Ändrade matvanor 1823-2023
-
- Medlem
- Inlägg: 27
- Blev medlem: 26 oktober 2023, 16:53
- Ort: Malmö
Ändrade matvanor 1823-2023
Eftersom det finns en annan tråd som behandlar ändrade matvanor under en 40 årsperiod, så startar jag en ny tråd. Hur matvanorna ändrades under en 200 års period.
Stora skillnaden är att vete i stor utsträckning har ersatt råg och korn.
För 200 år sedan var potatisen ny i Sverige. Kålrot var ett viktigt livsmedel.
Kyl och frys fanns inte, kött saltades.
Stora skillnaden är att vete i stor utsträckning har ersatt råg och korn.
För 200 år sedan var potatisen ny i Sverige. Kålrot var ett viktigt livsmedel.
Kyl och frys fanns inte, kött saltades.
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Frågan kom upp hemma i samband med tittande på 'Historien om Sverige' - åts det vildlök i olika former innan jordbruket kom till Sverige? Och vilka lökar pratar vi om då och odlade senare?
MVH
Hans
MVH
Hans
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Går man tillbaka till 1823 så fanns väl(?) varken köttkvarn eller vedspis, så mycket som vi idag tycker är gammaldags husmanskost var fortfarande 1823 lyxmat för eliten, exempelvis köttbullar.
Däremot var väl inte maten så konstigt kryddad och "udda", som på exempelvis 1600-talet, så jag tror inte att en nutida människa skulle ha några större problem att äta vanligt folks mat 1823. Däremot skulle det nog vara lite tråkigt och torftigt, typ gröt, salt sill och potatis, hårt/segt rågbröd, ärtsoppa, svagdricka, etc.
Sedan måste man också tänka på att spännvidden inom gruppen "vanliga människor" var stor 1823. En utfattig backstugstittare åt troligen väldigt mycket sämre än en välbärgad bonde.
Däremot var väl inte maten så konstigt kryddad och "udda", som på exempelvis 1600-talet, så jag tror inte att en nutida människa skulle ha några större problem att äta vanligt folks mat 1823. Däremot skulle det nog vara lite tråkigt och torftigt, typ gröt, salt sill och potatis, hårt/segt rågbröd, ärtsoppa, svagdricka, etc.
Sedan måste man också tänka på att spännvidden inom gruppen "vanliga människor" var stor 1823. En utfattig backstugstittare åt troligen väldigt mycket sämre än en välbärgad bonde.
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Bra tråd!
Rovor icke att förglömma.mormorsgruvan skrev: ↑9 november 2023, 11:25För 200 år sedan var potatisen ny i Sverige. Kålrot var ett viktigt livsmedel.
Rova är en mycket gammal gröda, troligen odlade vi rovor innan vi odlade havre. Det finns inte så mycket skrivet om rovodling men den odlades både på åkern, främst i det skifte där man hade träda, och i kålgårdarna, där sådana fanns. Rovor har också odlats på svedjor. Rovor har haft betydelse som stapelgröda och har förmodligen bidragit mycket till C-vitaminintaget på vintern även om dess betydelse ibland har överdrivits.
Rovor minskade i betydelse som mat när potatisen ökade i odling från sekelskiftet år 1800.
Rovor åts vanligtvis kokt tillsammans med spannmål eller kött, eller så kunde man mosa dem. Ofta kokades de i köttspad. Rötterna kunde också bakas hela därefter skalas och ätas. Mos användes även i bröd. Även bladen användes både i soppa och i bröd.
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Ja, rovor är väldigt bortglömda. När och varför slutade vi äta rovor? Hur smakar de?
Och är rovor detsamma som majrovor?
Och är rovor detsamma som majrovor?
-
- Medlem
- Inlägg: 27
- Blev medlem: 26 oktober 2023, 16:53
- Ort: Malmö
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Wikipedia behandlar Rova och Majrova på olika sidor. Majrovan har något sötare smak.
En tredje benämning är Turnips.
Senast redigerad av 1 mormorsgruvan, redigerad totalt 13 gånger.
- Markus Holst
- C Skalman
- Inlägg: 13687
- Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
- Ort: Västergötland
- Kontakt:
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Rova är väl det som heter foderbeta idag.
-
- Medlem
- Inlägg: 27
- Blev medlem: 26 oktober 2023, 16:53
- Ort: Malmö
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Nej. Foderbeta tillhör liksom sockerbeta, rödbeta och gulbeta gruppen "Beta vulgaris"
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Både majrova och foderrova tillhör arten Brassica rapa, närmare bestämt en del av arten som kallas Rapifera-gruppen, så skillnaden mellan majrova och foderrova är nog in så stor, kanske som skillnaden mellan två äppelsorter ungefär?
