Lägervakter

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
Nizze
Medlem
Inlägg: 135
Blev medlem: 30 nov 2003 17:37
Ort: Umeå

Lägervakter

Inlägg av Nizze » 03 feb 2004 19:50

Alla dessa lägervakter hur klara dom av att se allt elände.
Antingen var dom rätt så sjuka själv eller så var dom rejält hjärn tvättade.
Ögonvittnes skildringar fån lägrett berättar om hur lägger vakter kunde springa och jaga fångarna med påkar och skratta.

Användarvisningsbild
Daniel
Medlem
Inlägg: 303
Blev medlem: 31 mar 2002 09:05
Ort: Gbg, Änglarnas stad

Inlägg av Daniel » 03 feb 2004 20:20

Det räcker att du läser tidningen eller ser på nyheterna för att dagligen se bevis på hur illa en människa kan bära sig åt.
De som härjade i kz-lägren var varken bättre eller sämre än de som härjade i Rwanda, Kambodja eller i Bosnien för att bara ta några exempel från senare tid.
Det mest skrämmande är att det har visat sig att brott av denna art i stort sett kan begås av vem som helst under "rätt" (eller fel kanske låter bättre) omständigheter.

grottrolf
Provmedlem
Inlägg: 1
Blev medlem: 15 nov 2003 19:03
Ort: lur

Inlägg av grottrolf » 03 feb 2004 20:34

inte så konstigt har du gått som hj sen barnsben så jämförde man nog judar som skadedjur. Så när vi jagar kackerlackor o råtter så såg dom det som samma sak som med judarna. Det är inget försvar men har du hela tiden som barn fått lära sig att judar är som ett skadedjur så ser du nog inte dom som människor till slut hur konstigt det än låter PS det som mer absurt är att det funnits läger i nutid som som har utfört bestaliska massutrotningar även om det har varit i mindre skala.

Mr x
Medlem
Inlägg: 1249
Blev medlem: 08 aug 2003 18:09
Ort: Stockholm

Re: läger vakter

Inlägg av Mr x » 03 feb 2004 20:50

Nizze skrev:Alla dessa lägervakter hur klara dom av att se allt elände.
Antingen var dom rätt så sjuka själv eller så var dom rejält hjärn tvättade.
Ögonvittnes skildringar fån lägrett berättar om hur lägger vakter kunde springa och jaga fångarna med påkar och skratta.
Om man som säkert många lägervakter hade fått lära sig via Gobbels propaganda så hade Judarna ingen människo värde utan hade en lägre rang än ex:skalbaggen dvs inget värde alls. Plus att man under flera år blivet en övertygad om Antisemitism= innebär uttryckt i klartext judehat.

Så sjuka skulle jag inte vilja kalla dom(lägervakter)utan pga information från enbart ett håll så kan människan göra mycket hemskheter

Nu säger jag INTE att alla lägervakter trodde på antisemitism

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Inlägg av Marcus » 03 feb 2004 20:54

Glöm inte heller att en del av de mer brutala "vakterna" i lägren även kunde vara fångar som fått speciella poster, t.ex. kapo.

/Marcus

Morthaur
Medlem
Inlägg: 146
Blev medlem: 03 nov 2002 15:54
Ort: Sverige

Inlägg av Morthaur » 03 feb 2004 21:08

grottrolf skrev:inte så konstigt har du gått som hj sen barnsben så jämförde man nog judar som skadedjur. Så när vi jagar kackerlackor o råtter så såg dom det som samma sak som med judarna. Det är inget försvar men har du hela tiden som barn fått lära sig att judar är som ett skadedjur så ser du nog inte dom som människor till slut hur konstigt det än låter PS det som mer absurt är att det funnits läger i nutid som som har utfört bestaliska massutrotningar även om det har varit i mindre skala.
Du får det att låta att det bara var judar som for illa i lägren.
Tycker fokuseringen blir lite väl mycket på just det ibland, man får ju inte glömma att det fanns många olika grupper som behandlades illa. Tror på vissa sätt att det fanns mer sjuka figurer som var aktiva i läger såsom Buchenwald än det fanns tex ukrainare i läger som befann sig i Polen.
Att vara ett jehovas vittne i ett tidigt SA-läger som Colombia-Haus kan inte heller ha varit någon angenäm upplevelse.

Användarvisningsbild
Wolfblitzer
Medlem
Inlägg: 971
Blev medlem: 07 okt 2002 15:39

Inlägg av Wolfblitzer » 03 feb 2004 21:10

Det är väl inte så lätt att säga emot någon skjuter en om man gör fel heller. Alla lägervakter var väl inte frivilliga?

Artur Szulc
Medlem
Inlägg: 1933
Blev medlem: 24 mar 2002 16:40
Ort: Västra Götaland

Inlägg av Artur Szulc » 03 feb 2004 21:12

Hej!
Glöm inte heller att en del av de mer brutala "vakterna" i lägren även kunde vara fångar som fått speciella poster, t.ex. kapo.
Men det är skillnad på att vara kommenderad lägervakt som är brutal i sin behandling av fångar. Det fanns nämligen inget regelverk som föreskrev att lägervakterna skulle vara brutala och i vissa fall utföra handlingar som enkelt skulle kunna definieras som abnormt eller sinnesjukt.
En kapo var ofta en intern med kriminellt förflutet eller helt enkelt utvald av lägeradministrationen att agera som ordningsvakt. En av överlevnadsstrategierna torde då ha varit att framstå som mer brutal än de ordinarie vakterna, i syfte att inte bli anklagad för vekhet och kanske förlora sin upphöjda position, som man faktiskt hade gentemot andra interner.

