte kört några lopp själv i år. Det har bara blivit fyra kvallopp som går ut på att hästen skall få godkänt eller inte och den kusk som oftast kör hans hästar i år är Erik Adielsson. Senast den 22 februari tog doun två segrar inom V64 och först ut var Thunder Light som tog sin andra seger i den femte starten. Loppet efter så tog de den andra segern genom Fly Me High som kom ut bakvägen och vann en bra seger med halv längd tillgodo mot skrällen Baltlaazar Lux(modern är Miranda Lux och han är hennes förstfödde.
Fly Me High tog sin tredje seger i den 14:e starten och har inte vunnit på ett år, men oddset hamnade på 6,01. Den senaste segern togs med Björn Goop på samma bana den 2 februari i fjol och man skall har i åtanke att denna valack efter yppersnabbe Pine Chip har bara startat utanför Solvalla vid ett tillfälle.
Vid den senaste tävlingsdagen blev det också två andraplatser och det var igenom Willie Marone, Blue Chip Star samt Robis Ingo. Den sistnämnde är väl bekant med spelarna och det är en femårig hingst efter Smasher som har gått bra i de flesta lopp, segerraden är på 5-3-5 på 25 starter och har mött mycket bra hästar. Den senaste V75-omgången på Gävle den 18 februari så hade han fem hästar med till start och den största besvikelsen var löftet Warwick Rex som galopperade bort sina chanser, var inte bra för dagen heller. Därmed så bröt sviten med tre raka segrar sedan debuten förra året. Nu kan man kalla Warwick Rex flopp som likadant när Stig H Johansson körde Home Alone i Kriteriet 1998 som hade sex raka segrar samt obesegrad när galoppen kom i detta lopp, Stig blev besviken och startade inte hästen på 1½ år. Nu finns nog inte denna tendens om man skall prata om Warwick Rex, men han var inte bra under loppet på Gävletravet och det var f ö en dålig dag för honom. Tre av hans fem startade hästar galopperade bort sig och två slutade på andraplats; vilka det var dels Sara Lu Hanover som gjorde mycket bra ifrån sig bakom General Du Lupin och dels Starly D´Aunou som gjorde ett bra lopp bakom Symfoni Sund.
I år har det blivit fem segrar på V75 och tre av dessa togs på Adielssons hemmabana Jägersro den 28 januari genom Tequliaracing Rose, Mellby Ocarina och It´s Enough. Green Chili blev fyra i ett ganska så hårt lopp när hon provade på gulddivisionen när Hot Shot Knick och blev då fyra på tiden 1.13,1AM. Idholmens Kenzo galopperade i sin tredje start i Johanssons regi och det var efter två raka segrar för Adielsson.
Den första tävlingsdagen som kusk var på hemmabanan Solvalla den 2 januari när en seger togs på sju starter, det var Davidson A.U. som vann loppet på tiden 1.17,8 på medeldistans med bilstart. Denna travare är intressant faktiskt, hans fader är Speedy Crown-sonen David Raymond som har börjat tjänstgöra som avelshingst. Davidson A.U. är nu fem år gammal och har vunnit tre av sina sju lopp, han kan vara något att räkna med i år.

STIG H JOHANSSONS HÄSTAR

Hans främsta tävlingshäst är den numera elvaåriga Victory Tilly som är efter Quick Pay-Icora Tilly-Fakir Du Vivier, visserligen är det lite för hårt att säga ännu att han kommer att starta i Elitloppet i maj som han vann 2000. Han är den svenskfödda travare som har tjänat in mest pengar och det är nu uppe i 36 237 898 kronor, i världen är det bara Varenne samt Moni Maker som har tjänat in mera pengar under deras karriärer. Victory Tilly har startat vid 95 tillfällen och vunnit 67 lopp, senaste starten var på Solvalla den 26 december när han blev fyra efter Tunk Nafets, General Du Lupin och Spring Ray. Starten innan vann han ett V75-lopp på Kalmar och då startade han från spår 3, slog då Spring Ray som kom 2,5 längder efter honom. Han ledde från start till mål och den första femhundringen landade på 1.13,0 och första varvet på 1.13,5, sluttiden blev 1.13,3.
Sedan han vann tolv av sexton starter under 2002 så har han startat mer oregelbundet, men har ändå vunnit hälften av sina starter. Förra året tog han fyra segrar på sju försök och tjänade in 417 000 kronor.
För närvarande har Stig H Johansson 142 hästar i sin träning, vilka det är mer än hälften 3- och 4-åringar och hans chanser att vinna exempelvis Kriteriet och Derbyt ser relativt ljust ut. Det fyraåriga stoet Lotuschic efter Pine Chip har vunnit nio av sina 16 starter och tjänat ihop 1 784 000 kronor under sin treåringssäsong. I år har hon inte startat något och man vet inte när den första starten kommer att äga rum. Electra Shift är ett annat fyraårig sto som har tjänat över en miljon och bland herrarna så har det inte blivit så höga summor för närvarande. Den fyraåriga hingsten Blue Chip Star efter Credit Winner är registrerad i USA och finns för tillfället i träning hos Stig H Johansson. Bland de svenskfödda hingstarna och valackerna så finns bl a Striking Ås som har tjänat ihop 602 500 kronor. Det är en mörkbrun hingst efter Striking Sahbra som har tjänat ihop 602 500 kronor på sexton starter, men har bara vunnit tre av dessa. En annan som kan tänkas komma väldigt stark är Ferrari Broline som har tjänat ihop 394 000 kronor på tio starter och hälften av dessa har han vunnit. Han har inte startat sedan oktober och kan tänkas återkomma i årgångsloppen senare i år eftersom han är anmäld till Breeders Crown.
Just nu har han fjorton hästar som har tjänat över en mijlon kronor och två av dessa har tjänat över tio miljoner kronor. Digger Crown som har tjänat ihop 12 581 651 kronor har ännu inte startat i år och han har vunnit 42 av sina 84 starter. Förra året inledde han med att vinna de fyra första starterna och är en riktig vårhäst. Hans övriga tre segrar under fjolåret togs i juli, oktober och december. Den senaste segern vann han på Jägersro den 10 december i ett V75-lopp, vann då före Caramba Hall och Favorit.
Lass Drop gjorde ett mycket bra lopp senast i Frankrike och har tjänat ihop 4 030 633 kronor, det är en sjuårig hingst efter Tenor De Baune-Drop In-Speedy Somolli och har en bra blandning mellan amerikansk samt fransk blod. Nu har han bara startat i Frankrike där han befinner sig i träning och har inte startat i Sverige sedan i maj förra året.
Förutom Victory Tilly så har bara Digger Crown startat i Elitloppet, möjligen också Sara Lu Hanover, Improve Ås eller Lotuschic kan starta i detta lopp. Den sistnämnde har en seger på kort distans som kräver i Elitloppet, eftersom distansen är densamma. Improve Ås har två segrar av sina tre senaste starter på kort distans och vann på denna distans i senaste starten när V75 gick på Hagmyren den 30 juli. Men han har varit skadedrabbad och det kan tänkas att Stig H Johansson kommer med två outsider till Elitloppet.

STIG H JOHANSSONS TÄVLINGSMERITER

Han har vunnit Derbyt vid sju tillfällen och det var med Segerstorp Comet 1970, Grain 1974, Rex Håleryd 1982, Big Star 1984, Queen L. 1990, Victory Tilly 1999 och S:t Göran 2000; Queen L. kan man säga att det är en av de främsta hästar som Stig H Johansson har kört. Det är ett sto efter Crowntron-Attila L.-Tibur och hon vann 46 av 82 starter med 17 470 695 kronor insprunget och gick som bäst på 1.12,8Am under sin karriär. Under sin fyraåringsäsong tjänade hon in 2 739 300 kronor och vann samma år även Stochampoinatet förutom Derbyt.
I Elitloppet har han vunnit med The Onion 1984, Utah Bulwark 1987, Peace Corps 1991, Gum Ball 1997 och Victory Tilly 2000. Gum Ball är född i USA och vann 28 av sina 75 starter under sin karriär, avslutade som avelshingst med 228 avkommor i Sverige, tyvärr dog han under 2004 och blev endast tretton år gammal. I Sverige startade han vid ett antal tillfällen under 1995-96 samt sex gånger under 1997 förutom de gånger som han startade utomlands. Ett sto som kan mycket väl likställas med Queen L. är Peace Corps som också är född i USA och som gjorde 93 starter med 62 segrar som följd är en av de främsta hästar som han har kört.
Stig H Johansson har kört många bra hästar genom åren och en del meriter har det blivit, han har blivit champoin på Solvalla vid ett flertal tillfällen. Den första segern i Derbyt var Segerstorp Comet som vann med högsta vinnaroddset i detta lopps historia och oddset hamnade på 74 gånger pengarna. De hästar som han har kört är bl a Gossip, Grain, Baron Karsk, Golden Käll, Krama Käll, Lookout Victory, Lenson Bar, Duke Iran, Ultimo H. och Mack The Knife är alla mer eller mindre duktiga travare. Han har förstås också kört mindre lyckade hästar och det glömmer han nog säkert bort sig.

