Blinier
- Ralf Palmgren
- Medlem
- Inlägg: 2287
- Blev medlem: 17 juli 2004, 16:03
- Ort: Helsingfors
Blinier
Hur kommer det sig att blinier som man får i Finland och på finlandsfärjan är tjocka medan blinierna är tunna pannkakor i Ryssland? Hur var det före revolutionen 1917? Kan den finländska versionen vara äldre och att den ryska versionen har uppkommit under fattigdomen i början av Sovjetunionen?
Re: Blinier
Sannolikt för att man i Finland gör bovete varianten som är tjockare och i Ryssland oftast varianten på vetemjöl och bikarbonat.
https://foodperestroika.com/2010/12/30/ ... -pancakes/
https://foodperestroika.com/2010/12/30/ ... -pancakes/
- Ralf Palmgren
- Medlem
- Inlägg: 2287
- Blev medlem: 17 juli 2004, 16:03
- Ort: Helsingfors
Re: Blinier
Jo men de finländska blinierna kallas fortfarande för ryska blinier vad jag har förstått. Poängen är att om det har skett en förändring under 1900-talet på grund av Sovjetunionen.
- Ralf Palmgren
- Medlem
- Inlägg: 2287
- Blev medlem: 17 juli 2004, 16:03
- Ort: Helsingfors
Re: Blinier
Om man kollar dessa två sidor i Google translates översättning från ryska till engelska så kan man observera att det fanns både "vanliga" pannkakor och blinier eller ryska pannkakor under kejsartiden. De ryska pannkakorna finns tydligen inte längre i Ryssland men i bland annat Finland.
https://translate.googleusercontent.com ... m0sAygqfSw
https://translate.googleusercontent.com ... ZOLjUDwxtw
https://translate.googleusercontent.com ... m0sAygqfSw
https://translate.googleusercontent.com ... ZOLjUDwxtw
Re: Blinier
I Finland finns det också något som kallas pizza trots att du i olika delar av Italien får en helt annorlunda erfarenhet.Ralf Palmgren skrev: ↑21 februari 2020, 08:33Jo men de finländska blinierna kallas fortfarande för ryska blinier vad jag har förstått. Poängen är att om det har skett en förändring under 1900-talet på grund av Sovjetunionen.
-----
Men du har rätt, om din fråga gäller enbart Sovjets inverkan har jag inget att bidra. Min poäng var närmast att i ett stort land finns det olika versioner av en rätt, vilka alla inte nödvändigtvis hittar till grannlandet, eller ens benämns rätt.
I detta fall finns boveteblinier i alla fall i Ryssland, så det är inte falskt att kalla dem ryska blinier. Det finns ju ett antal falska namn på olika livsmedelsprodukter, såsom "finska pinnar" i Sverige, eller wienerbröd som är en dansk produkt om än utvecklad med österrikisk teknik.
- Ralf Palmgren
- Medlem
- Inlägg: 2287
- Blev medlem: 17 juli 2004, 16:03
- Ort: Helsingfors
Re: Blinier
Min poäng är att Finland var som bekant en autonom del av Ryssland från 1809 till 1917. I samband med revolutionen flydde många över till Finland. Det kan därför vara som att den gamla versionen från kejserliga tiden blivit kvar i vår del av det forna imperiet men ändrats i det område som nu utgör Ryssland på grund av den ekonomiska situationen i Sovjetunionen under 1900-talet. I Rysslsnd känner de flesta man inte till att de finländska blinierna är blinier. Min fråga gäller alltså hur blinierna såg ut i Ryssland för litet på 100 år sedan före revolutionen.
-
- Medlem
- Inlägg: 586
- Blev medlem: 10 augusti 2007, 17:44
- Ort: Könugård / Värend / Hanekind
- Kontakt:
Re: Blinier
Själv är jag en stor fantast av blinier, men trots det tror jag inte att det blivit av att jag ätit blinier när jag varit i Finland. Däremot förstås ofta i Ryssland. Jag har lite svårt att hänga med i grundfrågeställningen här, för den stora skillnaden internt i Ryssland verkar för mig ligga mer mellan hemgjorda och restaurang- eller storköksblinier. De senare är oftast tunna och gjorda på vetemjöl, medan de hemgjorda är tjockare och kan vara av såväl bovete som vetemjöl.
Därför kan jag möjligen anta att en effekt av Sovjet-tiden kan finnas i så måtto att tunna vetemjölspannkakor var lättare att laga i storkök och att de därför tog över. Bovete i sig var det nämligen ingen brist på i Sovjet. Jag har vänner som helst vill undvika bovete eftersom de fick äta det vareviga dag på 80-talet. Det är alltså av rationalistiska skäl som man kan tänka sig att en viss typ av blini tog över.
Därför kan jag möjligen anta att en effekt av Sovjet-tiden kan finnas i så måtto att tunna vetemjölspannkakor var lättare att laga i storkök och att de därför tog över. Bovete i sig var det nämligen ingen brist på i Sovjet. Jag har vänner som helst vill undvika bovete eftersom de fick äta det vareviga dag på 80-talet. Det är alltså av rationalistiska skäl som man kan tänka sig att en viss typ av blini tog över.
Re: Blinier
Jag har inget svar på frågan men i Polen har de en nationalrätt, Piroger och en variant kallas https://www.thespruceeats.com/potato-ch ... pe-1136822
Pirog kan vara helt andra saker: https://en.wikipedia.org/wiki/Pirog
Kebab är helt annorlunda i Iran mot vad vi ser i Europa.
MVH
Hans
Pirog kan vara helt andra saker: https://en.wikipedia.org/wiki/Pirog
Kebab är helt annorlunda i Iran mot vad vi ser i Europa.
MVH
Hans