M v h
Artur

Användarvisningsbild
Martin Lundvall
Medlem
Inlägg: 5323
Blev medlem: 22 mar 2003 10:05
Ort: Mer Lund än Moskva

Inlägg av Martin Lundvall » 03 feb 2004 21:20

Rekomenderar boken Helt vanliga män av Christer Browning. Boken handlar om en polisbataljon som största delen bestod av medelålders män. Alltså inga hjärntvättade Hitlerjugendpojkar. Boken visar att man kan förvandla vem som helst till lydig bödel på bara några månader utan några speciella tvångsåtgärder. Boken handlar förvisso inte om koncentrationslägrena men är ändå mycket bra för att förstå mentaliteten.

/Martin

Mr x
Medlem
Inlägg: 1249
Blev medlem: 08 aug 2003 18:09
Ort: Stockholm

Inlägg av Mr x » 03 feb 2004 21:23

Det finns en bra film som handlar om Nurnberg rättegången kommer tyvärr inte ihåg vad den heter. Men där finns det en bra scen:


Juristen:Hur kunde du förinta så många människor utan att påverkas

f.d lägervakt:vi hade blivet lärda att Judar var lika med möss och möss är inget som man vill ha inte sant?

Detta var ett kort sammafattning av scene som varar i typ 5min

Användarvisningsbild
Daniel L
Medlem
Inlägg: 3375
Blev medlem: 20 okt 2002 19:49
Ort: Konungariket Sverige

Inlägg av Daniel L » 03 feb 2004 21:32

Martin Lundvall skrev:Rekomenderar boken Helt vanliga män av Christer Browning. Boken handlar om en polisbataljon som största delen bestod av medelålders män. Alltså inga hjärntvättade Hitlerjugendpojkar. Boken visar att man kan förvandla vem som helst till lydig bödel på bara några månader utan några speciella tvångsåtgärder. Boken handlar förvisso inte om koncentrationslägrena men är ändå mycket bra för att förstå mentaliteten.
Instämmer till fullo.

mvh/ Daniel

Artur Szulc
Medlem
Inlägg: 1933
Blev medlem: 24 mar 2002 16:40
Ort: Västra Götaland

Inlägg av Artur Szulc » 03 feb 2004 21:33

Hej!

I sin bok "Helt vanliga män" tar Browning just upp den här problematiken.

Reservpolismännen hade inte undergått någon nämnvärd politiskt indoktrinering. Männen i bataljonen fick valet att antingen delta i eller avstå från mördandet, få av dem valde det sistnämnda. Majoriteten valde alltså att mörda civila, trots avsaknaden av mentalitetsindoktrinering. Männen valde att delta pga andra orsaker, varav grupptrycket hade en avgörande inverkan.

Att alltid förklara att lägervakternas eller mordkommandons brutalitet hade föregåtts av en propagandistisk hjärntvätt är lite väl enkelt och föga smickarande för det tyska folket under krigsåren. Tyskar var i allra högsta grad ett tänkande folk, ett folk som befann sig i en väldigt märklig, för att inte säga, surrealistisk vardag. Den här vardagen, som faktiskt, tro det eller ej, även var traumatisk för tyskar (och andra) ledde till realiserandet av mord, avrättningar och brutalitet.

/Artur

Användarvisningsbild
Martin Lundvall
Medlem
Inlägg: 5323
Blev medlem: 22 mar 2003 10:05
Ort: Mer Lund än Moskva

Inlägg av Martin Lundvall » 03 feb 2004 21:37

Jag vänder mig lite mot den gängse bilden jag hitills sett i denna tråd. Att vakterna skulle vara blodtörstiga monster. Många var det, men som Rudolf Höss uttryckte det så var det bättre att ha mindre brutala underordnade för då gick "processen" smidigare, dvs man kunde döda fler. Jag tror att många i efterhand motiverade sitt handlande med att de blivit indoktrinerade eller att de inte kunde göra något. Jag tänker att om man efter kriget sade att man visste det var fel men ändå verkställde orderna betraktades som värre än "grobianerna".

/Martin

Användarvisningsbild
Martin Tunström
Medlem
Inlägg: 4279
Blev medlem: 23 mar 2002 17:55
Ort: Helsingborg

Inlägg av Martin Tunström » 03 feb 2004 22:07

Så "Helt vanliga män" finns på svenska också? Köpte nämligen min på engelska för några dagar sedan.

/Martin

Användarvisningsbild
Martin Lundvall
Medlem
Inlägg: 5323
Blev medlem: 22 mar 2003 10:05
Ort: Mer Lund än Moskva

Inlägg av Martin Lundvall » 03 feb 2004 22:18

Martin Tunström skrev:Så "Helt vanliga män" finns på svenska också? Köpte nämligen min på engelska för några dagar sedan.

/Martin
Jepp. Verkar ha funnits ett bra tag mitt exemplar är från 1998.

/Martin

P.S. Tjusigt namn