Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Diskussioner kring Finlands historia från urminnes tider via svensk tid, Storfurstendömet Finland, självständighet och inbördeskrig till idag. Värd: Schwemppa
Användarvisningsbild
spett
Medlem
Inlägg: 3639
Blev medlem: 7 december 2006, 22:41
Ort: Fjollträsk

Re: Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Inlägg av spett » 11 januari 2011, 15:57

Heikki Jansson skrev: Sovjet fick i slutet allt det önskade. Finland däremot fick - ingenting.
Det fick jag läsa om ett par gånger innan jag trodde på.
Sovjet fick istället för en ny sovjetrepublik en dödsfiende som granne. Det var inte vad som önskades.
Heikki Jansson skrev: Freden i Moskva ruinerade således de finska möjligheterna till allt effektivt försvar. En ny försvarslinje, den sk. Salpalinjen (som aldrig kom till använding och har sedermera kasserats) började visserligen konstrueras sommaren 1940 men måste täcka ca 1250 km i längd - tio gånger längre än Mannerheimlinjen - och därmed blott en tiondedel av styrkan. Mannerheimlinjen löpte för sin del en sträcka av 132 kilometer.
Det fick jag läsa om ett par gånger innan jag trodde på.
Det står uttryckligen att Mannerheim-linjens simpla bunkerkedja över Karelska näset försvarade hela den finska östgränsen och att resten var vatten. Å så uppmanas man titta på kartan!
Är det inte allmänt bekant att sovjetiska armeér invaderade Finland norr om Ladoga ? Det gick förresten skitdåligt.
Heikki Jansson skrev: förhandlingslösning - utan att, som sagt, erhålla någonsomhelst nytta.

//Hälsn.
Heikki Jansson
Att undvika bli en sovjetrepublik är ju inte ett nyttigt ändamål för många.

pandersson2
Medlem
Inlägg: 3109
Blev medlem: 28 maj 2005, 08:34
Ort: Södermanland

Re: Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Inlägg av pandersson2 » 11 januari 2011, 20:45

En annan undran, hur var läget utmed den finsk-sovjetiska gränsen? Förekom det incidenter, truppkoncentrationer osv. Estland skrev ju under fördraget först efter att de sovjetiska trupperna var samlade vid gränsen samt att estniskt territorium bekjutits. Det ver ju först då som den vänskapliga alliansen ingicks. Var förhållandena lika vänskapliga mellan Finland och Sovjetunionen?

Anne G
Medlem
Inlägg: 143
Blev medlem: 1 januari 2007, 09:49
Ort: Esbo, Finland

Re: Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Inlägg av Anne G » 12 januari 2011, 07:59

Heikki Jansson skrev:
Anne G påstod även då hon skrev:Paasikivi trodde inte på kriget. Inte heller diplomaterna i Moskva.
Paasikivi skrev emellertid: ”De ledande kretsarna i Finland, med några få undantag och ännu mindre den allmänna opinionen, förstod inte situationens allvar. Det var omöjligt, trodde man att Sovjetunionen skulle börja krig mot oss...”. (Toimintani Moskovassa, s. 99 ff., i synnerhet kapitlet ”Marraskuun viimeiset viikot”).

och

”Under dessa dagar [15 november] talade jag ofta med marskalk Mannerheim. Denne var mycket orolig och han var ängslig för att ryssarna skulle vidta krigiska åtgärder mot oss. Vårt försvarsväsen var fyllt med brister... ” samt: ”Sovjet-Ryssland hade fria händer och det skulle bli en auktoritetfråga för det att vinna kriget... Därför skulle vi i längden förlora” (s. 100).

Paasikivi varnade upprepade gånger olika inflytelserika politiker i hemlandet för att risken för det annalkande kriget var överhängande.

Påståendet att ”Paasikivi trodde inte på kriget” står alltså i bjärt kontrast till vad Paasikivi själv säger. Paasikivi antog, såsom han själv säger, att krigsrisken var överhängande och hans handlande synes ha styrts av detta. Inget som emotsäger detta har anförts av vare sig signaturen Anne G eller någon annan.
Du citerar Paasikivis memoarer, d.v.s. hur han själv efteråt ville tolka händelser . Det verkliga beviset skulle vara t.ex. telegrammet han sände till regeringen för att protestera att förhandlingarna slutades (även om det var i verkliggeten Sovjetreferingen som gjorde det). Eller att han låt packa varorna i sitt hem liksom Mannerheim gjorde.