Se även: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Brassica_rapa
Varför slutade vi nästan helt äta rovor? Smaken verkar vara helt OK, något slags mellanting mellan rädisa och (röd?)beta med lite beska.
1823 hade väl potatisen redan slagit igenom och rovans nedgång var inledd.
Se även: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Brassica_rapa
Varför slutade vi nästan helt äta rovor? Smaken verkar vara helt OK, något slags mellanting mellan rädisa och (röd?)beta med lite beska.
1823 hade väl potatisen redan slagit igenom och rovans nedgång var inledd.
-
- Medlem
- Inlägg: 27
- Blev medlem: 26 oktober 2023, 16:53
- Ort: Malmö
- Markus Holst
- C Skalman
- Inlägg: 13687
- Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
- Ort: Västergötland
- Kontakt:
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Det finns inget tyvärr i att potatisen tog över. Den räddade svenska folket ur fattigdom och näringsbrist. Potatis innehåller det mesta en människa behöver. Rovan saknar bland annat C-vitamin och vart c-vitaminbrist leder vet nog allen. Dessutom ger potatisen mer per areal vilket skapade ett överskott.
Potatispesten var ett helvete, det säger jag inget emot, men sådant kan hända med mången gröda. Ofta har t ex slagsmålet slagit fel pga sjukdomar, just som potatisen.
Inte heller har man i Sverige mono-odlat potatis. Allen vet att potatis inte bör ingå i växtföljden mer än vårt 6 år.
På tiden vi diskuterar odlades potatisen fortfarande i kålgården men flyttade rätt snart ut på fälten.
Potatispesten var ett helvete, det säger jag inget emot, men sådant kan hända med mången gröda. Ofta har t ex slagsmålet slagit fel pga sjukdomar, just som potatisen.
Inte heller har man i Sverige mono-odlat potatis. Allen vet att potatis inte bör ingå i växtföljden mer än vårt 6 år.
På tiden vi diskuterar odlades potatisen fortfarande i kålgården men flyttade rätt snart ut på fälten.
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Det tråkiga är väl att rovan helt försvann, inte att potatisen kom att dominera. Vi är så grundliga i Sverige när vi moderniserar att vi tappar bort vår historia: laga skifte, "saneringarna" i framför allt medelstora svenska städer, hårdhänt tilläggsisoleringsiver, etc. Allt sådant har man gjort även i övriga Västeuropa, men varsammare.
Sedan verkar en orsak till att potatisen tog över ha varit dess mångsidighet. Potatis kan kokas, stekas, tärnas i grytor, göras mos av, etc.
Sedan verkar en orsak till att potatisen tog över ha varit dess mångsidighet. Potatis kan kokas, stekas, tärnas i grytor, göras mos av, etc.
-
- Medlem
- Inlägg: 27
- Blev medlem: 26 oktober 2023, 16:53
- Ort: Malmö
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Både Rova och Kålrot innehåller mer C-vitamin än PotatisMarkus Holst skrev: ↑16 november 2023, 18:33Rovan saknar bland annat C-vitamin och vart c-vitaminbrist leder vet nog allen.
- Markus Holst
- C Skalman
- Inlägg: 13687
- Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
- Ort: Västergötland
- Kontakt:
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Blimey, tvärt emot vad jag fått lära mig. Var har du lärt dig det?mormorsgruvan skrev: ↑17 november 2023, 15:14Både Rova och Kålrot innehåller mer C-vitamin än PotatisMarkus Holst skrev: ↑16 november 2023, 18:33Rovan saknar bland annat C-vitamin och vart c-vitaminbrist leder vet nog allen.
Re: Ändrade matvanor 1823-2023
Orsaken till att potatisen tog över rovan som bas för födan hade inget med mångsidighet att göra. Det går att strimla, mosa, tärna steka osv rovan precis lika bra som potatisen.
Potatisen var däremot betydligt tåligare i nordiskt klimat. Och framför allt gav den mera utdelning när man satte den. Det behövs inte ens en hel potatis för att sätta potatis.I vissa fall har jag hört att till och med skal kan fungera om det är ont om råvara. Den går också lättare att lagra. Med potatisen kunde svälten hållas stången på ett helt annat sätt än med rovan.
Potatisen var däremot betydligt tåligare i nordiskt klimat. Och framför allt gav den mera utdelning när man satte den. Det behövs inte ens en hel potatis för att sätta potatis.I vissa fall har jag hört att till och med skal kan fungera om det är ont om råvara. Den går också lättare att lagra. Med potatisen kunde svälten hållas stången på ett helt annat sätt än med rovan.