Vanguard , varför?

Diskussioner kring fartyg, flottor och dess utveckling genom tiderna. Tillägnad vår saknade medlem Donkeyman
Användarvisningsbild
Per Andersson
Medlem
Inlägg: 1186
Blev medlem: 24 mars 2002, 21:51
Ort: Stockholm

Vanguard , varför?

Inlägg av Per Andersson » 12 augusti 2017, 01:20

Har någon sett en övertygande argumentation till varför HMS Vanguard över huvud taget byggdes färdigt som slagskepp?

Under kriget så var uppenbarligen inte behovet av henne överväldigande, då arbetet på henne upprepade gånger nedprioriterades till förmån för andra fartyg. Samma hände för övrigt också för de sista två enheterna i King George V klassen, så produktionen av nya slagfartyg var inte högt prioriterad efter 1941.

Efter kriget så hade man ju faktiskt 'facit' på att hangarfartygen både var kraftfullare och flexiblare. Dessutom så satt man på fyra stycken* tämligen moderna slagskepp, utifall man akut skulle behöva sådana.

Hade det inte varit rimligare att konvertera henne till ett hangarfartyg, ungefär som amerikanerna gjorde med sina halvfärdiga slagkryssare, eller, i värsta fall skrota henne på stapelbädden? I synnerhet då Storbritannien var under stor ekonomisk press redan tidigt under kriget, och det var tämligen tydligt att de ekonomiska trångmålen skulle fortsätta även efter krigsslutet.

Så, varför färdigställdes hon?



*) Plus en radda med ordentligt slitna förkrigskonstruktioner.

Bjernevik
Medlem
Inlägg: 3047
Blev medlem: 26 september 2002, 12:40
Ort: Stockholm

Re: Vanguard , varför?

Inlägg av Bjernevik » 12 augusti 2017, 02:27

Det fanns förslag under kriget på att färdigställa Vanguard som hangarfartyg, men det dömdes av att man då istället för ett bra slagskepp skulle få ett mediokert hangarfartyg.

Med tanke på att man även i krigets slutskede fortfarande övervägde att bygga Lionklassen så är det inte så konstigt att man faktiskt färdigställde Vanguard som slagskepp. Det var trots allt inte förrän på 50-talet som hangarfartygen blev "allväderskapabla", innan dess så fanns det behov även av artillerifartyg.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7198
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Vanguard , varför?

Inlägg av sonderling » 15 augusti 2017, 06:38

Intressant fråga.
Jag tror Fujimi gett ut fartyget som byggsats, minns att jag också förvånades över att den togs i tjänst efter VK2. Trodde det hade med det militära ibland fortsätter på ren rutin.
Ja slagskepp som artillerifartyg har ju använts fram till gulfkriget (Faktum är att jag undrat varför inte åtminstoen 1st fortfarande finns kvar?)

Sonderling

Användarvisningsbild
Sarvi
Medlem
Inlägg: 5942
Blev medlem: 25 mars 2002, 09:00
Ort: Sverige

Re: Vanguard , varför?

Inlägg av Sarvi » 15 augusti 2017, 08:21

Stoppen i varvsarbetet på Vanguard var väl inte bara för att andra akuta behov gick före utan även för att man upprepade gånger förändrade designen i syfte att förbättra den efter lärdomar dragna under kriget, bättre luftvärn, ökat torpedskydd etc?

Der Löwe
Medlem
Inlägg: 2604
Blev medlem: 7 juni 2010, 20:04

Re: Vanguard , varför?

Inlägg av Der Löwe » 15 augusti 2017, 12:46

Man hade väl problem med kanonerna till sin nya slagskeppsklass och beslutade att bygga Vangurad med gamla 15 tums kanontorn för att hjälpligt kunna möta nyare artillerifartyg tills den nya klassen skulle bli färdig. När kriget i Europa gick mot seger ville man ha ett fartyg som skulle kunna användas i kriget mot Japan.

Användarvisningsbild
FNP
Medlem
Inlägg: 1197
Blev medlem: 22 augusti 2002, 01:29
Ort: Lidingö

Re: Vanguard , varför?

Inlägg av FNP » 16 augusti 2017, 13:30

Jag tror det fanns många orsaker till varför man fattade beslutet att färdigställa henne. Slagskeppen hade alltjämt en viktig roll så länge kriget pågick och ingen visste i förväg hur länge kriget skulle pågå.

De strategiska planer som fanns före kriget stipulerade ett bestämt behov av ett visst antal slagskepp (ca 15) vilket innebar att en ersättningsbyggnad måste planeras väl i förväg med visst intervall. KGV klassen skulle t.ex. ersätta R-klassen, Lion- klassen ytterligare äldre enheter o.s.v..

Krigsutbrottet förändrade vissa delar i detta men de äldre enheternas livslängd tog obönhörligen slut och denna process accelererades genom gångtidsuttaget under kriget - 1945 var i princip alla brittiska slagskepp konstruerade före de fyra KGV helt slut- endast QE, Renown och Nelson hölls igång med betydande svårighet på en sekundär krigsskådeplats.

Storbritannien riskerade sålunda att ha ett otillräckligt antal slagskepp för krigsåren 1945, 46, 47...

Man måste också planera för behoven efter det andra världskrigetss slut. Det brittiska imperiet krävde en stor och stark flotta för att kunna möta framtida globala utmaningar och även om det inte längre krävdes 15 slagskepp så kanske det i alla fall krävdes ett par stycken som flaggskepp, skydd för hangarfartyg och för eldunderstöd.
"Hit first, hit hard, and keep hitting"
- Admiral of the Fleet The Right Honourable the Lord Fisher of Kilverstone, GCB, OM, GCVO

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3532
Blev medlem: 28 juni 2002, 19:40
Ort: Årsta, Stockholm
Kontakt:

Re: Vanguard , varför?

Inlägg av von Adler » 17 augusti 2017, 19:36

Man ska heller inte glömma att Nordsjön ofta drabbas av stormar, dimma och annat uselt väder som gör det svårt att använda hangarbaserat flyg. Dessutom är avstånden relativt korta, och det var här som ett slagskepp (slagkryssare?) sänkte ett hangarfartyg med kanoneld under kriget.

För att dominera vattnet kring de brittiska öarna kan det vara en bra idé att ha slagskepp som kan slåss oavsett väderlek.

Användarvisningsbild
Battler
Medlem
Inlägg: 5060
Blev medlem: 24 mars 2002, 10:38
Ort: Luleå

Re: Vanguard , varför?

Inlägg av Battler » 11 september 2017, 14:43

Ett vackert skepp, synd att de inte sparade henne som flytande muséum.

Bild
__________________________________
MVH

Skriv svar