Anne G
Medlem
Inlägg: 143
Blev medlem: 1 januari 2007, 09:49
Ort: Esbo, Finland

Re: Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Inlägg av Anne G » 12 januari 2011, 08:15

Heikki Jansson skrev:[Emellertid tyder alla fakta på att det som Kreml angav som bakgrunden till sina önskemål under Moskvaförhandlingarna stämmer överens med sanningen.
För det första, liksom Heikki Ylikangas har sagt, det finns inga fakta i sig, det måste alltid vara tolkning om saker man finner i källor. Och sanningen - ingen människa kan nå sanningen, inte även i rättegången, även mindre i historien.

För det andra, när vi inte har det viktigaste arkiv från Sovjets sida, hur kan man påstå veta något sådant? Dess mindre, eftersom det vi vet om förhandlingarna i 1938-9 talar emot det. Liksom logiken: varför skulle Stalin ha nöjt sig med gränsen i Näset och Hangö när den viktigaste saken hade inte avgjort: nämligen vilken slags politik Finlands regeringen övade. Bara den skull trygga Leningrad.

Heikki Jansson
Medlem
Inlägg: 46
Blev medlem: 26 juni 2007, 11:05
Ort: Kyrkslätt, Finland

Re: Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Inlägg av Heikki Jansson » 28 januari 2011, 21:56

Även jag har ägnat mig, som signaturen Stilleben hade, åt att saxa lite ur några källor, men de följande urklippen gäller Finlands historia, inte de baltiska staternas historia. Läget för dem var ju, som redan påpekats, helt annorlunda och de behandlades ju också annorlunda av Sovjetunionen hösten 1939 än Finland. Prof. Keijo Korhonen behandlar ingående skeendet och differenserna, inkluderande det annorlunda geopolitiska och -strategiska läget, mellan de baltiska staterna å ena sidan och Finland å den andra sidan, i sin avhandling: ”Turvallisuuden pettäessä II 1936-40.

Förutom att någon direkt parallell mellan de baltiska staterna och Finland inte kan dras redan på grund av deras läge är den teori Stilleben tycks förfäkta, en "OM"-teori. Om ej om i vägen vore, kuddorma i luften fore säger ordspråket.

NÄR skulle VAD ha inträffat och HUR skulle detta något ha inträffat och VARFÖR? - Det vet vi inte. Vi kan konstruera konspirationsteorier hur mycket vi vill. De blir inte korrekta för det - se t.ex. min utvikning om hur en fredlig uppgörelse i Finland kunde ha påverkat II världskrigets förlopp (i mitt öppnande inlägg). Att spå framtiden är som att spå väder - lokalt möjligt på kort sikt (fem dagars sikt), men omöjigt beträffande större områden eller på längre sikt. Hurudant väder har t.ex. vi i Helsingfors nästa jul - bar mark, 3 cm snö, 5 cm snö, 10.. 20? Än vädret julen år 2500? O.s.v. Tills något annat anförs är det inte skäl att gå dess mera in på det OM-resonemang signaturen Stillebens källa anför (källan har jag f.ö. i n t e vitsordat trots att Stilleben tycks tänka att jag har ansett den vara bra). Det som Stilleben anförde hände eventuellt, då Stilleben så säger, där det hände, och som det hände men inte i Finland som nu diskuteras.
Anne G skrev:Du citerar Paasikivis memoarer, d.v.s. hur han själv efteråt ville tolka händelser . Det verkliga beviset skulle vara t.ex. telegrammet han sände till regeringen för att protestera att förhandlingarna slutades (även om det var i verkliggeten Sovjetreferingen som gjorde det). Eller att han låt packa varorna i sitt hem liksom Mannerheim gjorde.
Det är givetvis av sekundär betydelse att överhuvudtaget argumentera om en bisak som om signaturen Anne G:s påstående om att Paasikivi skriver i egen sak och därför är otillförlitlig - man kan ju ingalunda p.g.a påstådd subjektivitet hos Paasikivi härleda något exakt om dennes åsikter i någon fråga, t.ex. att denne hade varit eller inte skulle ha varit grundligt orolig för kriget efter avbrottet i Moskvaförhandlingarna 9 november). Det är således kanske onödigt att gå in på den diskussionen, men, låt gå.

