Slaget vid Bamber Bridge 1943

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
Forner
Medlem
Inlägg: 45
Blev medlem: 13 jun 2021 12:35
Ort: Göteborg

Slaget vid Bamber Bridge 1943

Inlägg av Forner » 13 aug 2021 14:09

Såg nyligen en intressant video på YouTube om det så kallade slaget vid Bamber Bridge i Lancashire i England i juni 1943. Det var en skärmytsling mellan amerikansk militärpolis på ena sidan och svarta amerikanska soldater och engelsk lokalbefolkning på andra sidan.

Konflikten bottnade i amerikanska armens segregation och rasism mot svarta. De vita soldaterna och officerarna störde sig på att svarta soldater hade tillträde till engelska pubar och fritt kunde umgås med engelska flickor. Sålunda ombad man pubägarna i byn Bamber Bridge att införa segregation på sina pubar. Dessa svarade med att enbart tillåta svarta amerikanska soldater att besöka pubarna. Lokalbefolkningen och vita engelska soldater var förstås också välkomna. Detta provocerade de amerikanska vita soldaterna och befälen, så de försökte hitta någon förevändning att hindra svarta soldater att besöka pubarna och umgås med lokalinvånarna. Sålunda arresterade den amerikanska militärpolisen en svart soldat under förevändning att han inte bar reglementsenlig uniform. Han fick hjälp av andra svarta soldater och av lokalbefolkning och ett handgemäng uppstod. Militärpolisen drog sig undan men återkom senare med förstärkningar. Båda sidor hade nu beväpnat sig och en eldstrid uppstod varvid en svart soldat dödades och flera skadades.

Händelsen fick senare ett rättsligt efterspel där flera svarta soldater anklagades och dömdes för upplopp och myteri. Många av dessa domar mildrades senare.

Liknande händelser utspelades även på andra ställen i England och även i andra länder där amerikanska soldater stationerats.

Battle of Bamber Bridge
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Bamber_Bridge

Heroes Among Us: Incident at Bamber Bridge
https://www.youtube.com/watch?v=hxedbp7KCNk

Om byn Bamber Bridge
https://en.wikipedia.org/wiki/Bamber_Bridge

StefanZ
Medlem
Inlägg: 1383
Blev medlem: 16 apr 2018 12:56
Ort: Lidköping

Re: Slaget vid Bamber Bridge 1943

Inlägg av StefanZ » 14 aug 2021 12:04

Måste ha varit en chock för yankeeserna att upptäcka att de inte alls var så populära som de trodde.

Att britterna, om de blev tvungna, föredrog rent av svarta amerikaner framför de vita amerikanerna...

Jag antar att vita amerikanska soldater med sina rikliga portioner och goda fickpengar sågs som dryga.
Medan de svarta, med sina snålare tilltagna fickpengar, uppförde sig helt enkelt bättre, var artigare och allmänt schysstare..,

Sedan blev byinvånarna säkert förbannade över att man försökte domdera och dominera från officiellt amerikanskt håll.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3489
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Årsta, Stockholm

Re: Slaget vid Bamber Bridge 1943

Inlägg av von Adler » 15 aug 2021 09:44

Ja, det jag läst om saken och problemen kring det var att de svarta soldaterna, delvis av otrevliga erfarenheter hemamvid var mycket artigare och trevligare mot lokalbefolkningen, och därför föredrogs som sällskap framför de mer hägljudda och arroganta vita amerikanska soldaterna.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 6933
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Slaget vid Bamber Bridge 1943

Inlägg av sonderling » 16 aug 2021 09:01

Här ventileras fördomar och förutfattade meningar ser jag. :wink:
Ämnet tas upp i boken "Wartime Britain 1939- 45 av Juliet Gardner" och just lite grann av paradoxen att det koloniala England med sin institutionella rasism blev chockade när de främst möte Amerikanska förband från södern och hur de behandlade sina svarta soldater. Amerikanska soldater från säg en nordstat som Maryland blev minst lika chockade.
Paradoxen förklarades om jag inte minns fel med att vanligt folk i England som knappt mött svarta och inte tjänat i kolonierna, tyckte väl de var som folk är mest.

Att Amerikaner var over paid, over sexed och over here gjorde ju inte saken bättre. Samt att deras egna män kanske försmäktade i Singapore och Tobruk medans jänkare kunde över ösa deras flickor med presenter och annat. Klart det blir spänningar där.
(en förklaring till skrytbeetendet jag själv funderat på är ju att bara tio tidigare så var det ju den stora depressionen, man hade knappt mat för dan. Sedan har man plötsligt pengar som gräs. Det måste ju bara påverka på nått sätt?)

I Studs Terkels det sista goda kriget, beskrivs även en eldstrid mellan fallskärmsjägare och svarta soldater på Amerikansk mark.

Sonderling