Polska flygare i Frankrike

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7567
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Polska flygare i Frankrike

Inlägg av tyskaorden » 07 jul 2017 17:37

Även polska flygförband kom att sättas upp i Frankrike sedan Polen erövrats av Tyskland och Sovjetunionen. Man planerade fyra jaktdivisioner:
1. "Warszawa" jaktdivisionen.
2. "Krakow-Poznan" jaktdivisionen.
3. "Deblin" jaktdivisionen.
4. jaktdivisionen.

3. "Deblin" jaktdivisionen började uppsättas i Lyon med Morane-Saulnier MS. 406 och Caudron C.714. I början av februari 1940 kom divisionen att öronmärkas för deltagande i den planerade allierade interventionen i Finland. Något som aldrig kom att äga rum då Finland och Sovjetunionen slöt fred i mars 1940. I Frankrike gick uppsättandet av de polska flygdivisionerna långsamt, och i april 1940 var endast 3. "Deblin" jaktdivisionen insatsberedd. Det franska flygministeriet tillkännagav 6 april 1940 bildandet av Groupe de Chasse Polonaise de Varsovie (Warszawas polska jaktgrupp även Groupe de Chasse [G.C.] I/145 eller på polska : I/145 Polski Dywizjon Myśliwski "Warszawa"), 3. divisionen bytte alltså nummer och namn. Utrustade med 20 st MS. 406 var man insatt till försvaret av Lyon, där tyskarna anföll enhetens bas två gånger den 10 maj 1940. Polackerna led dock inga förluster, dock var tillgången till MS. 406 otillräcklig och fransmännen beslöt att man skulle utrustas med Caudron C. 714. Ett plan som det visade sig var underlägset de moderna tyska flygplanen. Franske flygministern beordrade t.o.m. att C. 714 skulle dras tillbaka från fronttjänst. Man hade dock inga ersättningar att erbjuda polackerna så de fortsatte flyga C. 714. Mellan 8-11 juni vann man dock 12 segrar (plus tre icke fastställda). Egna förluster var nio flygplan i luften och nio på marken.

Den 2 juni hade G.C. I/145 flyttats till Dreux, där ett antal piloter detacherades till den jaktstyrka som bildats för att skydda den polska exilregeringen i Angers. Man fick också mottaga nya flygplan i form av Bloch MB. 152. Man fortsatte delta i striderna och hade segrar men förlorade också fyra piloter. Den desperata lägessituationen medförde att man 17 juni beslöt att bryta upp det polska förbandet och fördela det på franska förband som behövde förstärkningar. Åtta piloter under kapten Wczelik anslöt till G.C. I/1 och ytterligare åtta under löjtnant Wilczewski anslöt till G.C. I/8. Båda dessa var utrustade med Dewoitine D.520. 18 juni kom de polska flygarnas sista seger under slaget om Frankrike då en grupp om tre flygplan sköt ner en ensam He111. Dagen därefter evakuerades de överlevande till La Rochelle varifrån de överfördes till Storbritannien. Där kom de att blida RAF:s 302 skvadron.

De övriga divisionerna kom inte att slutföra uppsättandet, dock kom 16 "Flights" av polska flygare och markpersonal att förstärka franska förband. Ytterligare 10 "Flights" plus två Escadrilles sattes in i territorialförsvaret.