För klarhetens skull må det därför nu påpekas, att t.ex. författaren till den sk. stora biografin om Paasikivi (i fem band) prof. Tuomo Polvinen har sammanfattat sin uppfattning med att säga att
prof. Tuomo Polvinen skrev:”Paasikivi höll för sannolikt, att såvida man inte skulle uppnå en förhandlinglösning, skulle Stalin vidta maktåtgärder. Paasikivi trodde således inte på den sk. bluffteorin [alltså utrikesminister Erkkos teori]...
samt att
prof. Tuomo Polvinen skrev:”Paasikivi förde fram sin ståndpunkt klart och t.o.m i starka ordalag till respektive beslutsfattare. Samma förfarande iakttog även marskalk Mannerheim, som var av samma åsikt som Paasikivi om saken.”

(på originalspråket finska: "Paasikivi piti todennäköisenä sitä, että mikäli sovintoon ei päästäisi neuvotteluissa Stalin tulisi turvautumaan voimatoimenpiteisiin. Paasikivi ei näin ollen uskonut tähän ns. bluffiteoriaan... ja … [Paasikivi] toi kantansa esiin selvästi ja jyrkässäkin muodossa asianomaisille päättäjille. Samaa menettelyähän noudatti myös marsalkka Mannerheim, joka oli Paasikiven kanssa tästä asiasta samaa mieltä.”)
(citerat enligt prof. Tuomo Polvinen i en intervju, se http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=6&t=84&a=392 )

Av samma åsikt är prof. Kimmo Rentola, som anför att
prof. Kimmo Rentola skrev:”Verkligen rädda för ett angrepp var Mannerheim (vilken till Erkko, att regeringen inte hade en sådan armé, som dess utrikespolitiska linje förutsatte), Paasikivi, Tanner, Wiik.

(på fi: ”Hyökkäystä tosissaan pelkäsivät Mannerheim (joka Erkolle, ettei hallituksella ollut sellaista armeijaa mitä sen ulkopoliittinen linja edellytti), Paasikivi, Tanner, Wiik).
(citerat enligt prof. Rentolas föreläsningar: ”Suomi ja Neuvostoliitto 1917-1991”, 2003) - Själv har jag tillagt till listan dessutom bl a ordföranden för riksdagens utrikesutskott Väinö Voijonmaa.

Så skall vi då tro på nätsignaturen och -skribenten "Anne G" som deklarerade, att "Paasikivi trodde inte på kriget." eller på Finlands främsta Paasikivispecialist prof. Tuomo Polvinens och prof. Kimmo Rentolas enhälliga bedömningar om att både Paasikivi och Mannerheim var djupt oroliga för att regeringens politik höll på att leda till krig (och ledde inom några verckor till det)?  Utesluter förresten det att man framför nånting i sitt memoarverk, att detta något överensstämmer med sanningen? Säkerligen inte, men däremot utesluts nog Anne G:s påstående om att Paasikivi inte trodde att Finland leddes av Erkko mot kriget av Polvinens och Rentolas uppfattningar, så här gäller det att välja. För Paasikivi och Mannerheim hägrade alltså enligt Polvinen och Rentola kriget med en av dessa fruktad bolshevisering av Finland som eventuell påföljd. Knappast något att önska sig och knappast önskade moderatledaren Paasikivi eller marskalk Mannerheim det heller.


