Irlands roll under andra världskriget?

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
Skriv svar
Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 758
Blev medlem: 23 mars 2002, 19:09
Ort: Wien, Österrike

Irlands roll under andra världskriget?

Inlägg av Andreas Wien » 16 maj 2002, 16:51

Alla,

Ett land som ofta blir bortglömt under andra världskriget är Irland. Är det någon som vet mer om detta lands trupper, medverkan och politiska inställning under kriget?

Den officiella bilden av Irland är att landet skulle ha varit "neutralt" (jmfr. Sverige). Jag har till och från hört att Irland skulle vara ganska tyskvänligt under kriget? Stämmer detta? Var skulle anledningen till denna tyskvänlighet vara? Hur reagerade Storbritannien på detta? Fick Irland någon förfrågan från tysk sida om att få utnyttja irländsk terräng för baser etc? Någon som vet mer eller har svar på mina frågor?

Mvh Andreas Wien

Användarvisningsbild
Martin Tunström
Medlem
Inlägg: 4279
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:55
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Martin Tunström » 16 maj 2002, 17:36

Vad jag har hört så skickade Tyskland vapen till Irland och att Irländarna lät tyska spioner operera från deras land mot England! bl.a. skulle bomber ,som användes som bombdåd av IRA mot England, kommit från Tyskland, har för mig att det var Canaris avdelning.

Användarvisningsbild
Patrik
Medlem
Inlägg: 1965
Blev medlem: 24 mars 2002, 17:22
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: Irlands roll under andra världskriget?

Inlägg av Patrik » 17 maj 2002, 00:15

Andreas Wien skrev:Jag har till och från hört att Irland skulle vara ganska tyskvänligt under kriget? Stämmer detta? Var skulle anledningen till denna tyskvänlighet vara?
Jag tror det mer rörde sig om en hetsk anti-brittisk stämmning på Irland mer än "tyskvänlighet", vi ska inte glömma att mellankrigstiden innebar ett våldsamt och blodigt uppror som efter stor blodspilla slogs ner av brittiska trupper.
Förstås lämnade denna konflikt - och det faktum att norra Irland ockuperades av britterna - bittra spår efter sig som aldrig läkte eller suddades ut innan kriget bröt ut.
Men visst fanns det grupperingar inom riket som stödde nazi Tyskland - men som sagt, detta stöd grundades uteslutande på hatet mot Storbritannien och inte att man var nämnvärt Tyskvänliga.

Det är väl inte helt orimligt att tyskarna försökte utnyttja dessa spänningar - ön ligger ju trots allt ganska strategiskt till och IRA hade ju under upproret nyttjat sig av ganska lyckade attentat mot brittiska intressen. Hur pass lyckade dessa försök var låter jag vara osagt - men med tanke på det ganska klena resultat de övriga försöken att stödja diverse separatiska grupperingar som Abwehr involverade sig i så kan man väl anta att man inte var nämnvärt lyckosamma på Irland heller.

Jag tror inte irländarna välkomnat en eventuell tysk ockupationsarmé som befriare - utan de hade nog dragits in i samma konflikt som britterna tvingats utkämpa (och fortfarande gör).

Användarvisningsbild
vskalex
Medlem
Inlägg: 46
Blev medlem: 26 mars 2002, 15:50
Ort: Västerås - Mälarens Pärla!

IRA och Nazisterna

Inlägg av vskalex » 17 maj 2002, 11:27

Det finns ett kapitel i boken "the IRA" av Tim Pat Coogan som behandlar kopplingarna mellan IRA och naziregimen i Tyskland. Sammantaget kan man väl säga att Abwehr tycktes resonera "min fiendes fiende osv" men att inget samarbete etablerades överhuvudtaget. Det fanns kontakter, tyska spioner landade i Irland, greps och utvisades. DeValera var mycket noga med att söka bibehålla neutraliteten, han resonerade väl som så att inget hindrade England från att angripa Irland om man slöt sig till Axelmakterna.

Det största stödet för nazisterna tycks ha funnits just i norr och då bland IRA folket. Nu sågs ju inte IRA direkt med blida ögon av de styrande i republiken, men folkligt fanns det nog ett relativt utbrett stöd.