Stefan

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Elitloppet 2006

Inlägg av Stefan Lundgren » 15 maj 2006 21:09

Elitloppet den sista söndagen i maj är en av de höjdpunkter som finns i landet, alltid bjuds det båda fina lopp. Nu har nerräkningen börjat till 2006 års Elitlopp med sexton hästar som kvalar i två heat och fyra främsta går vidare till final. Tidigare i år har det konstaterat att 2004 års segrare Gidde Palema inte kommer till start för han har slutat att tävlat.

Förra årets vinnare Steinlager har visat ganska dålig form under sina starter i år och det väcks en frågetecken kring detta. Han lyckades inte i den senaste starten på Bjerke i Norge. Nu är det iallafall fyra hästar klara för Elitloppet.
Från Solvallas hemsida
25 dagar kvar till Elitloppet
Idag är det 25 dagar kvar till Elitloppet och givetvis skall det nämnas några rader om årets höjdpunkt. Steinlager, Hot Shot Knick, Thai Tanic och amerikanske Self Professed har accepterat sina inbjudningar och ytterligare tolv platser skall därmed tillsättas. Mycket händer runt om i Norden i helgen och även kommande helg i Italien. När detta läses kan alltså möjligen några hästar till ha bjudits in.
Det verkar för tillfället att Elitloppet ser öppet ut på mycket länge. Victory Tilly är med, han vann loppet för 2000 och håller fortfarande en ganska hög standard. Det finns bra bud, den reda klara Hot Shot Knick var fram tills slutet av förra året bara en häst som vann lite då och då, i år har det blivit åtta segrar på tio starter för denna åttaåriga hingsten efter J.R. Broline.

Hästar som räknas komma till Elitloppet är bl a Super Light som har varit lite aktuell sedan tidigare, denna travare tränas av Jörgen Westholm och senast vann ekipaget i V75.

Fr o m nu kan man följa årets elitlopp på http://www.elitlopp.se eller på http://www.solvalla.se

Stefan

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Inlägg av Stefan Lundgren » 23 maj 2006 15:35

Nu är startlistorna klara för Elitloppet, det ser öppnare ut på mycket länge(odds inom parentes, låga odds=favorit).

Elitloppet försök 1. 1609 meter med bilstart:

1) Conny Nobell(50) - Björn Goop
Femårig hingst med en fin härstamning, fadern är Valley Victory-sonen Pearsall Hanover och han är linjeavlat med 1971 års Hambletonianvinnaren och avelsgiganten Speedy Crown(har honom på fem ställen i stamtavlan). Han har en bra chans att vinna samma "trippel" som From Above. Conny Nobell vann Kriteriet 2003 och Derbyt 2004, han har vunnit 24 av 30 lopp och på distansen har det blivit fyra segrar på sex försök. Den senaste gången som han startade från detta spår var den 19 februari 2004 på medeldistans och ledde då runt om, vann då klart med en marginal på 2,5 längder. Han kommer nog att ta sig till final, men kan nog göra det bra ändå.

2) Super Light(100) - Jörgen Westholm
Blev folkets röst och har gjort det bra i år, det är en åttaårig hingst efter Super Arnie-Orient Broline-Ogorek. Fadern Super Arnie har stjärntravaren Super Bowl som fader och enligt härstamningsanalysen så har han gener efter flertalet kända travare. Farfadern är sin tur efter Star´s Pride som var medelmåttlig som travare, men har åtta Hambletonianvinnare efter sig och Super Bowl är en av dessa. Super Light har gjort 98 starter och har vunnit 25 lopp, har inte vunnit några storlopp, men har vunnit V75. Tränare Jörgen Westholm som också kör honom, är sin första framträdande i Elitloppet och det krävs nog en del om det skall lyckas.

3) Steinlager(25) - Per Oleg Midtfjeld
Fadern Good As Gold vann svenska Derbyt 1995 och är en svenskfödd norrman, han vann Elitloppet förra året på tiden 1.10,0 och gav Norge sin första Elitlopp-seger sedan Rex Rodney vann 1986. Startspåret är gynnsam för honom, förra året startade han dels från ett andraspår och dels från ett innerspår. Han får nu Conny Nobell invändigt, han blir en av dem som går till final.

4) Fairbank Gi(125) - Pietro Giuseppe Maisto
Tävlar för Italien och är en fyraårig hingst efter Lemon Dra, dock inte känd som en stjärntravare och däremot är farfadern Sharif di Iesolo det. Han föddes 1969 och vann flera storlopp i Italien i början av 1970-talet, Fairbank Gis hingstlinje går till Volomite fem leder bort och morfar är avelsgiganten Sugarcane Hanover. Den fyraårige hingsten gör sin första start i Sverige och har startat vid 22 tillfällen med segerraden 9-4-3. Frågan är om han räcker till final.

5) Mara Bourbon(200) - Enrico Bellei
Ett fransk sto som antagligen kommer hit som statist och trots att hon har fina meriter i Frankrike så kommer hon att få det svårt, dels är ett femtespår aldrig roligt i ett Elitloppsförsök och dels är nog distansen lite för kort för henne. Sist vann hon ett lopp på Bjerke och det var Erik Adielsson som körde henne. Hon är ett sto som knappast kan nå en final och möjligen då via en fjärdeplats, därmed den sista platsen till finalen.

6) Jardy(250) - Jean Michel Bazire
En franskregistrerad häst som är född 1997 som dessutom har fått en avkomma, nu har han vunnit 21 av 84 starter i livet och han vann Prix de Vincennes 2000. Fadern Cygnus d'Odyssee kommer från Speedy Crown-sonen Workaholics franska linjer och han segrade som fyraåring Criterium des 4 Ans 1994. Modern Courtisane är efter Petit Sam som endast har sju avkommor, i sin tur är han efter Florestan som är stamfader till flera kända franska travare. Han själv kommer från Star´s Pride och detta betyder att Jardy har 38 inslag på Peter The Great i sin stamtavla. Jardy har inte någon chans och en av de franska travarna borde har lämnat utrymme till Giant Superman.

7) Snazzy Millie(300) - Rick Zeron
Kommer från Kanada och har vunnit 19 av sina 109 lopp under karriären, det verkar som att hon kommer att få en tuff resa i Elitloppet. Jag bedömmer att Conny Nobell, Steinlager, Super Light och Citation kommer att slå henne i finalen. I år har det blivit fyra segrar på 14 starter med bra odds, men segerprocenten är troligen lite för låg. I hennes stamtavla finns flera kända travare, dock är hennes fader Royal Strength så känd fast han tjänade ihop 409 298 US-dollar. Hennes bästa tider är långt ifrån de farter som förekommer i Elitloppet och som bäst har hon gått på 1.10,4 på en milebana. Travare i hennes stamtavla som har varit lyckade, farfar Royal Prestige är även fader till Wesgate Crown som gjorde ett par starter i tävlingen under 1990-talet. Han är också fader till två kända ston som Quiser och Real Diamond. Royal Prestige är i sin tur efter avelsgiganten Speedy Crown och har då den berömda trion Speedy Crown-Speedy Scot-Speedster i sin hingstlinje. Modern är Balanced Image-dottern Smilin Matty och då kommer de travare som Noble Gesture(son till Noble Victory), Star´s Pride(på tre ställen i det femte ledet) och Pillow Talk(mor till Super Bowl).

