viewtopic.php?f=31&t=36905&p=548759&hil ... en#p548759
Mitt försök till svar är att jakt och fiske var betydligt mer kontrollerat på den tiden än vad man kan tro, det var inte bara att jaga och fiska hur som helst på Kronans mark. Sedan och kanske viktigare tror jag att ett jordbrukssamhälle normalt oftast är för befolkningsrikt för att naturens skafferi ska räcka till, det är kanske därför som jägarsamhällen oftast står still befolkningsmässigt.Tomas C skrev:Missväxtår och hungersnöder har varit en ständig följeslagare för folket i bondesamhället. Hungersnöden i norra Sverige och i Finland 1695-1698 lär ha tagit död på mellan en fjärdedel och en tredjedel av befolkningen. Därmed är det en av de värsta hungerkatastroferna som Europa någonsin skådat. Som orsak brukar nämnas extremt dåligt väder flera år i rad i kombination med farsoter. Skördarna uteblev helt på många håll.
Samtidigt har jag undrat hur det kommer sig att folk i dessa nordliga trakter gjort sig så beroende av väderkänsligt spannmål i sitt kosthåll. Det har ju funnits folk både tidigare och senare som överlevt i karga klimat utan någon sädesodling alls! Jag tänker på t.ex. nybyggare i Nordsveriges inland och inte minst samer hos vilka bröd kunde vara en sällsynthet. Istället för bröd åts torkad fisk. Jakt, fiske, bärplockning, boskapsskötsel med mjölkhushållning var det man levde på.
Folk visste ju att det skulle bli missväxt då och då, gick det inte att anpassa näringsfånget efter detta faktum? Kunde man inte kompensera med mer av exempelvis jakt och fiske när skörden slog fel? Jag tänker mig att människor på den här tiden var överlevnadskonstnärer som var specialiserade på att anpassa sig efter naturen, att ta vara på och livnära sig på det som fanns att tillgå. Så hur kunde det gå så illa att så många helt enkelt svalt ihjäl???
Lägg därtill till att det är en konst att fiska och jaga som jordbrukare normalt inte sysslade med, jag tror även att jordbrukare oftast klarade sig hyfsat men att det var proletariatet runtomkring som svalt ihjäl, daglönare, backstugusittare och krigsinvalider.
En annan faktor är att åtminstone i Norrland under 1800-talet begrep sig normalt ingen på att (en hel del) svampar var ätbara så jag undrar om man var så mycket levnadskonstnärer trots allt förr i tiden?