Ännu ett klipp. Prof Heikki Ylikangas framför i den redan tidigare citerade boken ”Käännekohtia Suomen historiassa” att
prof. Heikki Ylikangas skrev: ”Trodde sig regeringen vinna någonting på kriget? Nej. T.o.m i de mest optimistiska bedömningarna antogs att försvaret skulle hålla maximum i några månader (kriget varade något över tre månader, min anm]. Litade man på utländsk hjälp. Nej. Varför avböjde man då inte [de sovjetiska] kraven. Den förlust som ansågs oundviklig skulle ju medföra, att segraren i varje fall skulle förverkliga alla sina krav, vilka dessa krav än var...
Ylikangas svarar själv:
prof. Heikki Ylikangas skrev: ”Finland fördes in i kriget av helt enkelt en stark tro, på att inget krig blir av. Finlands väg till vinterkriget och vidare till fortsättningskriget gick via en ödesdiger felbedömning [der jag kallat en ”diplomatisk djupdykning”]. Cajanders regering antog en uppfattning som efterhand tilltog i styrka, som gick ut på att ryssarna bara ”bluffade”, begick nervkrig. Det var allt.”

Nåväl, det är förstås svårt att förfäkta en uppfattning om att ett förlustkrig är kantänka lönsamt för den som förlorar, Finland. Det är inte trevligt att gå i krig bara för att få det tvivelaktiga nöjet att "få sig på nöten" (en grov underdrift, "nöjet" kostade mycket mer än att "få på nöten". För att gå in i ett krig krävs normalt (förutom mycket annat) ovisshet om utgången - men utgången var ifråga om vinterkriget 1939 så gott som säker - eller åtminstone t.ex ett (sedermera kanske grusat) motiverat hopp om hjälp. Men nej. Ingenting sådant fanns. På förhand sett fanns det ingen chans att vinna någonting och ingen trodde det heller. Inte vanns något heller på kriget. Man kunde mycket hellre ha, och - jämfört med krigsresultatet, freden i Moskva 12 mars - vunnit på att skriva på förhandlingsresultatet i Moskva fyra månader tidigare 9. november. Det förstod som Ylikangas säger, de flesta, men inte Erkko, Niukkanen, Hannuksela och Cajander.


// Hälsn.
Heikki Jansson
Senast redigerad av 3 Heikki Jansson, redigerad totalt 28 gång.

Användarvisningsbild
Stilleben
Medlem
Inlägg: 1631
Blev medlem: 1 september 2002, 18:24
Ort: Halmstad

Re: Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Inlägg av Stilleben » 28 januari 2011, 23:20

Heikki Jansson skrev:Även jag har ägnat mig, som signaturen Stilleben hade, åt att saxa lite ur några källor, men de följande urklippen gäller Finlands historia, inte de baltiska staternas historia. Läget för dem var ju, som redan påpekats, helt annorlunda och de behandlades ju också annorlunda av Sovjetunionen hösten 1939 än Finland. Prof. Keijo Korhonen behandlar ingående skeendet och differenserna, inkluderande det annorlunda geopolitiska och -strategiska läget, mellan de baltiska staterna å ena sidan och Finland å den andra sidan, i sin avhandling: ”Turvallisuuden pettäessä II 1936-40.

Förutom att någon direkt parallell mellan de baltiska staterna och Finland inte kan dras redan på grund av deras läge är den teori Stilleben tycks förfäkta, en "OM"-teori. Om ej om i vägen vore, kuddorma i luften fore säger ordspråket. ----------- // Hälsn. Heikki Jansson
VARFÖR, VARFÖR skulle Finland inte ta intryck av det som samtidigt skedde under de finsk-ryska förhandlingarna d.v.s att Sovjet, som jag beskrev i ett inlägg den 10 januari, tvingade till sig baser i Estland men inte höll sig till det som avtalats?!? Det strax därefter baser även i Lettland och Litauen.

För alla utom för Heikki är det väl rätt självklart att detta måste ha påverkat Finland ifråga om ytterligare eftergifter. De hade som jag beskrivit under förhandlingarna blivit villiga att göra avsevärda sådana. Men när det gällde kravet på en stor rysk militärbas långt in Finland vågade de alltså inte gå längre.

