Jan Wilhelm Drufwa (1923-2020) - Sveriges siste SS-veteran

Diskussioner kring andra världskriget. Värd: B Hellqvist
Ördög
Medlem
Inlägg: 325
Blev medlem: 24 mar 2004 09:26
Ort: Helsingfors

Jan Wilhelm Drufwa (1923-2020) - Sveriges siste SS-veteran

Inlägg av Ördög » 24 feb 2021 21:16

Trots att Waffen-SS diskuteras i flera trådar på Skalman, har forumet tydligen aldrig begåvats med en samlingstråd om de svenskar som tjänstgjorde i dessa styrkor (eller kämpade för Tyskland i något annat truppslag, för den delen). Det är därför med beklagan jag ser mig tvungen att öppna en sprillans ny tråd i ett ämne, som ändå knappast erbjuder stoff till någon längre diskussion.

Ni är alla utan tvekan bekanta med Tobias Hübinette, och minns säkert hans bisarra "kartläggning" av svenska "nazister" för ett antal år sedan - ett tilltag som även diskuterades ocn nagelfors grundligt här på Skalman.

Hübinettes nazilistor
viewtopic.php?f=6&t=27492

Hübinette är en lindrigt sagt kontroversiell person med idéer som utan vidare kan kallas skruvade, men jag tycker ändå att hans blogg emellanåt behandlar riktigt intressanta saker. Bloggen är dock inte så läsarvänlig, bland annat på grund av Hübinettes vurm för fruktansvärt långa meningar.

viewtopic.php?f=45&t=46664
https://tobiashubinette.wordpress.com/

Den 30 december i fjol skrev Hübinette ett inlägg om Jan Wilhelm Drufwa från Uppsala, som enligt honom kan ha varit den siste svenske SS-veteranen. Drufwa hade avlidit strax före årets slut, 97 år gammal. Det tycks inte finnas någon annan nekrolog om honom på nätet, inte ens en vanlig dödsannons eller notis. Då man beaktar att Drufwa ändå gjorde en lång levnadsbana som jurist, samt att massmedia redan på 1970-talet intresserade sig för hans förflutna, känns tystnaden märklig.

Läs gärna vad Hübinette skriver.

https://tobiashubinette.wordpress.com/2 ... i-uppsala/
Dufwa föddes och växte upp på Lidingö och både hans far, farbror och morbror var jurister (häradshövdingar) medan modern var tandläkare. Mellan 1938-43 var Dufwa medlem i det största svenska nazistpartiet NSAP/SSS ungdomsorganisation Nordisk ungdom med medlemsnummer 12 678 och även dennes farbror och bror var organiserade nazister.

Dufwa befann sig i februari 1943 på ett hotell i Grövelsjön i Dalarna för att studera inför sin studentexamen men tog sig då utan tillstånd och på eget bevåg på skidor till Norge via Trysil. Duwfa tog sig därefter till Oslo och enrollerade sig den 8 februari 1943 i Waffen-SS på SS värvningskontor i Oslo och utbildades sedan till pansargrenadjär i Sennheim/Cernay i nuvarande Frankrike.

Dufwa tjänstgjorde efter avslutad utbildning som pansargrenadjär i SS-Pz.Gr. A.u.E. Btl. 5 i SS-Panzer-Division Wiking i Österrike. Modern försökte via UD och utrikesminister Christian Günther få sin son hemskickad och Dufwa efterlystes samtidigt i Sverige för underlåtenhet att inställa sig till mönstringen.

Dufwa tjänstgjorde under sommaren 1943 i Kroatien vid 3./SS-AA11 i SS Freiwilligen-Panzergrenadier-Division Nordland där han antagligen deltog i partisanstrider och möjligen fick träffa självaste Himmler när denne kom på besök och inspekterade de svenska SS-soldaterna. Dufwa var i så fall fram till sin bortgång den siste svensken som hade träffat Himmler.

Dufwa besökte den 22 september 1943 svenska legationen i Oslo och lyckades därefter ta sig hem till Sverige.

Dufwa inkallades vid hemkomsten till militärtjänsten och förhördes av polisen den 9 december 1943. I februari 1945 flyttade Dufwa till Uppsala där han några år senare tog en juristexamen och i samma månad gifte han sig även. Efter att under 1940- och 50-talet ha flyttat runt i landet p g a olika tingstjänstgöringar utnämndes Dufwa till domare i Uppsala 1958 och han verkade sedan som domare i både Uppsala och Skövde fram tills pensionen 1988.

