Standardransonen av vodka i sovjetarmén?

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
Stefan
Medlem
Inlägg: 3426
Blev medlem: 09 apr 2002 10:10

Standardransonen av vodka i sovjetarmén?

Inlägg av Stefan » 25 maj 2002 21:08

Standardransonen var 50, ibland 100 "gram"; rent praktiskt är 100gram det ungefär lika mycket i ml; dvs som mest ett halvt dricksglas. Jag tror faktiskt att grammen inte syftade till alkoholvikten (vars volymvikt är något lägre än vattnets) utan just till vattnets vikt. Vattnet bestämde alltså dricksglasets gram-mått.

Normalt var det alltså inte meningen att de skulle vara berusade, bara så pass att de fick lite "holländskt" mod. 5cl är ju knappast mycket att bli berusa sig på, inte ens 10cl är speciellt mycket för en man som inte är nykterist - eller ens bli så pass påverkad att göra saker som man aldrig gjort i nyktert tillstånd.

Stalingrad var ett undantag som bekräftade regeln. Förhållandena där var så erbarmerliga, att soldaterna där fick åtminstone tillgång till vodka... Sedan är ju vodkan tämligen enkel att transportera och håller sig färskt... Och i sig fungerade som hårdvaluta och bytesvara för allt annat man kunde tänkas få tag på.

Ja, det är nog sant att får ryssen vodka så inte tackar han nej; och nu i modern tid, med den sönderfallande kommunismen - och utan fullgoda alternativ har det blivit sju resor värre. Men detta är inte nödvändigtvis någon exklusivt rysk nationalegenskap. Så var ju brännvinet mycket populär under vissa delar av vår svenska historia. Forester i sina böcker om sjöhjälten Horatio Hornblower skriver mycket om alkohol och den brittiska flottan under början på 1800-talet. Manskapets livshopp hölls vid liv med de dagliga grogg-ransonerna. Men fick de tag i obevakad alkohol, var det ofelbart ett antal som drack sig redlöst berusade, trots att straffet var att ryggmusklerna piskades sönder och samman.
osv.

Stefan
Medlem
Inlägg: 3426
Blev medlem: 09 apr 2002 10:10

errata! fel insortering

Inlägg av Stefan » 25 maj 2002 21:19

som alla förstår, råkade denna hamna fel; inte som svar på en fråga av wreesig utan som egen rubrik.

Moderatorn ges härmed min fullmakt att flytta om svaret till rätt plats!/Stefan