8) Citation(80) - Erik Adielsson
Citation föddes i USA 2001 och är efter Conway Hall-Italian Cut-Chiola Hanover, nu har han vunnit nio av 25 lopp varav sex av lopp i Sverige. Han kom till Sverige under våren i fjol och tränas nu under Stig H Johansson. Det har blivit tre segrar av fem rikstotolopp och senast blev han sexa efter en svag insats under V75 på Dannero. Banan var då tungsprungen och han hade spår nio med bakspår, det gick inte alls och han gjorde en liten slät figur. Den 29 april gick V75 på Umåker och då vann han från detta spår, men då var motståndet mindre och han vann före General Du Lupin samt Bean Streep(värsta hotet Hot Tub gjorde återigen bort sig med en galopp). Citation har en fin härstamning, är efter Conway Hall som också har lämnat Everest Ås, Broadway Hall, Old Maid Hall och Crowns Diamond. Modern föddes 1982 och är tretton år äldre än fadern, vilket det betyder att hans möderne är gammaldags. Morfadern Chiola Hanover som är född 1976 får nog en av de sista större travarna som har honom som sin morfar. Hans hingstlinje är yngre än hans möderne, det kan man jämföra enligt denna tablå:
Conway Hall f 1995; Garland Lobell f 1981; Abc Freight f 1976, Noble Victory f 1962, Victory Song f 1943 och Volomite f 1926.
Italian Cut f 1982; Tall Flower f 1976; Sunflower f 1969; Sunshine Girl f 1963; Sweet Talk f 1952; Miss Electra f 1944; Kashmary f 1929, Kashmir f 1924 och Sienna f 1909.
Chiola Hanover f 1976; Hickory Smoke f 1954; Titan Hanover f 1942; Calumet Chuck f 1929; Truax f 1921 och Guy Axworthy f 1902.

Elitloppet försök 2. 1609 meter med bilstart:

1) Jag de Bellouet(30) - Christophe Gallier
En fransk stjärna som har vunnit såväl Prix D´Amerique förra året som dubbelsegrare i Prix de Cornulier. Han är född 1997 och har nu vunnit 34 av 108 starter, han blandar framgångar med bortgörningar i galopper. I kronor har han tjänat ihop 38 miljoner kronor vilket det gör honom till en av de vinstrikaste i världen. Han kommer nog att nå till final och där kan möjligen kretsen kring honom välja ett bättre spår åt honom. Hans härstamning är en blandning mellan amerikansk och fransk blod; hans fäderne är amerikansk eftersom hans fader Viking´s Way är efter Mickey Viking som är en son till Hambletonianvinnaren Bonefish som har Star´s Pride som sin farfar.

2) Kool du Caux(200) - Jos Verbeeck
Är en åttaåriig hingst från Frankrike som inte har vunnit på sina fem senaste starter och har blivit den eviga tvåan under våren. På 58 starter har det blivit elva segrar, fjorton andra- och tre tredjeplatser samt i kronor tjänat in drygt 5,9 miljoner kronor. I hans härstamning är det 77,73% fransk blod och 22,27% amerikansk blod och en av de få som har ett fåtal inslag på Peter The Great. I detta försök få han räkna som mindre betrodd, visserligen har han fått ett bra läge och han kan nog öppna bra. Tyvärr så är motståndet lite för svår för honom och sonen efter Bijou du Bignon får nog räkna som möjligen en tänkbar finalist(men då måste det klaffa för honom).

3) Hot Shot Knick(60) - Thomas Uhrberg
Den åttaåriga hingsten efter J.R. Broline vann fyra av åtta starter under 2004 i enklare omgivningar och var segerlös under tolv starter i fjol. I år har det blivit åtta segrar på tio starter och har tjänat ihop 2 846 219 kronor bara under detta år. Totalt har han tjänat ihop drygt 4,5 miljoner kronor och räknas som en av de som kan gå till final. Han inledde detta år med fem raka segrar och i den fjärde segern var nästan grädden på mosen när han vann gulddivisionen på Jägersro den 28 januari. I Elitloppet är han intressant eftersom han möter meriterade hästar och har också en bra chans att vinna. I detta lopp får han räknas som outsider och han kommer nog att bli skaplig betrodd. I hans stamtavla finns bl a Speedy Somolli som vann Hambletonian 1978 som är fader till J.R. Broline. Modern Cathys Favourite gjorde en blygsam karriär och var segerlös med två andraplatser som bäst under sina tjugo starter. Hon har också lämnat Icetea Knick och unghäststjärnan Lapponia Knick. Morfar är Ata Star L. som vann femton av sina 24 starter och kommer från Ata Donna Y.:s berömda avkommoskara.

4) Thai Tanic(40) - Björn Goop
Har lämnat sin första lilla kull i år och är född 2000, fadern är den berömda unghäststjärnan Viking Kronos och modern Sweetpike är norskfödd efter den franske travstjärnan Ideal Du Gazeau. Han är en av de två segermaskiner som Björn Goop kör och han har bra chans med båda två. Oddset är lite högre eftersom ettan är med och han kan har lite svårt att svara mot den häst som startar från spår 1. Det är en meriterad sexåring som har vunnit 27 av sina 40 starter i livet, han vann Olympiatravet tidigare i år och har i Sverige startat vid nio tillfällen med tre segrar som främsta merit. Om Björn Goop lyckas kvala in både honom och Conny Nobell till finalen så kommer troligen Torbjörn Jansson(har kört hästen en gång tidigare).

5) Malabar Circle Ås(90) - Andrea Guzzinati
Är född i Sverige som blev exporterat till Italien i fjol och har börjat att tjänstgöra som avelshingst, han har vunnit 24 av 62 starter. Han har gått bra under varje säsong sedan han gjorde sin debut under året 2002. Han vann Kriteriet 2002 före Lass Drop och Golden Shoes för Torbjörn Jansson, hans härstamning är högklassisk, är efter Malabar Man-Eternal Circle-Mack Lobell(både fadern och morfadern är stjärntravare medan modern Eternal Circle blev tvåa vid två tillfällen under sina sju starter). Fadern Malabar Man vann Hambletonian 1997, farfar Supergill vann Peter Naughton Memorial som tvååring 1987(är själv fader till flera duktiga travare), morfar Mack Lobell vann Elitloppet 1988 samt 1990(en av de snabbaste på sin tid). Farfarsfar är Super Bowl som vann den legendariska trippeln Hambletonian-Kentucky Futurity-Yonkers Trot 1972 precis som mormorsfar Nevele Pride gjorde fem år tidigare. Trots att flera legendariska travarna så räknas han som en outsider i detta lopp, tycker att han inte har lyckas så bra i år och körs i loppet av en ovan kusk i detta sammanhang, vilket dra upp oddset.

6) Lets Go(150) - Enrico Bellei
Är född i Italien 1999 men tävlar för Tyskland, har gjort 53 starter i livet och har vunnit 21 lopp, verkar vara på gång efter en längre tids formsvacka. Får nog ett startspår lite långt ut på vingen för att kunna ta täten och därmed få en plats i finalen. Aristote har bara lämnat en avkomma som avelshingst och det är denna häst, farfar är Florestan som föddes 1971 och är en av de sista årskullarna efter Star´s Pride(f 1947).

7) Giant Diablo(170) - Örjan Kihlström
I år har det blivit tre starter med raden 3-1-4 och har tjänat in 221 230 kronor i år. Hon vann Stochampoinatet 2004 och har totalt 24 segrar på 44 starter. Örjan Kihlström är avstängd och har fått dispens för att köra denna henne i finalen. Hon startade från detta spår i Hugo Åbergs Memorial i fjol och det är samma distans, då gjorde hon bort sig med en galopp och slutade oplacerad(Gidde Palema vann). Det verkar som att sjundespår har blivit en gissel för henne, men däremot har hon vunnit från åttonde spår vid två tillfällen. Hennes fader är Supergill och har stjärntravaren Nevele Pride som sin farfar, hon är kraftig linjeavlad med honom eftersom hon har honom även i det fjärde ledet i mödernet. Mormor Serenade Hanover har honom som sin farfar. Hon pendla mellan en av favoriterna och skrällbud i detta lopp.