Heikki Jansson
Medlem
Inlägg: 46
Blev medlem: 26 juni 2007, 11:05
Ort: Kyrkslätt, Finland

Re: Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Inlägg av Heikki Jansson » 29 januari 2011, 12:03

Stilleben skrev:... detta måste ha påverkat Finland ifråga om ytterligare eftergifter. De hade som jag beskrivit under förhandlingarna blivit villiga att göra avsevärda sådana.
Även det finska förslaget till gränsjusteringar framgår (numera, på karta 2) på min hemsida. Se där det finska motförslaget vilket utvisar, att den finska regeringen var beredd på att gå med på mindre gränsjusteringar. Något annat intresse för den oro för Leningrads säkerhet som de ryska kraven utvisade sågs inte till i Helsingfors. Finlands beredskap att avstå från Ino som sista utväg kom ju aldrig ens fram, då Helsingfors gick in för att avbryta förhandlingarna. Finland gick alltså summa summarum endast med på det som prof. Ylikangas kallar för”mindre (vähäinen) eftergifter”, vilket också kartorna utvisar. Några sådana "avsevärda" eftergifter, vilka Stilleben talar om, gjordes däremot aldrig.
vågade de alltså inte gå längre.

Fel ordval! Erkko antog att Stalin "bluffade" och synade dennes hand. Utikesministern var nämast, som Ylikangas säger, blåögd, inte försiktig, vilket Mannerheim, Tanner och Paasikivi var.

Därmed hade
prof. Heikki Ylikangas skrev:diplomatins handbok fullständigt förrått sina blåögda finska läsare.

// Hälsn.
Heikki Jansson

Användarvisningsbild
Stilleben
Medlem
Inlägg: 1631
Blev medlem: 1 september 2002, 18:24
Ort: Halmstad

Re: Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Inlägg av Stilleben » 29 januari 2011, 13:48

Heikki Jansson skrev:
Stilleben skrev:... detta måste ha påverkat Finland ifråga om ytterligare eftergifter. De hade som jag beskrivit under förhandlingarna blivit villiga att göra avsevärda sådana.
Även det finska förslaget till gränsjusteringar framgår (numera, på karta 2) på min hemsida.
Se där det finska motförslaget vilket utvisar, att den finska regeringen var beredd på att gå med på mindre gränsjusteringar. Något annat intresse för den oro för Leningrads säkerhet som de ryska kraven utvisade sågs inte till i Helsingfors. Finlands beredskap att avstå från Ino som sista utväg kom ju aldrig ens fram, då Helsingfors gick in för att avbryta förhandlingarna. Finland gick alltså summa summarum endast med på det som prof. Ylikangas kallar för”mindre (vähäinen) eftergifter”, vilket också kartorna utvisar. Några sådana "avsevärda" eftergifter, vilka Stilleben talar om, gjordes däremot aldrig. // Hälsn.

Heikki Jansson
Jag får tydligen upprepa, när gäller "avsevärda eftergifter", litet av mitt inlägg från 3.1. Jag åberopade där återigen "Finlands Krig" sid. 28-30 i Bokoramaserien , vilken bok vad jag sett vunnit ditt gillande.

"Vid regeringens sammanträde följande dag, den 29 oktober, meddelade riksdagsgruppernas ordförande att samtliga grupper hade godkänt regeringens förslag och den 31 oktober på kväl­len avreste delegationen för tredje gången till Moskva, helt ovetande om det utspel Molotov samtidigt gjorde i Moskva, där han i ett tal inför Sovjetunionens högsta råd gav offentlighet åt de ryska kraven på Finland. Detta kunde i prakti­ken knappast tolkas annorlunda än att ryssarna redan av prestigeskäl inte var villiga att mera pruta på sina villkor. Talet väckte självfallet ofantlig uppståndelse i Finland, men trots den stora chocken kan man säga att motståndsviljan snarare stärktes än försvagades.

