Japanska stridsvagnar

Diskussioner kring pansarfordon och dess utveckling genom tiderna.
Mikael Karlsson
Medlem
Inlägg: 276
Blev medlem: 24 mar 2002 12:09
Ort: Vålberg

Japanska stridsvagnar

Inlägg av Mikael Karlsson » 27 mar 2002 20:39

Vad hade "Japsen" för stridsvagnar?

Har nästan aldrig hört något om deras stridsvagnar(fast dom kankse inte hade så mycket med tanke på att dom stred mest i djungler och liknande).


Någon som kan berätta lite?/Mikael Karlsson

Användarvisningsbild
Henric Edwards
Medlem
Inlägg: 1246
Blev medlem: 23 mar 2002 16:30
Ort: Örebro (Äntligen hemma igen)

Inlägg av Henric Edwards » 27 mar 2002 20:47

En länk som kan vara av intresse:

http://www.onwar.com/tanks/japan/
~Henric Edwards

Användarvisningsbild
cicero
Medlem
Inlägg: 482
Blev medlem: 23 mar 2002 18:55
Ort: VästerGötland

Japanska tanks

Inlägg av cicero » 27 mar 2002 21:27

http://member.nifty.ne.jp/takixxx/
Här hittar du nog ganska mycket om japanska tanks.
Rätt skönt att sidan är på engelska.
Magnus

Mikael Karlsson
Medlem
Inlägg: 276
Blev medlem: 24 mar 2002 12:09
Ort: Vålberg

Inlägg av Mikael Karlsson » 27 mar 2002 22:46

Tackar! :)/Mikael Karlsson

Användarvisningsbild
Private Snafu
Medlem
Inlägg: 444
Blev medlem: 26 mar 2002 13:10
Ort: junakopunger

Fynd: jap tanks

Inlägg av Private Snafu » 28 mar 2002 10:50


Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3568
Blev medlem: 23 mar 2002 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 28 mar 2002 13:25

Allts, det verkar som att dom ska ta delar från andra Typ 95? Jag tycker egentligen att man ska bevara sakerna som dom är när man hittade dem. Nån som håller med?

/Johan

Användarvisningsbild
Patrik
Medlem
Inlägg: 1982
Blev medlem: 24 mar 2002 17:22
Ort: Västerås

Re: Japanska stridsvagnar

Inlägg av Patrik » 28 mar 2002 18:32

Mikael Karlsson skrev:Vad hade "Japsen" för stridsvagnar?

Har nästan aldrig hört något om deras stridsvagnar(fast dom kankse inte hade så mycket med tanke på att dom stred mest i djungler och liknande).
Någon som kan berätta lite?
Det är faktiskt en myt att den japanska armén utrustades och utbildades för strid i djungeln. Denna myt grundades i princip av de allierade för att förklara de rent bedrövliga resultaten i inledningen - och även de enorma förluster man senare drabbades av när man återtog det man förlorat - av kriget.
Den japanska armén tränades och utrustades faktiskt främst för att möta hotet från Sovjet. Orsaken till var att de båda länderna blev allt mer indraget och intresserade av det kinesiska rikets sammanbrott i och med inbördeskrig och uppdelning av riket i princip självständiga furstendömen.
Främst låg intresset i Manchuriet och Korea, Korea hade under 1920-talet i princip förvandlats till en japanska koloni där Japan utvann för dem viktiga råvaror som landet saknade.
Under början av 30-talet skakades Kina av hårda motsättningar i inbördeskriget och Japan och Sovjet såg sin chans att börja ta för sig av området.
Nu gick inte Japans försök till att dominera de områdena direkt bra, den sovjetiska armén krossade i princip de dåligt förberedda och utrustade japanska trupperna - och gjorde att den japanska armén nu rustade för ett krig mot Sovjet.

Under slutet av 30-talet hade dock utvecklingen i Kina gått än mer åt fullständigt kaos, Chang Kai-Sheks regim hade i princip inneburit att riket splittrats upp i en rad mer eller mindre självständiga riken som styrdes av lokala krigsherrar eller av kommunisterna under ledning av Mao. Någon egentlig samordning i riket fanns alltså inte, och Japan såg nu sin chans att agera och man annekterade delarav Manchuriet och tillsatte den avsatte kejsaren som en marionettledare.
Fortfarande räknade dock den japanska militära ledningen med att den japanska armén förr eller senare på nytt skulle drabba samman med ryssarna. Det var därför av största vikt att man påbörjade en upprustning av de japanska stridsvagarna.

Problemet var dock två:
1) Den japanska industrin, vilken iofs var redan innan kriget för området modern, var dock alldeles för underdimensionerad för att klara av att producera tillräckligt många stridsvagnar.

2) Inte heller blev det bättre av att Japan led akut brist på råvaror av stor vikt för stridsvagnstillverkning - dvs gummi, järn o.s.v. Det är i detta ljus man ska se den allt mer aggressiva japanska hållningen under slutet av 30-talet och 40-talet fram till angreppet mot Pearl Harbor.

De japanska stridsvagar som fanns bestod dock av lätt eller medeltunga - vilket var de stridsvagnar man i princip mött när man drabbat samman med ryssarna. Nu skulle dock den allvarliga brist - om man nu ställt sig mot Röda armén - istället visa sig vara en fördel i striderna mot de väst allierade!
Terrängen i vilket majoriteten av striderna genomfördes i lämpade sig inte heller för stridsvagnar - förutom möjligen som understöd till infanteri gjorde också att den japanska underlägsenheten i pansar i vändes till en fördel för dem.