Bataljonsartilleriet i en Pbat - omgruppering

Diskussioner kring svenska förband, krigsförband, numera nedlagda liksom de fortfarande aktiva, krigsplanläggning samt anläggningar under perioden från försvarsbeslutet 1925 till idag. Värd: MD650
Skriv svar
Ra145
Medlem
Inlägg: 33
Blev medlem: 4 december 2010, 12:25

Bataljonsartilleriet i en Pbat - omgruppering

Inlägg av Ra145 » 28 mars 2014, 07:40

Bataljonsartilleriet i en Pbat har ju varit artilleripjäser istället för Grk som vid infanteriet. Hur hanterades det med tanke på Pbats snabba framryckingtakt. Som norrlandsartillerist vet jag att rekgruppen ofta var hårt trängd och arbetade hårt med att ligga på förhand med nya pjäsplatser. Våra trådgrupper likaså.
Så hur hann man i haubitskompaniet på en Pbat med att hålla ett högt tempo?
Stor mängd för-rekade/inmätta Bplatser? Inskjutning "on-the-fly" ("snabbgrupppering")? Extra mycket användande användande av televerkets trådlinjer (MX)?

Användarvisningsbild
Pbat G
Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: 24 februari 2011, 21:01

Re: Bataljonsartilleriet i en Pbat - omgruppering

Inlägg av Pbat G » 29 mars 2014, 07:14

Längesen man fick understöd av phaubkomp nu. Men en viktig parameter var att räckvidden medgav understöd under längre tid från samma gruppering jämfört med grk. Sen var phaubförbanden kända för att vara "snabba" förband men kan tyvärr inte alla artilleristiska detaljer. Phaubkomp från A3 men även A1 och A7 hade gott rykte i ptrp.

Bränner
Medlem
Inlägg: 315
Blev medlem: 7 augusti 2013, 10:44

Re: Bataljonsartilleriet i en Pbat - omgruppering

Inlägg av Bränner » 29 mars 2014, 10:53

Det här är väl inte riktigt något svar på frågan utan lite mera allmänt om pansarbataljonerna. Förre riksdagsmannen för fp Hans Lindblad har i sin skrift Leve dödspatuller ( som handlade om en utredning avseende försvarets fredsorganisation ) nämnt att det pga de skånska pansarregementena var för små för att utbilda kompletta pansarbataljonerna inte var möjligt att direkt efter grundutbildningen krigsplacera personalen, utan dessa överfördes till personalreserven. Först efter första KFÖ hade man genomfört utbildning i kompletta bataljoner och kunde då krigsplaceras. Lindblad skrev också en debattartikel om detta med rubriken Armens dyraste soldater kan inte krigsplaceras. För att övergå från deskriptivt till normativt och för att uttrycka det inlindat och diplomatiskt: det var inte bra!

Forskaren
Medlem
Inlägg: 153
Blev medlem: 1 augusti 2011, 18:38

Re: Bataljonsartilleriet i en Pbat - omgruppering

Inlägg av Forskaren » 1 april 2014, 21:42

Ra145 skrev:Bataljonsartilleriet i en Pbat har ju varit artilleripjäser istället för Grk som vid infanteriet. Hur hanterades det med tanke på Pbats snabba framryckingtakt. ...?
Den formella skillnaden mellan phaubkomp och haubkomp i 10,5 cm haubbat var ju:
- färre pjäser (4 pj istället för 6 pj)
- bättre dragfordon (ltgb 934 istället för hjtraktor). Var och en som haft förarbevis på båda dessa fordon, inser skillnaden när man ska snabbgruppera.

Sedan kan ju utbildningen också ha inneburit mer tyngdpunkt på snabbgruppering . Ett av kompanier på de utbildningsmyndigheter som utbildade phaubkomp, var känt som hela Sveriges snabbaste haubkomp.

Mvh Forskaren

Forskaren
Medlem
Inlägg: 153
Blev medlem: 1 augusti 2011, 18:38

Re: Bataljonsartilleriet i en Pbat - omgruppering

Inlägg av Forskaren » 1 april 2014, 21:49

Bränner skrev:Det här är väl inte riktigt något svar på frågan utan lite mera allmänt om pansarbataljonerna. Förre riksdagsmannen för fp Hans Lindblad har i sin skrift Leve dödspatuller nämnt att det pga de skånska pansarregementena var för små för att utbilda kompletta pansarbataljonerna !
Problemen att fredsregementena/utbildningsmyndigheterna inte kunde utbilda och omsätta en hel krigsbat under ett GU -år, delades med ett flertal truppslag och regementen såsom inf, pa, art, och träng. Ing och sign hade ju mindre bataljoner, så där kanske problemet inte var lika stort.

Skriv svar