The Babushkas of Chernobyl

Diskussioner kring filmer, böcker (skönlitteratur), tv-program, spel mm som bygger på vår historia. Värd: B Hellqvist
liljen
Medlem
Inlägg: 551
Blev medlem: 10 aug 2007 16:44
Ort: Könugård / Värend / Hanekind

The Babushkas of Chernobyl

Inlägg av liljen » 30 apr 2020 12:27

Nu är det exakt 34 år sedan evakueringen från zonen runt Tjernobyl var i full gång. Många pensionärer återvände dock ganska snart efter evakueringen till sina gamla hem inom zonen, åtminstone om de "bara" låg inom den yttre zonen, inom 30 km från kärnkraftverket.

För några år sedan gjordes en dokumentärer om just dessa tanter som då fortfarande var i livet:https://www.dokonlin.ru/video/chernobyl ... s-of-.html

Jag tyckte den var sevärd och var förvånansvärt ljus.

Nu under april har Tjernobyl på nytt dykt upp en del på nyheterna, inte så mycket på grund av årsdagar utan för att det brunnit i skogarna i norra Ukraina pga den ovanligt torra vintern och våren. Bränderna har även rasat inne i själva zonen och 5 % av yta ska ha eldhärjats. Det har funnits oro utomlands för att radioaktivt stoff ska frigöras genom bränderna, men hittills har jag inte sett något som bekräftar de farhågorna. Dock så har Kiev tidvis haft världens sämsta luft när smogen från bränderna dragit in över stan. Andningsskydden (iaf de lite bättre versionerna) som alla ändå har pga Wuhanviruset har kommit väl till pass.
Här är lite bilder från bränderna och den sista turen till Tjernobyl innan hela zonen stängdes pga karantän och bränder:
https://youtu.be/WpPM8bNxwOU