Ändrade matvanor 1980-2021
Ändrade matvanor 1980-2021
Läste en intressant nyhet om ändrade matvanor 1980-2021:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JQ ... t-pa-40-ar
Mjölkkonsumtionen har minskat från 160 l/år till 63 l/år per person.
Äpple- och päronkonsumtionen har nästan halverats sedan 1980.
Kategorien bananer och meloner har ökat från 9,2 kg/år till 25,6 kg/år per person.
Köttkonsumtionen har ökat med 75 procent till 48,2 kg/år per år.
Att mjölkkonsumtionen minskat verkar rimligt, vi på äter väl desto mer ost och yoghurt idag. Äpple- och päronkonsumtionen kan jag också förstår har minskat, tänker att en hel del fruktätande har bytts ut till godis (som väl knappast vuxna åt 1980), bars (som ingen åt 1980), mer exotiska frukter, etc.
Men äter vi verkligen tre gånger mer bananer och nästan dubbelt så mycket kött som 1980? Min känsla är att banan- och köttkonsumtionen på 1980-talet var ungefär som idag. Hur går detta ihop?
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JQ ... t-pa-40-ar
Mjölkkonsumtionen har minskat från 160 l/år till 63 l/år per person.
Äpple- och päronkonsumtionen har nästan halverats sedan 1980.
Kategorien bananer och meloner har ökat från 9,2 kg/år till 25,6 kg/år per person.
Köttkonsumtionen har ökat med 75 procent till 48,2 kg/år per år.
Att mjölkkonsumtionen minskat verkar rimligt, vi på äter väl desto mer ost och yoghurt idag. Äpple- och päronkonsumtionen kan jag också förstår har minskat, tänker att en hel del fruktätande har bytts ut till godis (som väl knappast vuxna åt 1980), bars (som ingen åt 1980), mer exotiska frukter, etc.
Men äter vi verkligen tre gånger mer bananer och nästan dubbelt så mycket kött som 1980? Min känsla är att banan- och köttkonsumtionen på 1980-talet var ungefär som idag. Hur går detta ihop?
-
- Medlem
- Inlägg: 1320
- Blev medlem: 9 september 2018, 21:36
- Ort: Umeå
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
I banan/melon-kategorin ingår även exotiska frukter, vilket förmodligen ökat en del sen 1980. Bananer känns som att det åts rätt mycket även då. Meloner mer nu.
Vad gäller köttet verkar det vara främst fjäderfä som ökat, gissar att det är kyckling i synnerhet. Min personliga uppfattning är att det äts mycket mer nötkött nu också. Inälvsmat och fisk borde ha minskat, strömming/sill måste ha minskat enormt?
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darf ... -i-sverige
Vad gäller köttet verkar det vara främst fjäderfä som ökat, gissar att det är kyckling i synnerhet. Min personliga uppfattning är att det äts mycket mer nötkött nu också. Inälvsmat och fisk borde ha minskat, strömming/sill måste ha minskat enormt?
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darf ... -i-sverige
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Kött är mycket billigare idag än det var för 40 år sedan.
Jag har mitt favoritexempel, fläskfile som jag tjatar om i tid och otid.
Den har ungefär samma kilopris i kronor idag som för 40 år sedan.
Jag har mitt favoritexempel, fläskfile som jag tjatar om i tid och otid.
Den har ungefär samma kilopris i kronor idag som för 40 år sedan.
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Jag tror vi äter andra sorters fiskar idag. Det har förändrats lite vad gäller skaldjur också.
Laxen borde ha blivit relativt sett billigare. Fanns det ens odlad lax år 1980? Idag kan man också få odlad röding och regnbåge.
Torsk har nog blivit relativt sett dyrare. Torskrom är också ovanligare.
Här äter vi sill någorlunda ofta, fast den har ökat i pris en del också. Den kostar nu 99 kr/kg. Runt år 2010 kunde den kosta 60. Som jag har förstått det är det ändå den mest prisvärda fisken om man bara tänker på näringsinnehållet, och efter den kommer makrillen.
