Vem mördade Kai Holst?

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
jojo
Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: 26 apr 2013 12:27
Ort: Stockholm

Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av jojo » 26 apr 2013 13:21

Appropå film i TV2 den 25 april 2013 Om mordet av den norska motsåndsmannen Kai Holst (KH) på Rindögatan 42 i Stockholm.
En välgjord dokumnetär som klargjorde att det inte var självmord, men trevar vad gäller vem och varför han mördades.
Mycket vagt formulerade misstankar mot bla Milorg och engelska underrättelseväsendet.

Hypotes.
KH skulle avslöja något som kunde drabba Byrå C (dåvarande SÄPO) norska motståndsrörelsen och ev. norska regeringen i London och antagligen också engelska regeringen.
Mordet kan ha genomförts av någon av deras agenter.
Byrå C och dess två chefer hade en del ljusskygga affärer för sig, det har skrivit om här på forumet redan.
Kanske hade dom lagt vantarna också på en del tyskarnas kvarlämnade krigskassa i Lillehammer. men var dom villiga att gå så sångt som till mord?

Alternativ:
England (och USA) ville dölja att dom fört ut vissa tyska experter från Norge? Men vill engelska agenter gå så långt som till mord.
"En rapport om saken i britiske National Archives er båndlagt frem til 2020", enligt norsk historiker (se källhänvisning nedan).

Norska milorg hade upptäckt att KH hade något ekonomiskt fuffens för sig och vill stoppa honom. Dom var ganska vana vid likvideringar också inom egna led, så det lär inte stoppat dom.
Källor
http://no.wikipedia.org/wiki/Lillehammer-kuppet

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av Marcus » 26 apr 2013 14:02

Jag såg tyvärr bara slutet på dokumentären i går men den verkade intressant.

/Marcus

jojo
Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: 26 apr 2013 12:27
Ort: Stockholm

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av jojo » 26 apr 2013 14:18

Programmet kan ses här (dock bara i Sverige)
http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/del-1-688

jojo
Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: 26 apr 2013 12:27
Ort: Stockholm

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av jojo » 26 apr 2013 16:42

Den som är intresserad av mer info om detta rekommenderas läsa Tore Pryser, norsk historiker och hans bokFra varm til kald krig, som huvudsakligen handlar om just denna affär.
Men något klart svar ges inte. Men svar finns någonstans och hos några...

Sandhero
Medlem
Inlägg: 62
Blev medlem: 08 apr 2013 09:00
Ort: Dalsland

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av Sandhero » 26 apr 2013 17:17

Missade själv. Doku'n går även i repris den 28/4.

tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1469
Blev medlem: 11 sep 2009 18:17

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av tommyjonason » 26 apr 2013 21:33

Fallet har tagits upp tidigare här:

http://recensioner.skalman.nu/viewtopic.php?f=6&t=38764

Min gamle lärare i patologi, sedermera rättsmedicinaren, Jovan Rajs, var med i filmen. Han gissade "fifty-fifty" på självmord-mord. Skrev om fallet i Scandinavian Journal of Forensic Science. Tyvärr verkar numret borttaget från nätet, fanns som pdf tidigare.

En norsk bekant, som jag väljer hålla anonym, och som är mycket, mycket insatt i Norge och ockupationen, skrev följande till mig:

"Verre er mangelen på kunnskap om hvordan en likvidasjon ville ha vært gjennomført. Normalt ville den ha resultert i at den likviderte fikk status savnet. Normalt ville en i Stockholm ha bedøvet målet for en likvidasjon med kloroform eller annet som du vet mer om enn jeg gjør. Bagasjerommet i datidens biler var ganske romslige. En ville ha gravd en grop i et myrområde e.l., kastet den bedøvde ned i den og skutt minst to skudd for å sikre død og unngå blod eller hjernemasse på klærne. Ingen ville ha likvidert noen på toppen av en trappegang i en boligblokk og etterlatt et lik der. Ett skudd i tinningen peker ikke mot likvidasjon. En ville ha skutt to skudd mot hjertet og etterpå et nådeskudd i tinningen."