I svaret avvisade regeringen fortfa­rande kategoriskt kravet på en bas i Hangö, men gick med på en förskjutning av gränsen på Ka­relska näset ca 30 km västerut. Förutom de tidi­gare utlovade öarna i Finska viken var man nu beredd att diskutera även vissa arrangemang be­träffande Hogland. Även Fiskarhalvöns norra del var man villig att avstå från.
-----
Förhandlingarna fortsatte ändå några dagar där ryssarna önskade vissa justeringar av det finländska förslaget ovan samt vidhöll kravet om en marinbas i varje fall på en ö eller halvö i närheten av Hangö. Paasikivi efterlyste instruktioner om detta i Helsingfors, men fick svaret att inga ytterligare eftergifter var möjliga, varför den finländska delegationen efter ytterligare något samtal med ryssarna den 13 november lämnade Moskva. De hade hela tiden blivit hövligt bemötta och hade ingen känsla av någon överhängande krigsfara".

Det hade dock strax innan blivit känt hur litet Sovjet brydde sig om de avtal de ingått för att "skydda" de baltiska staterna. Det medverkade förmodligen och som jag framhållit, till att Finland för att inte ytterligare förlora sin försvarsförmåga, inte vågade gå längre i eftergifter.

Det du fortfarande håller på med är således en historieskrivning med facit i hand och med klander åt Finland som ju inte hade detta eminenta kunnande!

Men vem vet, du kanske tillhör de som t.o.m. tror att Tyskland 1941 kunnat angripa Sovjet i samarbete med Finland ÄVEN om finska vinterkriget inte hade varit!

Heikki Jansson
Medlem
Inlägg: 46
Blev medlem: 26 juni 2007, 11:05
Ort: Kyrkslätt, Finland

Re: Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Inlägg av Heikki Jansson » 31 januari 2011, 13:54

Stilleben skrev:Det du fortfarande håller på med är således en historieskrivning med facit i hand och med klander åt Finland som ju inte hade detta eminenta kunnande!
Det påtalande om att jag har varit kantänka efterklok, dvs. uttalat mig ”med facit i hand”, som ingår i det citade utdraget ur Ditt inlägg är i och för sig väl inte särskilt intressant (och är förstås också en utvikning från själva trådens ämne).

Betydligt mer intressant är det faktum att Ditt inlägg logiskt implicerar ett ”javisst” till det jag sagt. Det vore nämligen inte vettigt att anta att Du egentligen hävdar att ”nej, nej, du har helt fel. Det du säger, har du fel i, och dessutom säger du det med facit i hand” (jag tror inte alls att Du uttalar Dig om min förmåga att läsa facit). Därmed har Du alltså, synes det, gått med på det jag sagt, visserligen nog med invändning om att jag uttalar mig med efterklokhet i stämman. Det viktiga är Ditt implicita ställningstagande i huvudsaken där Du säger att jag har nog rätt, (men att...), inte bisaken, dvs. min påstådda efterklokhet, till vilken jag återkommer.

Emellertid uttalade sig inte vare sig president Paasikivi eller marskalk Mannerheim med facit i hand. Det gjorde inte heller t.ex. riksdagens talman Väinö Tanner eller socialdemokratiska partiets partisekreterare K.H. Wiik, inte heller riksdagens utrikesutskotts ordförande Väinö Voijonmaa, och inte för den delen ens den finske Moskva-ambassadören Aarno Yrjö-Koskinen eller huvudstabens chef general Lauri Malmberg – alla var för att anta det sovjetiska förslaget men tystades av regeringens politik, liksom också Mannerheim och Paasikivi (enligt prof. Tuomo Polvinen ville dessa inte visa öppen illojalitet med regeringen medan regeringen ännu var sysselsatt med att leda de då hemliga förhandlingarna).

Dessa – bland andra - uttalade sin åsikt i och under själva den politiska process som föregick kriget, ingalunda med facit i hand. Hur kom det sig att det fanns sådana som t.ex Paasikivi, Mannerheim och Tanner m.fl.? Varifrån fick dessa sina uppfattningar då dessa, i motsats till Erkko, Cajander och Niukkanen inte alls omfattade ”bluffteorin” och heller kan anses sägas ha suttit ”med facit på handen”? Hur kom det sig att dessa på förhand förstod vad facit skulle komma att utvisa om regeringens politik medan utrikesminister Erkko trodde på sin bluffteori, så att de verkade för att en förhandlingslösning i godo skulle uppnås? - En kort förteckning över de betydande olika personer som representerade uppfattningen om att Finland skulle tillgodose de sovjetiska önskemålen (oli ”taivuttava”) finns upptagen i Ylikangas, Käännekohdat på s. 159 (denne nämner därtill de viktigaste bland dem, vilka representerade den motsatta åsikten).

