Medicinsk forskning

Diskussioner kring andra världskriget. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
Mats
Medlem
Inlägg: 715
Blev medlem: 24 mar 2002 17:23
Ort: Sundbyberg

Medicinsk forskning

Inlägg av Mats » 30 maj 2002 10:45

Ute på krogen igår träffade jag något som kan liknas vid kvinna. :| Det visade sig att hon jobbade på ett stort svenskt läkemedelsföretag. Hon pysslade med att ta fram tillväxthoromoner har jag för mig. Efter ett tag började samtalet att glida in på tredje riket (sjukt?) och den medicinska forskningen som bedrevs där, av bla Mengele. Hon hävdade att hans forskning och expriment har varit mycket viktig för dagens forskare och vetenskapsmän inom området. Stämmer verkligen detta? Jag som trodde att hans forskning inte var av någon högre klass.

Karl Bruno
Medlem
Inlägg: 334
Blev medlem: 24 mar 2002 00:56
Ort: ...

Inlägg av Karl Bruno » 30 maj 2002 12:17

Rent generellt så togs väldigt mycket av den forskning som bedrevs i det Tredje Riket om hand av de allierade. Jag har för mig att det också gäller medicinsk forskning. Jag vet inte om Mengeles forskning togs till vara, men det låter inte otroligt. Han ska ju ha varit en väldigt kunnig läkare och fick säkert fram en del användbara resultat. Om USA fick tag på hans papper brydde de sig knappast om på vilket sätt resultaten hade uppnåtts.

Mvh,

Karl

Användarvisningsbild
J von B
Medlem
Inlägg: 391
Blev medlem: 24 mar 2002 01:04
Ort: Göteborg

Inlägg av J von B » 30 maj 2002 12:49

Jag minns en diskussion på det engelska forumet om en anatomisk atlas som gjordes under Tredje Riket. Den skall tydligen ha varit och är än idag utmärkt.

Mvh
/Johan

Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 771
Blev medlem: 23 mar 2002 19:09
Ort: Wien, Österrike

Inlägg av Andreas Wien » 30 maj 2002 15:35

Visst togs Mengelse forskningsreseultat till vara av de allierade, allt annat är en förskönande omskrivning av det hela. Det fanns dock mindre intressanta resultat, och vissa mycket intressanta resultat som stammande fran Mengelses projekt, vilka bla den amerikaska rymdforskningen sedan kom att utnyttja. Bla över vilka fysiska belastningar människokroppen kunde uthärda i extrema situationer.

Manga av hans "utforskningar" pa människokroppar är etiskt motbjudande och omöjliga att efterkonstruera pa laglig hand och det är anledningen till att de togs till vara. Skulle även tro att manga grundläggande fakta baseras pa hans resultat idag, hur än motbjudande det än later.

Det finns även ett berömt Atlas, det sk Pernkopfatlaset som dock ej härstammar fran Mengele. Mer om detta atlas pa en trad i början av forumet. Kolla under "Pernkopfatlastet"

Mvh Andreas Wien