8) Victory Tilly(100) - Erik Adielsson
Nu görs en återblick när han vann Elitloppet 2000 och det var Stig H Johanssons sjätte seger i tävlingen. Han vann finalen från sitt favoritspår på innern och vann med en 1,5 längd före General Du Pommaeu och trea blev Fan Idole. I detta lopp deltog även den häst som har tjänat in mest pengar och det är Varenne(hans tid som kung i Elitloppet skulle komma senare). Varenne galopperade i starten och slutade femma, Johansson hade tre hästar med i finalen och de andra två slutade som oplacerade; Baron Pepper(Torbjörn Jansson, körde Victory Tilly innan flytten till Stig H Johansson) och Indian Silver(Örjan Kihlström). Det är flera skäl att höja oddset på honom; 1) Han föddes 1995 och är nu elva år gammal, 2) Åttondespår är aldrig roligt i ett Elitlopp och ingen häst har lyckas vunnit därifrån, 3) Han har alltid varit lite stänkrädd och trivs inte att gå bakom en annan häst, 4) Han kan knappast ta täten därifrån och 5) Han har visserligen vunnit från detta spår och det var den 20 juli 1999 på Eskilstuna, motståndet var då lättare och han kunde leda runtom. Det finns mycket att säga om Victory Tilly och han har tjänat in mest pengar bland de travare som är födda i Sverige(37 205 278 kronor).
Hans härstamning är guldkantat, är efter Quick Pay-Icora Tilly-Fakir Du Vivier, modern är ett elitsto liksom hennes mor, mormor och mormorsmor har blivit. Fadern är en av de hingstar som har över tusen avkommor i Sverige och har också lämnat Lass Zefyr, Atas Fighter L., Pay The Bill, Sacrifice, The Onion(vann Elitloppet med Stig H Johansson 1984) och Lucky Po(vann Kriteriet 1998 och samma lopp som Victory Tilly galopperade). Quick Pay vann Kentucky Futurity 1976 och det är samma lopp som fadern Star´s Pride vann 1950 liksom flera ur hans hingstlinje har gjort. Fffff Peter Volo vann loppet 1914 medan hans fader Peter The Great gjorde det 1898. Quick Pays moder Spry Hanovers fader Hoot Mon vann såväl Hambletonian som Kentucky Futurity 1947 och hennes hingstlinje utmynnar i en annan son till Peter The Great och det var via Peter Scott. Victory Tillys mor Cikora Tilly är en dotter till King Frances som sin tur är son till Bulwark-dottern Frances Bulwark som vann Elitloppet 1953(andra uppslagan av tävlingen).

Mina bud till Elitloppet:
Kval 1: Conny Nobell, Steinlager, Citation och Super Light
Kval 2: Hot Shot Knick, Jag de Bellouet, Victory Tilly och Thai Tanic

I finalen
1:a: Steinlager, Conny Nobell och Thai Tanic
2:a: Steinlager, Conny Nobell, Thai Tanic och Jag De Bellouet.
3:a: Steinlager, Conny Nobell, Thai Tanic, Jag De Bellouet, Citation, Hot Shot Knick och Victory Tilly.
4:a: De ovanstående plus Super Light.
Utanför: Samtliga

Stefan

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Inlägg av Stefan Lundgren » 29 maj 2006 14:20

Vad det fler än jag som såg Elitloppet gick igår?

Årets segrare hade nog inte vunnit om domarna hade diskat ekipaget p g a trängningen av Victory Tilly/Erík Adielsson vid sista kurvan av det andra kvalheatet. Nu valde domarna att inte göra det, men hade det varit på upploppet så hade Jag de Bellouet och kusken Christophe Gallier inte klarat sig undan en diskning. Det råder en del olika åsikter om detta, Victory Tillys tränare och f d kusk Stig H Johansson kommenterade sådär till travnet.se; Domarna tog väl hänsyn till vilken häst det var, alla ville ju ha med Jag de Bellouet i finalen. Hade det här hänt en vanlig tävlingsdag med vanliga hästar är jag säker på det blivit diskning.

Elitloppet blev körd i en fruktansvärd tempo; de första 500 m kördes loppet i 1.06,3(Snazzy Millie), 1000 m 1.08,9(samma häst) och sista femhundringen på 1.11,4 innan Jag De Bellouet(kannibalen) tog kommandot vid slutkurvan. Snayzzy Millie slutade så småningom sist eftersom hon tröttnade helt på upploppet. Hon galopperade ett par steg innan startbilen skulle släppa fältet, invändigt startade Hot Shot Knick(Thomas Uhrberg) bra, men kunde inte ta emot Snazzy Millie(Rick Zeron) vid första kurvan.

Conny Nobell(Björn Goop) som vann första kvalheatet, hade tredjeinvändigt och hittade ut på upploppet och spurtade bra till en tredjeplats. Lets Go(Enrico Bellei) spurtade sylvasst och var nära segern. Nu skrevs segertiden till 1.09,4 och det är den snabbaste tiden i Elitloppets historia.

Jag De Belleuet blev den 20 franska hästen att vinna Elitloppet.

Stefan

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Inlägg av Stefan Lundgren » 13 jul 2006 19:17

Jag de Belluget blev diskad p g a dopning och likaså tvåan Lets Go, segen gick till Conny Nobell som blev trea.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Starten för amerikanska travare i Sverige(från en äldre tråd)

Red Bon var en av dem som gav svensk travsport den standard som finns idag och på sin en av de största inom amerikansk travsport(Stjärntravare). Det var på 1920-talet som Red Bon fraktades över till Sverige och amerikanerna var inte så pigga att lämna ut uppgifter utan förvanskade dom. Hans ägare gjorde hästens statistik annorlunda än verkligheten och köparen var dansken C L Müller på Jägersro. Müller gjorde allt för att de rätta uppgifterna skulle har lämnat ut. Nu visste man inte hur många gånger hästen har startat i USA och ännu mindre hans meriter.
Red Bon som föddes 1914(http://www.blodbanken.nu) och fick 29 avkommor i Sverige, det är okänt hur det gick för dem p g a bristande uppgifter. Hans gener fördes iallafall vidare bland döttrarna. Han är nämligen morfar till 35 travare och däribland Jubile. Som farfar lyckades han inte så bra. Inom tre första leden i nästföljande generationer så kom det flera som var bra. Enligt databasen på Blodbankens hemsida så hade 102 hästar hans blod i mödernet. Stoet Fenja lyckades bra både inom travkarriären och i aveln, är bland annat moder till Tjikong som föddes 1978 och vann tio av 24 lopp.
I Sverige startade först Svensk Uppfödningslöpning för tvååringar 1926, Kriteriet för treåringar 1927 och Travderbyt för fyraåringar 1928. Den första vinnaren av dessa tävlingar svarade samtliga av en danskfödd häst som hette Ibrahim Pascha(Banprogrammen för dessa lopp). Han är i sin tur efter Dreamer Boy(född i USA) som var verksam i Danmark. Förutom denna häst så har en till vunnit alla dessa årgångslopp och det var Etta June som vann 1932, 1933 och 1934. Hon har Peter June som fader som var i sin tur ifrån Hambletonians (Se Loungen, Hambletonian) hingstlinjer. Hon var lyckat också i aveln och fick avelhingstarna Carne, Earl Bulwark och Rappson(samtliga hade Bulwark som fader), samtliga hade också meriter som tävlingshästar. Etta June lämnade också Ella June som var dotter till Goshen(en av de hingstar som exporterades över från USA under slutet på 1920- och 30-talet. Ella June lämnade stoet Sunny Espri som föddes 1953 som vann 20 av 48 starter.
Etta June anses vara en av de moderston som bidrog till utvecklingen av travsporten i Sverige och hela 1 455 travare har henne i sitt möderne(Blodbanken.se). Det är bland annat Elitloppvinnaren Mack The Knife som i sin tur är son till vinnaren av Stochampoinatet av 1973 års upplaga--Gaby Bulwark. Övriga är Pro Pop, Blue Hawaij, Zorrino, Parnell, Earl Pershing och Lygi.
I början på 1930-talet transporterades flera avelhingstar över till Sverige och det var bl a Bulwark som föddes 1933, kom hit som treåring och var en av de stjärnor under denna tid. Övriga hingstar var Sir Walter Scott som föddes 1929 och kom till Sverige 1933, räknades som en av de stora under detta decennium(Stjärntravare). Han vann bl a 34 av 161 lopp och slutligen bör man inte glömma bort Big Noon. Föddes 1936, höll på att bli den förste som tjänade över 100 000 kronor och som istället slutade på 99 112 kronor. Han vann istället 49 av 79 lopp och vann flera storlopp under slutet av 30-talet och början på 40-talet. Samtliga tre bidrog till att Sverige fick den utveckling inom travsporten och som förstärkte den tidigare exporten från USA.