II.


I den källa du citerar påstås att den finska regeringen gick med på:
Stilleben skrev:”en förskjutning av gränsen på Karelska näset ca 30 km västerut. Förutom de tidi­gare..”.
Emellertid, som kartan på min hemsida utvisar gick finnarna med på – vid förhandlingen 6. november – en förskjutning av gränsen på kustremsan – ingalunda alls gränsen på hela Karelska näset – på ca 30 kilometer i stället för de tidigare 13 kilometer som man gått med på. Se kartorna , i synnerhet karta 2, där det nu aktuella finska förslaget betecknats (av Wikipedia, originalet finns där, min karta är en kopia) med datum 3.11. Netto blev det 17 km av kustremsan - utan ens Ino. Det ifrågavarande området är så litet att det inte ens tydligt syns på översiktskartan. - Även i Mannerheims memoarer skrivs helt korrekt kustremsa ("rannikkokaistale"), inte Karelska näset.

III:

Några månader senare den 5. mars 1940 – en dryg vecka före fredsavtalet undertecknades i Moskva – höll (den nya) regeringen ett av sina krissammanträden under ledning av den nye statsministern Risto Ryti. Nu gick regeringen emellertid in för att acceptera fredsvillkoren (armén kunde hålla fronten högst två-tre veckor vid den tidpunkten och risken för bolsjevisering - den som Paasikivi och Mannerheim velat undvika - var nu överhängande och imminent). Vid mötet framhöll dock försvarsministern Juho Niukkanen att ”Man måste alltid vara misstänksam mot Ryssland. Förslaget är enbart en testboll (”koepallo”). De föreslagna villkoren kan accepteras först då armén är slagen. Vi måste kämpa”. Niukkanen använde nu – fem dagar före delegationen reste till Moskva för att underteckna fredsfördraget med Sovjetunion - uttrycket ”koepallo”, inte ”bluff”, om de ryska kraven. Då fredsavtalet undertecknades av Ryti hade det gått exakt fyra månader sedan Paasikivi sist lämnade Moskva, efter att ha fått telegrammet med innehållet ”ni torde avbryta förhandlingarna” (på fi: ”keskeyttänette neuvottelut”). Även Niukkanen fogade sig dock i regeringens majoritets ståndpunkt eftersom han inte ”ville ställa upp mot de övriga” (panna hanttiin). Majoriteten i regeringen fortsatte inte att tro på bluffteorin utan gjorde nu avsevärda eftergifter – uppskattningsvis kanske 100-faldiga i jämförelse med situationen 6.11.39. Gränsen förflyttades kanske 150-200 kilometer över uppskattningsvis 100 kilomaters bredd, hela Karelen, inte 30 kilometer på den kustremsa om uppskattningvis 5-7 kilometers bredd som avsetts i det finska förslaget. Regeringen tyckte emellertid inte mera att dessa var alltför stora, bara "avsevärda" och gick med på de ryska förslagen. Niukkanen stod nu ensam med sin "bluffteori" som denne kallade "testbollsteori".

IV.

Jag för min del har jag mestadels nöjt mig med att här i tråden redogöra för hur historiker i Finland – och dessutom i synnerhet hur aktörerna Paasikivi, Tanner och Mannerheim själva - motiverat sina ståndpunkter (då främst professorerna Kimmo Rentola, Tuomo Polvinen, Keijo Korhonen, Heikki Ylikangas, Viktor Vladimirov) och därutöver har jag redogjort för min egen uppfattning.