Läs: "The IRA" av Tim Pat Coogan, ISBN 0-00-653155-5. Behandlar IRA:s historia, från dåtid till nutid.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Irland och Tyskland

Inlägg av varjag » 17 maj 2002, 13:08

Pa den tiden var det 'artigt' att lasa ett 'requiem' (minnesgudstjanst) over
utlandska statsoverhuvud som avlidit.
Vad jag vet, var Dublin den enda huvudstad i varlden dar det lastes ett
requiem - over Adolf Hitler.

Användarvisningsbild
Lars Gyllenhaal
Medlem
Inlägg: 983
Blev medlem: 2 april 2002, 21:15
Ort: Barentsregionen
Kontakt:

Sinn Fein

Inlägg av Lars Gyllenhaal » 19 maj 2002, 09:20

Rätta mig om jag har fel men jag har för mig att Sinn Fein, IRA:s moderparti, påverkades av nationalsocialismen och var s a s "befryndat" med NSDAP och liknande 30- o 40-talspartier. Eller är jag ute o cyklar? Minns ej var jag läst detta. Skulle uppskatta stort om ngn kunde korrigera mig.

F ö har jag för mig att USAAF åtminstone under senare delen av kriget fick ha en hel del förband på "neutrala" Irland: jämf. med de amerikanska baserna i Stockholm (Bromma) och Luleå (Kallax)...

Mvh,

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Sinn Fein & Nazityskland

Inlägg av varjag » 19 maj 2002, 13:22

Jag tror mig ha last naagonstans att Sinn Fein's sympatier for Tyskland
laag mera paa planet min/din fiende.....
Forhoppningarna kretsade kring ett engelskt nederlag som, hoppades man
skulle leda till ett enat iriskt Irland.
Eftersom det istallet blev ett tyskt nederlag, har nog det mesta om saa-
dana tankar - raderats ut ur arkiven mycket nitiskt.
Kappvandning - var ju inte enbart en irlandsk foreteelse!

Användarvisningsbild
Relay
Medlem
Inlägg: 400
Blev medlem: 24 mars 2002, 19:01
Ort: Dackeland

Re: IRA och Nazisterna

Inlägg av Relay » 19 maj 2002, 14:08

vskalex skrev:Det finns ett kapitel i boken "the IRA" av Tim Pat Coogan som behandlar kopplingarna mellan IRA och naziregimen i Tyskland. Sammantaget kan man väl säga att Abwehr tycktes resonera "min fiendes fiende osv" men att inget samarbete etablerades överhuvudtaget. Det fanns kontakter, tyska spioner landade i Irland, greps och utvisades. DeValera var mycket noga med att söka bibehålla neutraliteten, han resonerade väl som så att inget hindrade England från att angripa Irland om man slöt sig till Axelmakterna.

Det största stödet för nazisterna tycks ha funnits just i norr och då bland IRA folket. Nu sågs ju inte IRA direkt med blida ögon av de styrande i republiken, men folkligt fanns det nog ett relativt utbrett stöd.

Läs: "The IRA" av Tim Pat Coogan, ISBN 0-00-653155-5. Behandlar IRA:s historia, från dåtid till nutid.
En fråga här hur sanningsenlig är filmen Michael Collins egentligen. Där får man intrycket att han bildar IRA med De Valeras mycket goda minne för att sedan dö i bakhållet som de Valera verkar vara med om att planera??

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7142
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Irlands roll under andravärldskriget

Inlägg av sonderling » 21 maj 2002, 08:20

När jag var på Eire den 8 maj 1995, så uppmärksammades och hedrades 300 000 irländare som slogs i den engelska armén som frivilliga.
Detta är alltså republiken Irland. Förklaringen är tydligen den att många protestanter och anglosaxare blev kvar i republiken när Irland blev fritt.

I en utställning på västkusten i staden Gallway (om jag inte minns fel) så hade man en Cromwell och en Landsverk. Den svenska stridsvagen fick spela tysk.

Som motvikt har jag en självbiografi med en stycken irländare som slogs i pansar divisionen Herman Göring. (In handlades under samma resa.)

Flyttar just nu, så bokens titel har jag inte i huvudet utan i en låda.

Hälsningar Sonderling

Skriv svar