Stefan

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Stochampoinatet

Inlägg av Stefan Lundgren » 23 jul 2006 15:40

Idag den 23 juli går ett lopp som allt eftersom har blivit en av de större tävlingarna i Sverige och som är till för fyraåriga ston. Loppet går under Stochampoinatet och går av stapeln på Axevalla utanför Skara. Loppet har blivit kört sedan 1969 och ett fåtal av vinnarna har inte blivit moderston. Förr hade denna tävling en lägre rang, numera är det en merit för att ta med om stoet senare går in i aveln.

Den första segraren i denna tävling var Goldhook som vann tävlingen 1969 före Margot Forteyn och Blåtunga, hon fick inte några avkommor, men var en av de främsta storna i sin klass. Hon vann sju av 42 lopp och tjänade in 139 300 kronor under sin karriär. Men segrarna har också varit ston som har gått till historien, Gaby Bulwark som vann 1973 var dels en duktig tävlingsto som tjänade in 378 745 kronor under sin karriär och är dels också mor till Kriterievinnaren, avelshingsten och storloppsvinnaren Mack The Knife. Gaby Bulwark vann loppet 1975, fyra år senare vann May Björn som också vann Derbyt under samma år och hon är själv dotter till derbyvinnaren Björn. Stochampoinatet har också vunnit av två av våra mest folkkäraste ston, dels var det Queen L som vann 1990 och dels även Ina Scot som vann loppet 1993. Alla dessa ston har också blivit mödrar, Queen L. som tjänade över tjugo miljoner som tävlingshäst har ett antal avkommor, men ingen av dessa har lyckas ännu. Ina Scot har den numera bekante Paul November som är numera en av våra främsta fyraåriga hingstar/valacker.

Den högsta oddset som en häst har vunnit med är Royalling som vann loppet 1992 till oddset 94,15 och med Örjan Kihlström i sulkyn. Hon segrade vid åtta tillfällen på 44 starter och inte heller hon har blivit mamma. Note Broline som blev tvåa i detta lopp och var en av favoriterna, tjänade in 2,7 miljoner kronor och är numera moder till tre avkommor(Bl a Vendetta Broline).

Sedan Carolinas Mystic skrällvann 1997 till oddset 46,19 så har det blivit ständiga favoritsegrar i tävlingen, förra årets vinnare Fama Currit vann till oddset 1,77, 2004 års vinnare Giant Diablo vann till oddset 1,36 och den högsta sedan 1997 är 10,58 som innehas av Princess V. från 1999.

I årets upplaga av Stochampoinatet är det mycket jämnt mellan Joy Ås, Lotuschic och Orchidee D´Anonou, så det blir ett mycket spännande lopp.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Årets uppslaga av Stochampoinatet blev en rafflande historia, Joy Ås(Björn Goop) galopperade vid starten och var inte heller perfekt i travet under loppet. Hon slutade därmed oplacerad på tiden 1.17,3Al, segern gick då till nr 11 Mad Marke som kördes av Stefan Söderkvist och tränas av Mantorpamatören Mikeal Selin). Hon vann efter en slutstrid med två andra ekipage och gick väldigt bra under de sista 300 metrarna in mot mål. Hon fick vinnaroddset 35,82 som var den högsta sedan Carolinas Mystic vann 1997 och på tiden 1.15,1. Hon vann med huvudet före hemmahoppet Alltid V.G. med Åke Svanstedt i sulkyn som sin tur hade tagit in på ledaren Lotuschic(Erik Adielsson) på upploppet och som hamnade på samma tid som segraren. Lotuschic ledde från början till upploppet, den första femhundra meterarna gick hon på 1.13,5 och första tusen på 1.16,5 och orkade inte med i det tuffa tempot på slutet.

Stig H Johansson tjänade alltså alltså ganska så mycket pengar på sina två hästar, förutom Lotuschic så blev även Elektra Skift fyra med Örjan Kihlström och hon var aktuell till att även vinna tävlingen under loppet. Hon slutade på 1.15,2 och strax efter dom andra tre, men Stig H var nog nöjd ändå med sina hästar.

Mad Marke har fått sitt namn ifrån hennes moder Madonna Hornlines bedrifter på travbanorna, hennes mor blev ostartat men hade en temperament som gjorde att man inte kunde starta henne i lopp. Däremot har hon lyckas bra i aveln och har tre avkommor sedan 2001. Mad Marke är hennes mest framstående och hon tog därmed sin tredje seger igår i den 29:e starten.

Stefan

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Hambletonian 80 år

Inlägg av Stefan Lundgren » 01 aug 2006 15:00

Snart går årets upplaga av Hambletonian på Meadowlands utanför New York och det är ett prestigefullt treåringslopp som har haft många talanger genom åren. Här följer en kortare historik kring denna tävling med intressanta vinnare och vad som hände senare. Finns en större version också som jag har skrivit också, men är lite för stort för att publiceras på Skalman. Om ni är intresserade kan ni alltid skicka ett PM med ert vanliga epostadress så skickar jag den där vägen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INLEDNING

I år är det åttio år sedan som Hambletonian kördes för första gången i USA och är ett pretigefylld travlopp för treåriga hästar och sedan 1971 är det också ett lopp för enbart ston s k Hambletonian Oaks. Loppet är uppkallad efter Hambletonian 10 som föddes i USA 1849 och levde till 1876. Hans söner producerade fram till den moderna travhästen och han är stamfader till runt en miljon travare, i princip alla stora amerikanska travare har honom i sin stamtavla och framförallt via hans sonsonson Peter The Great som föddes 1895 med segern i Kentucky Futurity som treåring som främsta merit. I denna artikel har jag valt att skriva historien kring Hambletonian-stakes också utifrån härstamningar. Loppet körs på milebana och det är kortdistans, 1640 meter, med en viss variation i föregående år.

ALLA VINNARNA HAR I STORT SETT SAMMA STAMFADER

Såväl de som har vunnit loppet som de har deltagit så finns det gott om travare som har blivit kända såväl för sitt tävlingsresutat med meriter som välkända linjespridare. Hambletonian kördes för första gången 1926 i Lexington i Kentucky samt Syracuse i New York. De fyra fasta travbanorna som loppet har körts på är Goshen, Syracuse, Duquein och Meadowlands, i början på 1960-talet förflyttades Hambletonian från New York till Guquein i Illinois för att sedan återkomma till New York och Meadowlands i början av 1980-talet. Fram till slutet av 1980-talet så var det heats samma dag som sedan sammanslogs, numera körs kvalheat innan finalloppet körs under en annan dag. Loppet har fått sitt namn efter Hambletonian som föddes i USA 1849 och blev fader till drygt 1 300 avkommor, hans söner lade grunden till den moderna sulkysporten och Peter The Great(f 1895) har honom som sin farfars far. Hans far är Pilot Medium som är efter Happy Medium som är en av hans söner och denne Peter The Great skulle skapa ett flertal linjer via sina söner The Laurel Hall, Peter Scott, Peter Volo och Peter The Brewer samt också via hans döttrar. Hos många vinnare som de deltagande hästarna i detta prestigefyllda treåringslopp så är spåren efter honom markanta och i stor del av de segrande hästarna har Peter The Great i sitt fäderne och dessutom också linjeavlade såväl med honom som andra hingstlinjer som utgick från Hambletonian.
Den första vinnaren av Hambletonian var Guy McKinney som var efter Guy Axworthy som är fäder till de två första vinnarna av loppet. Guy Axworthys hingstlinje kommer också från Hambletonian och han är en son till den berömde Axworthy som föddes 1892 och denna hingst farfar farfar var Hambletonian-sonen George Wilkes som föddes 1856.

