Hitlers judiska soldater av Bryan Mark Rigg

Diskussioner kring filmer, böcker (skönlitteratur), tv-program, spel mm som bygger på vår historia. Värd: B Hellqvist
Big Boss
Ny medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: 10 jul 2016 13:18
Ort: Malmö

Hitlers judiska soldater av Bryan Mark Rigg

Inlägg av Big Boss » 23 dec 2016 09:21

Har precis läst Hitlers judiska soldater : Soldater och generaler med judisk bakgrund i den nazistiska krigsmakten 1933-1945 av Bryan Mark Rigg och utgiven av Christer Bergströms Vaktel förlag. Den svenska utgåvan är uppdaterad med nytt material jämfört med det engelska originalet. Boken levererar textmässigt en hög kvalité och dess största förtjänst ligger troligtvis i att den samlar ihop mängder av kända och mer okända fakta i en väl sammanhållen bok.

Är man tämligen oinsatt i ämnet tror man kanske att det inte tilläts en enda person av judiskt ursprung inom den tyska krigsmakten eller det civila efter 1933. Mer insatta läsare känner kanske till att det fanns dom halvjudar eller dom som blivit "arier" ända upp i toppen trots de allt hårdare lagarna. Här finns kända fall som fältmarskalk Erhard Milch, general Helmut Wilberg och flera betydelsefulla personer inom den tyska industrin. Men jag tycker att boken på ett förtjänstfullt sätt visar att det ändå var mycket mer utspritt och ger även den väl insatta läsaren något nytt. Det finns även exempel på medlemmar i Waffen-SS och flera på soldater som fick höga utmärkelser, vissa till och med riddarkorset. Privatpersoner i närheten av den absoluta ledningen ges det även flera exempel på. Ett flertal bilder illustrerar texten på ett relevant sätt. Den svenska översättningen håller hög kvalitet.

Det som sänker betyget för min del är den något undermåliga tryckningen. Papperet är väldigt tunt och trycksvärtan har smetats ut till viss del vilket gör att texten ser suddig ut. Kändes mer som att detta passar i en pocket än i en inbunden bok. För många har det nog ingen större betydelse men personligen lägger jag vikt i begreppet "hel" bok. I en sådan är text, layout, sättning, tryck och bindning alla viktiga för en bra upplevelse. Nu var boken ändå mycket billig och bättre en bok med lite lägre kvalité än ingen alls. Allt som allt, en bra bok med intressant text med några aber.

sveahk
Redaktionen
Inlägg: 9149
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Hitlers judiska soldater av Bryan Mark Rigg

Inlägg av sveahk » 23 dec 2016 11:24

Big Boss skrev: ...och bättre en bok med lite lägre kvalité än ingen alls.
Nej, det är IMV absolut inte bättre! Vi skall inte vänja oss vid skrot!!
Annars - tack för bokkritiken :)

Mvh Hans K