Härvid har jag bl.a skrivit:
Heikki Jansson skrev: För att gå in i ett krig krävs normalt (förutom mycket annat) ovisshet om utgången - men utgången var ifråga om vinterkriget 1939 så gott som säker - eller åtminstone t.ex ett (sedermera kanske grusat) motiverat hopp om hjälp. Men nej. Ingenting sådant fanns. På förhand sett fanns det ingen chans att vinna någonting och ingen trodde det heller.
Denna min efterklokhet (sic!) - jag skrev visserligen, uttryckligen för att förhindra spekulationer om efterklokhet, (sådana som Du anför i Ditt inlägg 31.12.) - ”på förhand sett” – har uppenbarligen lett Dig till slutsatsen: ”Det du fortfarande håller på med är således en historieskrivning med facit i hand” Då Du inte motiverar din uppfattning med sedvanligt citat av min text kan jag inte säkert uppge exakt vad som gett anledning till Din slutsats. Jag undrar därför om Du även anser att prof. Heikki Ylikangas gjort sig skyldig till efterklokhet, då denne ju skrev (jag sammanfattade dennes uppfattning omedelbart efter att ha citerat denne) ”Trodde sig regeringen vinna någonting på kriget? Nej. T.o.m i de mest optimistiska bedömningarna antogs att försvaret skulle hålla maximum i några månader. Litade man på utländsk hjälp. Nej” och Ylikangas sammanfattade: "Varför avböjde man då inte kraven. Den förlust som ansågs oundviklig skulle ju medföra, att segraren i varje fall skulle förverkliga alla sina krav, vilka dessa krav än var...” och Ylikangas svarade själv med att hänvisa till den sk. bluffteorin (som prof. Polvinen påpekar att Paasikivi inte trodde på). Ylikangas har ju skrivit sin bedömning om det historiska skeendet med facit i hand (alla historiker sitter naturligtvis ”med facit i hand”).
Stilleben skrev:Men vem vet, du kanske tillhör de som t.o.m. tror att Tyskland 1941 kunnat angripa Sovjet i samarbete med Finland ÄVEN om finska vinterkriget inte hade varit!
Jag har ingen generell tro på vad det finska vinterkriget möjliggjorde för Tyskland. Kanske vinterkriget var conditio sine qua non, ett villkor utan vilket Hitler inte inlett sitt angrepp på Sovjetunionen med Operation Barbarossa, vem vet, eller också hade Tyskland angripit, vilket förefaller mest sannolikt. Inget tyder på att samarbetet med Finland var av central betydelse för tyskarna då de beslöt inleda Barbarossa i juni -41.

Men - ingen vet förstås. I Hitlerdirektivet nr 21 av den 18.12.40 nämns att Finland kommer att delta (tillsammans med Rumänien) och dessa två tryggar de tyska flankerna. Därefter återkommer olika tyska och finska källor till frågan. Den 15. mars 41 nämner Hitler ett avtal med Finland i ett möte med sina generaler har jag för mig (enligt en svensk historiker).


Stilleben skrev:vilken bok vad jag sett vunnit ditt gillande
Jag har redan tidigare varit tvungen att påpeka för Dig att
Heikki Jansson skrev:källan har jag f.ö. i n t e vitsordat trots att Stilleben tycks tänka att jag har ansett den vara bra
Var vänlig notera det. Jag bestämmer företrädesvis över vad jag tycker själv.


Så sånt...

//Hälsn.
Heikki Jansson
.

jeger
Medlem
Inlägg: 431
Blev medlem: 6 november 2010, 23:01

Re: Den finska ledningens agerande före vinterkriget -39

Inlägg av jeger » 27 mars 2011, 19:29

Mine herrer
Slik jeg som norsk ser det, så Finlands ledere som de første i Norden skriften på veggen og kunne selvsagt ikke akseptere en politisk løsning som ikke tok hensyn til Finlands sikkerhet som en selvstendig nasjon.Man forsøkte derfor via forhandlinger å kjøpe seg tid og da det ikke gikk, tok man krigen 1939/40 også for å kjøpe tid. I retrospekt var det nær lykkes, husk at britene ( og franskmennene) hadde planer på gang om hjelp til Finland under forutsetning fri gjennommarsj via Norge-Sverige. Tiden ble dessverre for knap, freden kom til Finland omtrendt samtidig som krigen kom til Norge ( mars/april 1940). Resultatet var for begge land at det var Tyskland som kom på banen med Norge okkupert og Finland som våpenbroder
Jeger

Skriv svar