LOPPET ÄR HISTORISK MED MÅNGA VÄLKÄNDA TRAVARE

Det är många travare som har deltagit i loppet som är välkända, exempelvis är de som vann Hambletonian Stake lång och det finns individer som Insola´s Worthy som var det första stoet att vinna loppet, Hanover´s Bertha, Diller Hanover, Ayres, Speedy Scot, Frost Scott, Super Bowl, Nevele Pride, Mack Lobell, Steve Lobell, Speedy Crown, Super Bowl, Emily´s Pride, Blaze Hanover, Scarlet Knight och Greyhound. De som har deltagit i loppet som inte har vunnit är bl a Guy Abbey, Volomite, Calumet Chuck, Earl´s Mr Will, Spud Hanover, Star´s Pride, Darnley, Fibber, Florican, Bewitch, Kimberly Kid, Caleb, Zoot Suit, Quick Pay, Classical Way och Kramer Boy. Fädrarna till de som har vunnit loppet är också strålande; framförallt Star`s Pride som har åtta vinnare i loppets historia och därmed också ett rekord.
Star´s Pride är fader till följande vinnare; Emily´s Pride 1958, Diller Hanover 1959, Ayres 1964, Egyptian Candor 1965, Kerry Way 1966, Nevele Pride 1968, Lindy´s Pride 1969 och Super Bowl 1972. Den sistnämnde vinnaren har näst flest antal segrare i tävlingen som är i denna ordning; Legend Hanover 1979, Speed Bowl 1982, Probe tillsammans med Park Avenue Joe 1989, Giant Victory 1991, American Winner 1993 och Tagliabue 1995. Star´s Pride blev tvåa efter Lusty Song i 1950 års Hambletonian Stakes och han skulle såväl producera vinnare som hans efterkommande generationers vinnare av loppet. Star´s Pride föddes 1947 och är efter Worthy Boy och Mr McElwyn-dottern Stardrift, han var ganska så betydelselös som travare men gjorde slag i saken som avelshingst och nu har drygt 100 000 individer honom i sin stamtavla. Star´s Pride har Peter The Great som sin ffff och dessutom även på tre andra ställen i härstamningen.
Det som har gjort loppet så specifikt är detta anses som meriterande när en travare går i aveln och det är ett av de lopp som har den mesta prissumman i världen. De flesta av vinnarna har hingstlinjer efter Peter The Great men en handfull travare har också Axworthy-linjen som hingstlinje. Den yppersnabbe valacken Greyhound som vann Hambletonian 1935 är från Axworthy-linjen och han har Guy Abbey som fader. Senare vinnare som har hingstlinjer från Axworthy är bl a Demon Hanover som vann 1948, McLin Hanover 1938 och den absolut senaste; Flirth som vann loppet 1973 och som har följande hingstlinje till Axworthy: Florican-Spud Hanover-Guy McKinney-Guy Axworthy och har en ren härstamning efter Axworthy som finns på nio ställen i stamtavlan och det närmaste ledet är fem leder bort och som också är linjeavlad med Spencer vars farfars far också är Axworthy. Flirth blev också den andre valacken att vinna Hambletonian Stake och båda har hingstlinjer efter Axworthy. Annars är det Peter The Great som framför allt har satt sin prägel på Hambletonian-vinnare, han fick inga avkommor som vann loppet, men bl a en vardera efter The Laurel Hall och Peter The Brewer samt tre efter Peter Volo. Peter Scott har inga avkommor som vann loppet, men hans son Scotland har fyra vinnare i loppet som är Rosalind som vann 1936, Spencer Scott 1940, The Ambassador 1942 och Hoot Mon som vann 1947.
Spencer Scott som vann dessutom Kentucky Futurity under samma år som han vann Hambletonian Stake blev själv fader till Rodney som själv deltog i 1947 års tävling och blev tvåa efter Hoot Mon. Rodney fick 310 avkommor och skapade två viktiga linjer, dels så skapade han många linjer med travare i Sverige som har honom i sina "efternamn" och dels är han fader till Speedster som fick Triple Crown-vinnaren Speedy Scot. Speedy Scot fick sin tur Speedy Crown som vann loppet 1971 och alla dessa tre hingstar är välkända med många producerande linjer.
Det är sju travare som har haft möjligen att vinna The Triple Crown och det är treåringsloppen Kentucky Futurity som har kört sedan 1893, Hambletonian som har kört sedan 1926 och Yonkers Trot som började köras 1955. Scott Frost blev redan under det första året att vinna The Triple Crown och han är efter Hoot Mon-Nora-Spencer, både fadern och morfar har vunnit Hambletonian och framtiden såg ljust ut för denna hingst som vann 56 av 71 starter i livet. Han blev sjuk och kunde inte producera mer än 37 avkommor som inte lyckades vinna storlopp förutom Safe Mission som vann Kentucky Futurity 1962. Övriga som har vunnit samtliga tre titlar är Ayres, Speedy Scot, Nevele Pride, Lindy´s Pride, Super Bowl och Windsong´s Legacy. Fyra av vinnarna är alltså efter Star´s Pride och den senaste vinnaren kommer från Peter The Greats Peter Volo och via hans hingstlinje via Volomite och dennes son Victory Song som är fader till Noble Victory som är dennes farfars farfar.


NÅGRA AV VINNARNA

Tio av vinnarna, deras meriter, härstamningar och senare producerande linjer.

1927
Insola´s Worthy är efter Guy Axworthy-Insola Great-Peter The Great och var det första stoet att vinna Hambletonian Stake och vann dessutom också Kentucky Futurity. I Hambletonian Stake så var de tre främsta efter Guy Axworthy som också hade Peter The Great som morfar, tvåa blev Nescopec undan Busy´s Lassie och trea blev Benelwyn som var undan Widow Maggie. Insola´s Worthy fick själv fjorton avkommor som föddes mellan 1929-49 som alla höll lagom klass. Hon fick bl a Bombs Away som föddes 1943 och är en hingst efter Volomite, han skapade ett flertal viktiga mödernelinjer och bl a var till Kentucky Futurity-vinnaren Safe Mission, mödernelinjen till Krossed Out samt blev fader till Flying Queen som föddes 1960. Den sistnämnde är moder till Flying Cloud som lämnade tre avelshingstar varav två är de främsta i Sverige; Pershing, Messerschmidt och Richhofen. Hennes andra son var Long Key efter Peter Volo som fick blott 31 avkommor, men är morfar till Newport Dream som vann Hambletonian 1954 och mormors far till Shiaway St Pat som vann loppet 1981. Hans dotter Katie Key fick avelshingsten Key Rodney som självfallet är efter Rodney som fick 622 avkommor i Sverige mellan 1967-87 och de främsta är Song Key, Winda Essie, Lea Key, Keyson Jons och Clipper Key.

1930 Hanover´s Bertha
Hon kommer från en klassiskt härstamning och är efter Peter Volo-Miss Bertha Dillon-Dillon Axworthy, hennes moder är en av de mest legendariska moderston någonsin och hon själv fick fem avkommor mellan 1933-42. Hon vann också Kentucky Futurity samma år som hon vann Hambletonian och hon själv fick också en Hambletonianvinnare i dottern Shirley Hanover(e Mr McElwyn) som vann loppet 1937. Hanover´s Bertha är också mormor till Blaze Hanover som vann Hambletonian 1960 och han är undan dottern Beverley Hanover. Hanover´s Bertha var en av de mest framgångsrikaste travarna under 1930-talet och hon är stammoder till flera travare. Lookout Victory som vann Hambletonian Oaks 1998 har henne i det nionde ledet och det är via hennes dotter Shirley Hanover.

1941 Bill Gallon
Bill Gallon vann Hambletonian efter tre heats som han placerade sig som 6-1-1 före His Excellency(1-2-2) och Merwyna(2-6-7). Han är efter Sandy Flash-Calumet Aristocraut-Belwin, fadern tillhörde samma syskonskara som 1930 års vinnare i Hambletonian. Både Sandy Flash och Bill Gallon skapade en del nya linjer till nästföljande generationer. Sandy Flash skapade hingstlinjen till Derby- och Stochampoinatvinnaren 1979, May Björn, via sin son Rex The Great-Safari The Great-Björn(vann Derbyt 1968). Bill Gallon fick 140 avkommor under sin avelskarriär och varav 131 föddes i USA, de återstående skapade sina nästföljande linjer i kommande generationer. Bill Gallon fick avkommor som Galophone, Ego Hanover, Honor Bright och Mr Pat, samtliga producerade fram egna linjer. Ego Hanover är bl a far till 1973 års Elitloppvinnare Ego Boy och fick också Primus Brodde, Oki Boy och Oklahoma C. Honor Bright är bl a mormor till den italienska storloppvinnaren Top Hanover som bl a lämnade flera italienska storloppvinnare under 1980-talet. Hon är också mormor till Keystone Barb som är moder till avelshingsten Homesick som sin tur lämnade Social Season(mor till avelshingsten Victor Victor). Bill Gallon fick också Spinster Hanover som är mor till den viktiga hingsten i Sverige; Speedy Spin(far till Spinoon, Sessan Spin och Speedy Min).