Vi äter inte lika mycket krabba som förut. Nu köper folk havskräftor istället, vilket gör att krabborna har blivit mer prisvärda.
Globaliseringen har också medfört förändringar. Nu har vi fisk från Kanada, och fryst torsk känns som att den kan vara fiskad i Barents Hav och paketerad i Kina.
Laxen borde ha blivit relativt sett billigare. Fanns det ens odlad lax år 1980? Idag kan man också få odlad röding och regnbåge.
Torsk har nog blivit relativt sett dyrare. Torskrom är också ovanligare.
Här äter vi sill någorlunda ofta, fast den har ökat i pris en del också. Den kostar nu 99 kr/kg. Runt år 2010 kunde den kosta 60. Som jag har förstått det är det ändå den mest prisvärda fisken om man bara tänker på näringsinnehållet, och efter den kommer makrillen.
Vi äter inte lika mycket krabba som förut. Nu köper folk havskräftor istället, vilket gör att krabborna har blivit mer prisvärda.
Globaliseringen har också medfört förändringar. Nu har vi fisk från Kanada, och fryst torsk känns som att den kan vara fiskad i Barents Hav och paketerad i Kina.
- Markus Holst
- C Skalman
- Inlägg: 13701
- Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
- Ort: Västergötland
- Kontakt:
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
I min barndom åt vi ofta kolja hemma. Finns det alls kolja i butikerna idag? Fast på den tiden köptes den hel av "fiskbilen" varefter mamma fick ta ur och filéa koljorna.
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
På den lokala affären har de hel fisk som säljargument, och de har ofta kolja. Priset skulle jag uppskatta är kanske halva det av vad en filé kostar per kg.Markus Holst skrev: ↑13 december 2022, 17:05I min barndom åt vi ofta kolja hemma. Finns det alls kolja i butikerna idag? Fast på den tiden köptes den hel av "fiskbilen" varefter mamma fick ta ur och filéa koljorna.
-
- Medlem
- Inlägg: 1320
- Blev medlem: 9 september 2018, 21:36
- Ort: Umeå
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Ja det visade sig vara en dålig gissning, det är nog i min familj som det åts mycket strömming på 80-talet men rätt så lite nu. Svenskar verkar äta mer fisk om man ska tro detta:
(inte riktigt, det är rätt intressant statistik att gå igenom)
Är det så att vi äter mer av allt?
(inte riktigt, det är rätt intressant statistik att gå igenom)
-
- Medlem
- Inlägg: 671
- Blev medlem: 11 april 2010, 02:40
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Jo, detta framkom ju i nyheterna i tv också. Någon som vet hur det är beträffande detta inom övriga norden? I Norge har väl alltid fisk varit nr 1, kan jag tänka mig.
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Själv tillagar jag fisk oftare nu än vad jag gjort tidigare. En anledning är att som extraprisjägare kan man göra fynd i fiskdisken! (jfr tråden om dyrtider) Pris på fisk och skaldjur kan variera avsevärt från dag till dag och är man beredd kan det blir hummer en vardag utan att budgeten sprängs!
Jag tror att andelen måltider med potatis har minskat sedan 1980. Vad jag är helt säker på är att 1980 så var vitlök något konstigt, exotiskt och gott men illaluktande. Nu tror jag att det finns hemma hela tiden i Svenssons kök. Samma (utom lukten då) för olivolja.
I olivoljans fall, kanske vitlökens också, så tror jag att det har med EU-inträdet att göra. Förr var det tull som gjorde oljan svindyr i Sverige och matmedvetna svenkskar handlade den på semester i Italien.
Jag tror att andelen måltider med potatis har minskat sedan 1980. Vad jag är helt säker på är att 1980 så var vitlök något konstigt, exotiskt och gott men illaluktande. Nu tror jag att det finns hemma hela tiden i Svenssons kök. Samma (utom lukten då) för olivolja.
