15mm / 1:100 Plastic Soldier Company

Diskussioner kring modeller som bygger på vår historia.
Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
Per Andersson
Medlem
Inlägg: 1189
Blev medlem: 24 mar 2002 21:51
Ort: Stockholm

15mm / 1:100 Plastic Soldier Company

Inlägg av Per Andersson » 05 maj 2011 18:42

Jag är lite osäker på om den här tråden skall ligga här eller i *Historia i spel', då den handlar om plastmodeller främst avsedda att användas i olika figurspel. Nåväl.

Det brittiska företaget Plastic Soldier Company håller på att släppa en del 'basvaror' för figurspel i 15mm, 20 mm och 28mm figurskala. (motsvarar ungefär skala 1/100, 1/72 och 1/48, om någon undrar)

Eftersom det lokala WWII figurspeladet är uteslutande i 15mm skala, så provköpte jag de fyra boxar som f.n. finns tillgängliga. En box med st 5 Pz IV, en box med 5 st T-34, och boxar med tyskt respektive sovjetiskt infanteri med 120 gubbar per box.

Pz IV:

Pz IV-orna kan byggas som samtliga varianter mellan Pz IV F1 - H, även om kanonen till PZ IV F2 inte har riktigt rätt mynningsbroms.
Med lite kniv och filarbete så bör det gå alldeles utmärkt att ändra fästet för ksp-n i vagnskroppen så att det blir en tillräckligt bra Pz IV D eller E, och med shürtzen på så syns det inte att chassit har 4 st 'return rollers', varför det bör gå utmarkt att använda vagnen som en Pz IV J också. Konstruktionen av shürtzen på vagnskroppen är något mindre detaljerad än vad den är på Battlefronts nya Pz IV-or, men är också betydligt mindre fipplig.
Eftersom modellen skall kunna täcka in även förhållandevis tidiga Pz IV 'lang', så finns det ingen zimmerit på den.
Det finns en del extern last till modellen, men inte tillräckligt. Jag hade gärna sett ett ark med lite grundläggande dekaler som balkenkreuz och vagnsnummer, men ack...

T-34:

T-34-orna kan byggas som T34/76 och T-34/85, och har alltså två olika torn. 76mm tornet är dock av 'musse pigg' varianten som kom 1943, och de externa bränsletankarna är av den runda typen i stället för de kantiga som kom i slutet på kriget, så har man höga krav på historisk korrekthet på sina små härar så kan detta vara något man stör sig på. Även här är mängden extern last lite för liten, och dekaler hade varit trevligt.

Infanteriet:

Tyskarna beskrivs som 'late war', och har alltså i vissa fall kamouflagehjälmdok. Sovjeterna har sommaruniform. Detaljerna på både tyskar och ryssar ser bra ut, och figurerna har mänskliga proportioner, vilket inte är något givet för gubbar i 15mm. En del figurer är i flera delar, vilket ser ut att bli lite fippligt att sätta ihop.


Sammanfattningsvis så är dessa bra figurer för spel, då tanksen är tillräckligt rätt för att funka på spelbordet, samtidigt som de kostar mindre än hälften jämfört med motsvarande enehter från Battlefront. Bygger man skalamodeller (men vem gör det i 15mm skala?) eller om man har mycket höga krav på korrekthet så är de dock inte riktigt tillräckligt bra. Plastic Soldier Company har sagt sig avse börja tillverka fler av kriget 'basvaror', som M4 Sherman, StuG III och Sdkfz 251, och gör man det så får nog Battlefront se upp.

http://theplasticsoldiercompany.co.uk/