1947 Hoot Mon
Hoot Mon vann såväl Hambletonian som Kentucky Futurity 1947 och han är efter Scotland-Missey-Guy Abbey, han var en av de mest tongivaste unghästarna i sin generation. I aveln var han en gigant, han blev fader till Dart Hanover, Scott Frost(den första trippelvinnaren när han vann Hambletonian, Kentucky Futurity och Yonkers Trot 1955), Hoot Song och Helicopter som är moder till Armbro Flight som är mor till Armbro Goal som vann Hambletonian 1988. Armbro Goal som har 122 svenskregistrerade avkommor som exempelvis Dream Of Goal, Candelia, Demon Brick, Gate Open, Top Ten och Souldriver(samma syskonskara som Progress Value och Sacrifice). Hoot Mon skulle lämna andra viktiga förgreningar, morfar till Ayres som vann Hambletonian, Yonkers Trot och Kentucky Futurity 1964 som är fader till helbröderna Christopher T. och Timothy T. som båda har vunnit Hambletonian. Hoot Mon lämnade också Blaze Hanover som vann Hambletonian 1960 och hans mormor Hanover´s Bertha vann Hambletonian 1930. Hoot Mons dotter Cassin Hanover vann Kentucky Futurity 1957 och är mormor till Texas som är fader till Copiad.

1963 Speedy Scot
Speedy Scot vann Hambletonian, Kentucky Futurity och Yonkers Trot som treåring, var han har åstadkommit i aveln så måste man nästan skriva en hel katalog. Han är efter Speedster-Scotch Love-Victory Song och både fadern och morfar var stora avelsgiganter på sin tid. Nu fick han 837 avkommor och sammanlagt 884 mellan 1967-90, flera av dem vann också storlopp; Speedy Crown vann Hambletonian 1971, Arnie Almahurst och Classical Way vann Kentucky Futurity samt Mo Brandy som vann Yonkers Trot. Hans söner Arnie Almahurst, Speedy Crown, Hoot Speed, Speedy Spin, Able Mission och Mad Scot fick samtliga över 100 avkommor, hans döttrar var också framstående i aveln, han är morfar till Shogun Lobell som tjänade över fem miljoner i Sverige och är far till 162 svenskregistrerade avkommor som exempelvis Dream Shogun, Shogun Wind, Ferrytown, Catwalk, Shogun´s Sunshine och Quantas Bint. Highland Bridget som är moder till Hambletonvinnaren Alf Palema som är fader till flera Palemahästar i Sverige, Super Play, Maxi Ferrari och Namarra Hanover. Hans största linjespridare Speedy Crown redovisas här nedanför.

1968 Nevele Pride
Nevele Pride var en av de största stjärnorna i USA på sin tur och det är inte många som överträffar honom. Under sin karriär vann han 57 av 67 starter, vann Hambletonian, Kentucky Futurity och Yonkers Trot under detta år. Han är efter Star´s Pride-Thankful-Hoot Mon och denna far-morfarkombination finns det 192 exemplar, varav tre vinnare av Kentucky Futurity och det är förutom honom även Quick Pay och Armbro Flight. Star´s Pride lämnade nio vinnare av Hambletonian, Nevele Pride lämnade endast en som var Super Bowl som vann racet 1972, det var just han som spådde en lysande framtid som avelshingst och som skulle ta över faderns framgångar. Nu fick Nevele Pride följande producerande söner; bl a Pershing, Snack Bar, Flying Irishman, Barbeque, Bonefish, Messerschmitt(helbror till Pershing), Little League och Zoot Suit, flera av dem har flera hundra avkommor. Han är också fader till valacken Nevele Typhoon, Madison Avenue med arton avkommor(fast väldigt framgångsrika och hans son Meadow Road vann Elitloppet på mitten av 1980-talet) och Armbro Crouch. Han blev morfar till Rite On Line, Royal Prestige, Gum Ball(som vann Elitloppet 1997), Nuclear Cosmos som vann Hambletonian 1986, Park Avenue Kathy som vann Hambletonian Oaks 1989 och Duenna som vann Hambletonian 1983, den sistnämnde är mor till Mr Touchdown med en del meriter från Sverige och mormorsmor till Sea Scallops. I hans leder finns däremot en del leder och det är bl a han som har "ställt till" med att Star´s Pride finns i många travares härstamningar. Zoogin, From Above, Mack The Knife, Papa Qui, Nice Devil Qui, Fay Kloster, Real Diamond, Montoya, Cider Ås, Ball Ball och Windsong´s Legacy som blev att den förste att vinna trippeln(Hambletonian, Kentucky Futurity och Yonkers Trot) 2004 sedan just Super Bowl gjorde det 1972.

1970 Timothy T.
Christopher T. har härstamningen Ayres-Flicka Frost-Victory Song, det är en guldkantat härstamning och det finns flera kända profiler i hans härstamning. Star´s Pride är farfar till honom, Ayres är sin tur undan Hoot Mon-dottern Arpege och han var hennes främsta avkomma såväl under karriären som under avelsarbetet. Morfar Victory Song vann Kentucky Futurity 1946, vars söner Dartmouth, Morgan Calhoun och framför allt Noble Victory fick ytterligare förgreningar, synnerhet den sistnämnde fick bl a Noble Gesture som är fader till Balanced Image som fick Yankee Paco som vann Hambletonian 1997. Timothy T. vann Hambletonian på placeringarna 1-2-1 före Formal Notice och Flying Child. Han skulle tjäna 896 968 kronor och vann också Elitloppet på Solvalla 1974 samt 1975. Han är helbroder till Christopher T som vann Hambletonian 1974 och Cora T. som var efter Star´s Pride, hon vann Hambletonian Oaks 1978. Hon blev också moder till avelshingsterna Why Not och Carmody Lobell, Christopher T. blev fader till 368 avkommor varav 176 i USA, bl a blev han fader till Vichyssoise som var moder till Speedy Tomali som också har en del bra avkommor, bl a den norske storloppvinnaren Gentle Star.

1971 Speedy Crown
Speedy Crown har följande härstamning, Speedy Scot-Missile Toe-Florican och fadern vann ju Triple Crown i början av 1960-talet. Speedy Crown vann 29 av sina 50 lopp, tjänade ihop 545 495 dollar och gick som bäst på 1.12,8. En av de största avelshingstar som någonsin har funnits och är far till över tvåtusen travare, är fader till tre Hambletonianvinnare; Speedy Somolli, Prakas och Armbro Goal. Speedy Crown är far till 2 372 avkommor, morfar till 8 076 och farfar till 57 863 travare, flera av hans söner var flera producerande avelshingstar, vilka det bl a var Prakas(1 190 avkommor), Armbro Goal (1 535), Jazz Cosmos(783), Royal Prestige(1 193), Why Not(698), Giant Chill(1 218) och Speedy Somolli(1 175). Han är det största skälet att man måste katalogbeskriva hans fader Speedy Scot, i hans linjer finns bl a Remington Crown som vann Kriteriet 1996, Derbyt 1997 och Elitloppet 1999. Det finns en mängd välkända travare i hans linjer, Queen L. vann exempelvis flera storlopp vid förra decennietskiftet, fransmannen Defi d´Aunou som tjänade 2,3 euro och tävlade bl a i Sverige, Wesgate Crown(hans son Hickory Crown), From Above, Simb Capi, Kadabra, Dreamaster, Pearsall Hanover, Conny Nobell, Jobie Tempest och Alv Richcrop.