I olivoljans fall, kanske vitlökens också, så tror jag att det har med EU-inträdet att göra. Förr var det tull som gjorde oljan svindyr i Sverige och matmedvetna svenkskar handlade den på semester i Italien.
- Markus Holst
- C Skalman
- Inlägg: 13701
- Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
- Ort: Västergötland
- Kontakt:
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Vitlök och olivolja har nog mera med ändrade matvanor att göra än priset på kryddan.
Jag tror att varje generation har sin egen mat. Idag äter ungdomar maträtter vars namn Jag aldrig lär mig.
Jag tror att varje generation har sin egen mat. Idag äter ungdomar maträtter vars namn Jag aldrig lär mig.
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Så sent som när jag gjorde lumpen 1988-89 skämtade vi om vitlök, och nu använder jag mycket själv.
Någon sade att svenskarnas mat hade blivit starkare än deras egna.
I länkarna till SVT fanns förresten en faktaruta som sade att fisken hade stigit i pris avsevärt snabbare än medelinflationen.
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sa-m ... sedan-1980
Fanns kebabhak och sushi 1980?
Jag tror hex har ett inlägg om kebab på http://faktoider.blogspot.com/ där han säger att ordet är känt sedan långt tidigare i Sverige, men då var det väl inte hole-in-the-wall-hak, utan restauranger.
Någon sade att svenskarnas mat hade blivit starkare än deras egna.
I länkarna till SVT fanns förresten en faktaruta som sade att fisken hade stigit i pris avsevärt snabbare än medelinflationen.
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sa-m ... sedan-1980
Fanns kebabhak och sushi 1980?
Jag tror hex har ett inlägg om kebab på http://faktoider.blogspot.com/ där han säger att ordet är känt sedan långt tidigare i Sverige, men då var det väl inte hole-in-the-wall-hak, utan restauranger.
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Säger de: https://www.sushiyama.se/sushi-inspirat ... -ursprung/Kom till Sverige i slutet på 70-talet
Den första sushin introducerades i Sverige år 1979 på restaurang Seikoen i Stockholm, men växte inte i popularitet förrän långt därefter. 2008 etablerade Sushi Yama sin första restaurang, i PK-huset i Stockholm.
Jag gissar att jag åt min första bit i mitten av 80-talet och runt 1990 var fisken väletablerad.
MVH
Hans
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Hans skrev: ↑14 december 2022, 22:32Säger de: https://www.sushiyama.se/sushi-inspirat ... -ursprung/Kom till Sverige i slutet på 70-talet
Den första sushin introducerades i Sverige år 1979 på restaurang Seikoen i Stockholm, men växte inte i popularitet förrän långt därefter. 2008 etablerade Sushi Yama sin första restaurang, i PK-huset i Stockholm.
Jag gissar att jag åt min första bit i mitten av 80-talet och runt 1990 var fisken väletablerad.
MVH
Hans
Jag tror dig.
Du har alltid varit nydanande och snabb till att ta till dig det senaste.
Mitt eget sushiätande började långt senare.
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Japp, jag har alltid varit först det senaste (eller hittat på det själv). Eller kan det vara relaterat till antal vårar som passerat sedan jag såg dagens ljus, Näe, tror inte det utan min modemedvetenhet ligger bakom. Tack för dagens skratt.
MVH
Hans
61. Antal vårar och födelseår (dock troligtvis bara i år).
MVH
Hans
61. Antal vårar och födelseår (dock troligtvis bara i år).
Re: Ändrade matvanor 1980-2021
Tänker att vanligt folk inte riktigt köpte de lyxigaste matvarorna på 1980-talet. Det var mer "vardagslyx" som fläskfilé, lax eller kyckling som gällde, medan finare nötkött var ovanligare. Jag menar att skillnaden mellan fredagskväll och och nyårsafton var mindre för 30-40 år sedan...