Han är övertygad att det var självmord. I min begreppsvärld väger hans ord mycket tungt. Han kan ALLT om kriget och har säkert källor om inte finns offentliggjorda.

jojo
Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: 26 apr 2013 12:27
Ort: Stockholm

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av jojo » 26 apr 2013 23:31

Intressant inlägg.
Din bekant kan ha rätt i att ett planlagt mord ex v under krig utförda av motståndsmän normalt inte borde gå till så här. Men planerade mord förutsätter uppgifter om offrets boende, vanor, lokaliteter etc..
Dessutom när det gäller mord utförda av mer "officiella" personer, länders säkerhetstjänstemän m.fl. tror jag modus operandi skiljer sig väsentligt.
Här tyder det mesta på en oplanerad avrättning. I den meningen att man inte hade planerat tid, plats och tillvägagångssätt. Man hade troligen ingen information om var KH skulle hålla till och hur och när han skulle röra sig i Stockholm. Men man visste att det var bråttom. Allt detta gör att mordet fick ske på ett oplanerat och något slarvigt sätt. Men det gjorde inte så mycket eftersom man kanske (till skillnad från motståndsrörelsens män) närde en förtröstan för att bli skyddad. Vilket allt tyder på att man blev. Namnförfalskning, hemligstämpling, raderade akter etc.

Kai Holst (KH) tog taxi till Rindögatan och hoppade antagligen raskt ur bilen och fram till porten några få meter bort. Området vid porten är öppen och var troligen också belyst då som idag. Alltså liten möjlighet skjuta honom där obemärkt. Många hus runt omkring med fönster som vetter mot porten. Bättre då att följa efter bortom insyn och tvinga honom in i hissen och fullföra mordet där det skedde. Att bära kroppen nedför trapporna och förbi den dörr där han uppenbarligen hade väckt upp någon skulle kunna medföra risk för upptäckt. Likaså det att bära honom ut och in i bagageutrymmet i en väntande bil.
Nej. Detta kan ha varit en snabb desperat likvidering. Ex.v.Byrå C hade den självtillit som behövdes parat med vana med andra ljusskygga operationer. Och en motivbild finns.

I Norge liksom i Sverige har detta varit en mycket omskriven historia. Jag kan inte dra mig till minnes att det är andra än en del tidigare motståndsmän som betvivlat att det rört sig om mord. Oenigheten har rört VEM som utfört det. Buden har varit många.

2020 öppnas ett engelskt arkiv som kan ha en del att förtälja. Hoppas jag lever då.

tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1469
Blev medlem: 11 sep 2009 18:17

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av tommyjonason » 27 apr 2013 08:49

Ja, historien är fascinerande. Holst hade ju haft TBC och hade en mycket begränsad lungkapacitet. Det nämndes aldrig i programmet.
Tyvärr är norska böcker svindyra, men Tore Pryser tar upp historien även i dessa böcker, med en del nytt utöver det i Fra Varm til kald krig

http://www.adlibris.com/dn/product.aspx?isbn=8243005072
http://www.adlibris.com/dn/product.aspx?isbn=8243006044

Det finns en man vid namn Steve Kippax som tillbringar dagarna på National Archives i Kew och fotograferar av akter. Han är en aktad expert på SOE och har kopior på personakter på många norrmän. Tror att jag frågat honom om han hade nåt om Kai Holst, men svaret blev nej. Och Holst hade ju inget med SOE att göra.
Vi får hoppas vi lever 2020 som sagt var

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av Marcus » 27 apr 2013 10:49

tommyjonason skrev:Han kan ALLT om kriget
Imponerande men inte helt sannolikt :wink:

/Marcus

jojo
Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: 26 apr 2013 12:27
Ort: Stockholm

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av jojo » 27 apr 2013 11:21

tommyjonasson!
Jag vill minnas att KH:s tuberkulos nämndes i programmet. Säkert är att man från suicidförespråkarnas sida gör ett stort nummer av den.
Pryser frågar sig varför KH som passerat så obemärkt i Norge efter kriget hedrades officiellt i England. Fem år efter hans död (daterat 24 juni 1950) utfärdades ett diplom för hans insatser, undertecknad dåvarande statsminister C Attlee.
Pryser spekulerar t o m om KH arbetade i hemlighet för engelska underrättelsetjänsten (sid 170 -171, Fra varm til kald krig). Där finns ett foto av diplomet. Så det måste finnas en fil över honom. Men kan vara hemligstämplad.
Kunde vara kul om din kontakt med hjälp av dessa uppgifter kunde göra en koll till.

Texten på diplomet: "By the Kings order the name of Kai Holst was placed on record on 24 June 1950 as commended for brave conduct. I am charged to express His Majesty´s high appreciation for service rendered".