1987 Mack Lobell
Mack Lobell är efter Mystic Park-Matina Hanover-Speedy Count, hans fader kommer från hingstlinje Noble Gesture-Noble Victory-Victory Song-Volomite-Peter Volo-Peter The Great, hans moder är dotter till Speedster-sonen Speedy Count, Speedster är också far till Mystic Parks moder Mystic Sign och är då kraftigt linjeavlat med Speedster eftersom korsningen finns i det tredje ledet. Mack Lobell vann Hambletonian före Napoletano och Spotlite Lobell, vann också Elitloppet året efter som han vann ytterligare en gång två år senare. Hans fader lämnade också Park Avenue Kathy som vann Hambletonian Oaks 1989 och trots sina meriter på travbanorna fick hon inga avkommor, via sin moder Loving Look så har hon Nevele Pride som sin morfar. Mack Lobell vann 71 av sina 94 starter och tjänade ihop 2,4 euro under sin karriär, han har 498 avkommor varav 390 i Sverige. De främsta svenska avkommorna är Mack Action Ås, Sissela Ås, Mack Trotting, Jademack Ås, Easy Lover, R.B. Impala och Fail Ås.

2001 Scarlet Knight
Scarlet Knight blev den förste svensktränade travaren att vinna Hambletonian, fast han är född i USA och har följande härstamning; Pine Chip-Ruby Crown-Incredible Nevele och i sin härstamning finns Speedy Scot-sonen Arnie Almahurst som hans farfarsfar, Pine Chips farmor Pine Speed är dotter till Speedy Crown-sonen Speedy Somolli medan hans morfar är efter Nevele Pride. Han hann tävla lite grann i hemlandet innan han kom över 2000, har hittills tjänat ihop 17 860 273 kronor på 80 starter som har givit 44 segrar. Han hade en segersvit på femton tillfällen mellan 25 oktober 2001(oplacerad) på Solvalla och 4 maj 2002(tvåa efter Gigant Neo inom V75 i Kungapokalen). Hans första kull föddes 2004 och de första kommer att starta någon gång under hösten. Men utgår man ifrån några individers härstamning så ser Cool Knight lovande ut, han är undan Steffi Boy som vann 13 av 91 starter under sin karriär. Hon är i sin tur efter Lindy´s Crown vars farfar är Star´s Pride, Buck Brodde har visserligen en omeriterad mor, men härstamningen är inget fel på. Morfar är Supergill, mormorsmor Sunkiss Bel har lämnat avelshingsten Sierra Kosmos. Slutligen dottern Scarlet Dream som har Meadowbranch Dawn som moder, mormor Mamie Hanover är helsyster med Count´s Pride som har två Derbyvinnare; Jet Ribb och Gaston Pride.

ALLA VINNARNA

1926 Guy McKinney (US)
1927 Iosola's Worthy (US)
1928 Spencer (US)
1929 Walter Dear (US)
1930 Hanover's Bertha (US)
1931 Calumet Butler (US)
1932 The Marchioness (US)
1933 Mary Reynolds (US)
1934 Lord Jim (US)
1935 Greyhound (US)
1936 Rosalind (US)
1937 Shirley Hanover (US)
1938 McLin Hanover (US)
1939 Peter Astra (US)
1940 Spencer Scott (US)
1941 Bill Gallon (US)
1942 The Ambassador (US)
1943 Volo Song (US)
1944 Yankee Maid (US)
1945 Titan Hanover (US)
1946 Chestertown (US)
1947 Hoot Mon (US)
1948 Demon Hanover (US)
1949 Miss Tilly (US)
1950 Lusty Song (US)
1951 Mainliner (US)
1952 Sharp Note (US)
1953 Helicopter (US)
1954 Newport Dream (US)
1955 Scott Frost (US)
1956 The Intruder (US)
1957 Hickory Smoke (US)
1958 Emily's Pride (US)
1959 Diller Hanover (US)
1960 Blaze Hanover (US)
1961 Harlan Dean (US)
1962 A.C.'s Viking (US)
1963 Speedy Scot (US)
1964 Ayres (US)
1965 Egyptian Candor (US)
1966 Kerry Way (US)
1967 Speedy Streak (US)
1968 Nevele Pride (US)
1969 Lindy's Pride (US)
1970 Timothy T. (US)
1971 Speedy Crown (US)
1972 Super Bowl (US)
1973 Flirth (US)
1974 Christopher T. (US)
1975 Bonefish (US)
1976 Steve Lobell (US)
1977 Green Speed (US)
1978 Speedy Somolli (US)
1979 Legend Hanover (US)
1980 Burgomeister (US)
1981 Shiaway St Pat (US)
1982 Speed Bowl (US)
1983 Duenna (US)
1984 Historic Freight (US)
1985 Prakas (US)
1986 Nuclear Kosmos (US)
1987 Mack Lobell (US)
1988 Armbro Goal (US)
1989 Park Avenue Joe (US)
1989 Probe (US)
1990 Harmonious (US)
1991 Giant Victory (US)
1992 Alf Palema (US)
1993 American Winner (US)
1994 Victory Dream (US)
1995 Tagliabue (US)
1996 Continentalvictory (US)
1997 Malabar Man (US)
1998 Muscles Yankee (US)
1999 Self Possessed (US)
2000 Yankee Paco (US)
2001 Scarlet Knight (US)
2002 Chip Chip Hooray (US)
2003 Amigo Hall (US)
2004 Windsong's Legacy (US)
2005 Vivid Photo (US)
Blodbanken

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Inlägg av Stefan Lundgren » 09 nov 2007 15:34

Om det inte blir några kommentarer på det som jag har skrivit, så kommer nya historiska inlägg på min blogg istället. De framtida rapporterna kommer att framställas på min hemsida istället.

Stefan

Användarvisningsbild
Anders Nyman
Medlem
Inlägg: 3214
Blev medlem: 22 jun 2007 09:13
Ort: Borlänge

Inlägg av Anders Nyman » 09 nov 2007 20:07

Mycket, väldigt mycket intressant skrivet här Stefan om Travet.. Själv så håller min dotter på med Ponnytrav, det är väldigt roligt att se dessa små ponnyhästar trava runt på en travbana. Jag tänkte att jag sänder över adressen till Dalatravet, det finns ganska mycket intressant om våra Banor här i Dalarna och även historisk fakta finns med om våra Dalabanor.. http://www.dalatravet.se

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Inlägg av Hexmaster » 11 nov 2007 17:48

Tog bort några inlägg som inte tillförde något.

Stefan och Anders: Skall ni skriva i denna tråd får ni allt hålla er till ämnet. Chattande får bedrivas i Loungen, eller medelst PM. Eller varför inte via en blogg?

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Inlägg av Stefan Lundgren » 11 nov 2007 18:47

Som jag skrev innan, diskutera innehållet går bra, men ej uppdatering med nya artiklar. Dessa kommer jag att skriva på min historiska blogg.

Stefan

Användarvisningsbild
NIL
Medlem
Inlägg: 2631
Blev medlem: 08 maj 2008 10:22
Ort: Stockholm

Re: Trav och historia

Inlägg av NIL » 21 okt 2008 12:12

Mkt intressant tråd, synd att det inte har kommit in fler inlägg.
Själv har jag inte så mycket att bidraga med annat än en fråga.
Jag skall för första gången (2009) gå på Prix d'Amerique, vet någon vilket år vi för första gången hade ett svensk deltagande?

(har googlat men kammat noll)
Förövrigt så anser jag att Bruce Dickinson skall adlas.

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11618
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Re: Trav och historia

Inlägg av Stefan Lundgren » 22 okt 2008 15:47

NIL skrev:Mkt intressant tråd, synd att det inte har kommit in fler inlägg.
Själv har jag inte så mycket att bidraga med annat än en fråga.
Jag skall för första gången (2009) gå på Prix d'Amerique, vet någon vilket år vi för första gången hade ett svensk deltagande?

(har googlat men kammat noll)
Som jag skrev i ett föregående inlägg så uppdatera jag inte denna tråd, du får läsa om travhistoria på min blogg och det kommer alltid upp nya artiklar så håll utkik.

På din fråga om den första vinnaren så kördes loppet för första gången 1920 som Pro Patria vann och denna travare vann också året efter. För historiken eller alla vinnare bl a få du vända dig till Kurt Anderssons hemsida och han har mycket historiskt travstatistik på sin hemsida.

Direktlänk till Prix d´Amerique är; http://www.qhurth.com/trav/lopp/prix.htm

Hemsidan: http://www.qhurth.com/trav/

Stefan