a81 skrev:Jag har tidigare räknat ut vad en arbetare tjänade omkring år 1900 omräknat till dagens penningvärde. Utifrån detta skulle jag gissa att en arbetare eller liknande tjänade 5 000 - 10 000 kr/månad på 1920-talet i dagens penningvärde. Det är ju också svårt att jämföra eftersom skatterna är mycket högre idag.
Man kan ha olika uppfattningar om skattetrycket.
Men enligt keynesiansk nationalekonomi blir den aggregerade efterfrågan lika oavsett om konsumtionen sker i privat eller offentlig regi. Det är bara en omfördelning från skattesubjekt till stat. Det som medborgaren betalar i skatt kommer tillbaka i form av offentliga subventioner eller gratis offentliga varor och tjänster. Exempel kan vara utbildning och sjukvård, men också subventionerat livsmedel. Då har man i och för sig bortsett från de så kallade
allokeringsförlusterna.
Mot det kan förstås invändas att den enskilde själv vet bäst vad denne vill inhandla. Men på nationell nivå kommer den genomsnittliga levnadsstandarden att bli densamma oavsett om konsumtionen sker i privat eller offentlig regi. Dessutom finns vissa så kallde kollektiva varor som enbart kan upphandlas offentligt (exempelvis vägar, försvar och domstolar). I jämförelser mellan olika länders levnadsstandard har man inte funnit större skillnader mellan låga och höga skatter. Bland de rika länderna likväl som de fattiga finns både länder som har höga respektive låga skatter. Vissa indikationer stödjer till och med att länder med höga skatter tenderar att vara de rikare. Däri ingår USA, som har internationellt höga skatter, vilket i och för sig låter konstigt för en svensk. Allt är relativt.
Allokeringsförlust: en teoretisk störning i produktionsmönstren som uppstår på grund av beskattning. Produktionen av och konsumtionen av varan minskar, vilket uppfattas som en teoretisk förlust. Å andra sidan kan man teoretiskt invända att de resurser som inte används i sektorn i stället används någon annan stans och ger upphov till en allokeringsvinst. Begreppet allokeringsförluster används flitigt inom klassisk jämviktsanalys, där man räknar på vad hela ekonomin förlorar på skatten.