KH hade fingrar i många syltburkar. Hade exemelvis flera möten med sovjetambassadören Alexandra Kollontai. Fick lite vapen genom henne.
Verkade som om KH jobbade med fokus på att vara operativ och mindre intresserad av nationell eller politisk tillhörighet, så länge det gynnade den väpnade motståndskampen i Norge. Ryssar, engelsmän, byrå C-folk, kommunister i Sundegruppen i Norge, Milorg-män, högerfolk i Sverige och troligen också OSS-folk (nuvarande CIA). Detta bör ha gjort honom misstänkt av alla, kan man tänka sig. Även om samarbete över gränserna i Sverige och inte minst i Stockholm var utbrett. En spännande tid.

tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1469
Blev medlem: 11 sep 2009 18:17

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av tommyjonason » 27 apr 2013 12:53

Imponerande men inte helt sannolikt
Nej, klart att jag överdriver.
Det intressanta är att han träffade och intervjuade många av de motståndskämpar som numera är avlidna. Och hans privatarkiv är troligen magnifikt.

Jojo
Om Kai Holst arbetade för brittiska MI6, som sysslar med hemligt underättelsearbete utanför UK, är tyvärr all dokumentation oåtkomlig för alltid. MI6 låter inte någon komma åt sina akter, inte ens de av historiskt intresse. Till skillnad från MI5, som jobbar med kontraspionage på hemmaplan och har släppt väldigt mycket till National Archives i Kew

Rindögatan 42 är en intressant adress.
Där fanns också en lägenhet som tyske kulturattachén Heinz Thorner brukade använda för hemliga möten med bl. a. Jane Horney vid något tillfälle. Dessutom fungerade adressen som brevlåda för Thorner. Kulturattachén Thorner ville genom Jane Horney försöka få bilder på stympade lik i Tyskland publicerade i tidskriften LIFE. Lägenheten ägdes av en Karin Hellberg, som var tyska och arbetade på tyska legationens radioavdelning. Den amerikanske LIFE-fotografen och spionen Eliot Elisofon köpte i sin lägenhet på Norr Mälarstrand några kopior av dessa foton, som han förmodade att Jane Horney stulit av sin tyska källa. Veckotidningen SE publicerade 1946 ett fotoreportage med foton tagna i smyg som visade Jane Horenys möte med en tysk, möjligen Heinz Thorner. De åkte sedan till Rindögatan 42 och Karin Hellbergs lägenhet - fotografen smög i buskarna.

Huset bredvid, Rindögatan 44, var också intressant.
Jane Horney var där på en blöt fest arrangerad av tyskarna, vilken hon redogjorde för i ett förhör med Säkerhetspolisen. I huset bodde också en MI6-agent vid namn David MacEwen. Dessutom bodde en person vid den japanska legationen på samma adress, nämligen dr Inoue, som var militärattachén Onoderas privatsekreterare. Onodera var en legendar i Stockholms spionkretsar under kriget, som sålde och köpte informationer.

tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1469
Blev medlem: 11 sep 2009 18:17

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av tommyjonason » 27 apr 2013 13:00

Förresten, den här mannen som Holst skulle uppsöka på Rindögatan 42, Ahrenberger eller vad han hette, måste ha varit en intressant figur. Som gömde norrmän på flykt.
Vet inget mer om honom,men han har säkert en personakt på Riksarkivet

jojo
Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: 26 apr 2013 12:27
Ort: Stockholm

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av jojo » 27 apr 2013 14:45

Tror att det måste vara så att de som blivit uppmärksammade officiellt i England med diplom som KA måste nämnas i något arkiv från tiden, även om man mörkar vad hans insatser egentligen bestod av.
Och vad kan Prysers tidsangivelse 2020, för när det engelska arkivmaterialet öppnas innebära?
Funderar på att mejla honom om detta.

tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1469
Blev medlem: 11 sep 2009 18:17

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av tommyjonason » 27 apr 2013 16:50

Söker man på Kai Holst i National Archives databas får man noll träffar.
Här har du Prysers mailadress:

tore.pryser@hil.no

och här är några foton ur artikeln i tidningen SE, bl a namnskylten i trappuppgången
rindög.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

jojo
Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: 26 apr 2013 12:27
Ort: Stockholm

Re: Vem mördade Kai Holst?

Inlägg av jojo » 27 apr 2013 20:20

Om foton ur artikeln i tidningen SE, bl a namnskylten i trappuppgången.

Namnen stämmer inte med de som bodde på 4 och 6 tr där den 27 juni 1945, enl. polisprotokoll. Har du datumet på SE artikeln? När var fotona tagna i SE artikeln?
Intressant är att på 4 tr dit KA skulle för att möta en Ahreson skall det enl. dina uppgifter ha bott en Gestapoman.
Hissen stod f.ö. med öppna dörrar just på 4 tr vid 03-tiden den aktuella natten.