När Expressen skrev om de svenska SS-frivilliga på 1970-talet ringde Expressens reporter Dufwa som då hotade med självmord om tidningen skulle skriva om denne varpå Expressen avstod från det. Dufwa var i många år och fram till sin bortgång bosatt i en villa i Sunnersta i Uppsala och efterlämnar en son och en dotter och det finns ingenting som tyder på att han deltog i någon högerextrem politisk verksamhet efter kriget.
Vet någon mer om Drufwa än vad Hübinette tagit reda på? Jag har trots flitigt sökande på nätet bara hittat spridda noteringar om hans efterkrigskarriär. Man får veta att han var rådman i Uppsala tingsrätt 1972 och chefsrådman 1978, och utnämndes till lagman i Skövde tingsrätt 1981.
http://runeberg.org/statskal/1972/0309.html
http://runeberg.org/statskal/1978/0381.html
https://svjt.se/svjt/1981/575

På Flashbacks forum har det i elva års tid funnits en tråd med rubriken Världskrigspersonligheter fortfarande i livet, där syftet ursprungligen var att bokföra intressanta WW2-deltagare som alltjämt finns kvar bland oss. I praktiken används tråden numera mest till registrering av världskrigsdeltagare som dör. Trots allt tycker jag att det är en helt stimulerande tråd att datera upp och bläddra i.

https://www.flashback.org/t1138803

Skulle det finnas intresse bland skalmaniterna att starta en liknande tråd här? Det är ju redan 77-82 år sedan andra världskriget rasade, och dess sista kämpar, alla i åldern 95-113 år, faller ifrån i snabb takt. Vi öppnade en liknande diskussion om första världskrigets sista veteraner, då tiden gav anledning därtill.

Överlevande från första världskriget?
viewtopic.php?f=32&t=14425

StefanZ
Medlem
Inlägg: 1159
Blev medlem: 16 apr 2018 12:56
Ort: Lidköping

Re: Jan Wilhelm Drufwa (1923-2020) - Sveriges siste SS-veteran

Inlägg av StefanZ » 25 feb 2021 11:06

Kollar jag på datum. Han lät sig värvas 8 februari, och under sommaren var han tjänstgörande soldat i Jugoslavien. Det var således en ganska kort utbildning. 3 månader eller så. Han hade ju inte heller någon svensk utbildning i bagaget, han stack innan en ev. mönstring.
Och redan 22 september samma år hoppade han av. Moderns böner? Snarare ohyggligheter han fick se i Jugoslavien, och gissningsvis, fjällen föll från hans ögon, och han insåg nazismens baksidor...
Vilken gissning bekräftas av att han hädanefter inte längre deltog i några högerextrema politiska aktiviteter. Och således var måhända en bättre domare än många andra. Han var en bland de få svenskar som sett en glimt av verkligheten sådan den var om det ville sig riktigt illa.


Ps. Att han var den siste svensken som såg / samtalade med Himmler stämmer inte helt. Det var ju en svensk representant (Norbert Masur) som tillsammans med Felix Kersten förhandlade med Himmler om frisläppande av konc läger fångar. Både Masur och Kersten var / blev naturaliserade svenskar.

Användarvisningsbild
Ro/Lt
Medlem
Inlägg: 129
Blev medlem: 06 mar 2008 19:50

Re: Jan Wilhelm Drufwa (1923-2020) - Sveriges siste SS-veteran

Inlägg av Ro/Lt » 22 mar 2021 12:04

I rubriken skriver du Drufwa, i länkarna står det Dufwa. Kanske borde rättas...

Lasse
Medlem
Inlägg: 1541
Blev medlem: 26 mar 2002 16:03
Ort: Sthml

Re: Jan Wilhelm Drufwa (1923-2020) - Sveriges siste SS-veteran

Inlägg av Lasse » 28 apr 2021 09:54

Dufwa var mycket riktigt en av de sista levande svenskarna i SS. Om man ska dra det hela lite kort; han kom från en väldigt nationalsocialistisk familj, och jag vill minnas att han gjorde åtminstone två försök att ta sig över till Norge innan han väl lyckades i början av 1943.

Genomgick sedvanlig utbildning vid Sennheim och Klagenfurt innan han skickades till Grafenwöhr där man höll på att organisera 11 SS-Pz-gren-div Nordland. Tillhörde sannolikt först Regemente Norge innan han i slutet av sommaren överflyttades till pansarspaningsbataljonen.

Besöket från Himmler skedde vid Sennheim, inte i dåvarande Jugoslavien. Hela divisionen skickades dock dit i slutet av augusti/början av september, och redan i slutet på september var Dufwa på väg hem igen. Vill minnas att hans föräldrar utverkade avsked via UD eftersom Dufwa varit omyndig och därför inte fick värva sig utan föräldrarnas tillstånd (var ett antal svenskar som skickades hem av denna anledning).

Bodde vid värvningen på Furusundsgatan på Gärdet. Vid hans juridikstudier fanns faktiskt en annan svensk SS-Frw vid samma studentnation