Överlevde Hitler?

Diskussioner kring filmer, böcker (skönlitteratur), tv-program, spel mm som bygger på vår historia. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
Claus
Medlem
Inlägg: 40
Blev medlem: 10 mar 2014 16:52

Överlevde Hitler?

Inlägg av Claus » 29 dec 2015 17:05

Frågan ställer sig ett antal forskare och utredare i History chanels nya serie "Hunting Hitler". Bakgrunden är att amerikanska myndigheter släppte många hemliga dokument 2014, varav över 700 ska röra Hitlers förehavanden efter kriget. Under åtta avsnitt får vi följa utredarna från Berlin till Spanien och Sydamerika. Serien är tankeväckande, men formatet är överdramatiserat och för tankarna mer till realityshows än dokumentärer. Ändå lyckas de att väcka tvivel inom mig om Hitler verkligen dog i bunkern. Det vore onekligen intressant att få läsa faktakritik mot deras bevis.

http://www.imdb.com/title/tt5248878

Användarvisningsbild
Lasse O
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 5298
Blev medlem: 06 jun 2006 17:13
Ort: Finland

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av Lasse O » 29 dec 2015 17:19

Visst är serien fantasieggande men mig veterligen har inte enda bevis presenteras som styrker att Hitler lyckades smita från Berlin och ta sig till Sydamerika. Man spekulerar i samma stil som i många andra program av den här typen "I den här tunneln kunde alltså Hitler ha förflyttat sig..." eller "Många anser att Hitler..."
H var sjuk och drogberoende. Att han skulle ha klarat en sådan utbrytning och långa resa känns otroligt. Programmet lever helt på att Hitlers ben inte har identifierats, fast visst är det intressant. Ungefär som mysteriet på Oak Island :)

History freak
Medlem
Inlägg: 344
Blev medlem: 27 mar 2015 02:55
Ort: Stockholm

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av History freak » 30 dec 2015 01:18

Problemet borde gå att lösa med DNA-test. Ryssarna har enl. uppgift ben och en skalle i förvar.

Användarvisningsbild
Claus
Medlem
Inlägg: 40
Blev medlem: 10 mar 2014 16:52

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av Claus » 30 dec 2015 01:50

Den skallrest som ryssarna har undersöktes 2009. DNA-testet visade att skallen var från en ung kvinna. Skallen har ett blivit skjuten, vilket Eva Braun inte skulle ha blivit. I programmet försöker de få DNA från Evas efterlevande för en jämförelse, men släktingarna vill inte ha med saken att göra. De konstaterar därför bara att det inte är Hitlers ben som sparats.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/8281839.stm

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5521
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av sonderling » 30 dec 2015 08:53

Jasså det var inte Hitlers skalle? Jag som lekt med tanken om att man skulle klona honom enda sedan jag såg pojkarna från Brasilien?! :milsmile: (Alltså nån flummig ide om att han då skulle fått en kärleksfull uppfostran och då kanske blivit en stor konstnär. :oops: )
Men har de inte tänder kvar oxå?

Resten av kvarlevorna dumpades väl utanför Berlin i nått vattendrag eller så (Nån dimmig minnesbild jag har från en annan dokumentär.) :?

Har för förövrigt en bok som heter: Hitler - the survival myth av Donald M Mckale tryckt 1983

Minns dock inget av den för jag läste den runt 1990 men boken behandlar sälva mytbildningen och kanske inte så mycket om att det skulle varit en möjlighet. (Hmmm borde kanske läsa om den?) Bläddrar i den nu och ur ramlar ett tidningsklipp från DN 21/3 -93. "Hitlers kvarlevor inte Hitlers" baserat på vad franska rättsläkare kommit framtill, tydligen genom att granska Sovjetiska rättsläkarrapporter. :?

Tror jag att Hitler överlevt? Nä som Lasse säger så var han för sjuk och skröplig så jag tror inte han klarat en flykt. Men visst är det en kittlande tanke och alltid lika roligt när han tycker upp i populär kulturen som tex "The Simpson´s" :D

Sonderling

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10196
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av Hexmaster » 30 dec 2015 09:07

Claus skrev:Frågan ställer sig ett antal forskare och utredare i History chanels nya serie "Hunting Hitler".
Säger allt om nya "History Channel". En gång var den bra.

Användarvisningsbild
Lasse O
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 5298
Blev medlem: 06 jun 2006 17:13
Ort: Finland

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av Lasse O » 30 dec 2015 18:59

En filmsekvens som ofta visas är när Hitler gratulerar en mängd Hitlerjugend med Arthur Axman i släptåg. Hans vänstra arm skakar nästan okontrollerat. Ibland ser man just den sekvensen på bl a History, ibland inte.
Är det en bluff av de allierade? Kan svårligen tänka mig att tyska filmfotografer skulle våga filma något sådant.
https://www.youtube.com/watch?v=0w3nsAaOpq4
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Stefan Karlsson
Medlem
Inlägg: 635
Blev medlem: 28 jul 2008 21:09

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av Stefan Karlsson » 30 dec 2015 19:11

Det finns en bok som heter Dubbelgångaren av Colin Forbes, en bok som vad jag minns var läsvärd och precis som många konspirationsteorier inte helt otroligt. Vad jag minns var den läsvärd precis som de flesta av Forbes övriga böcker.

Amund
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 7189
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av Amund » 30 dec 2015 19:38

Claus skrev:Frågan ställer sig ett antal forskare och utredare i History chanels nya serie "Hunting Hitler". Bakgrunden är att amerikanska myndigheter släppte många hemliga dokument 2014, varav över 700 ska röra Hitlers förehavanden efter kriget. Under åtta avsnitt får vi följa utredarna från Berlin till Spanien och Sydamerika.
Då är det alltså inte den där ubåten som kom fram till Buenos Aires i juli 1945 som Adolf skulle ha åkt med som gäller utan en ny rutt via Spanien?

Användarvisningsbild
tryggve
Medlem
Inlägg: 6498
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av tryggve » 30 dec 2015 21:56

Men ska inte Hitlers tandläkare, och även en tandtekniker, ha bekräftat för ryssarna redan i maj 1945 att det var Hitlers kvarlevor som de hade hittat? Ett käkben, bland annat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Adolf_Hitler
But by 11 May 1945, the Soviets had already confirmed through Hitler's dentist, Hugo Blaschke, and his dental technician that the dental remains found were Hitler's and Braun's.[53]

Användarvisningsbild
Lasse O
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 5298
Blev medlem: 06 jun 2006 17:13
Ort: Finland

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av Lasse O » 31 dec 2015 01:00

tryggve skrev:Men ska inte Hitlers tandläkare, och även en tandtekniker, ha bekräftat för ryssarna redan i maj 1945 att det var Hitlers kvarlevor som de hade hittat? Ett käkben, bland annat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Adolf_Hitler
But by 11 May 1945, the Soviets had already confirmed through Hitler's dentist, Hugo Blaschke, and his dental technician that the dental remains found were Hitler's and Braun's.[53]
Berija lär ha sänt ett särskilt NKVD-kommando bara med syfte att fastställa Hitlers död och hitta dennes kvarlevor. Man behöver inte vara någon särskild konspirationsanhängare för att misstänka att NKVD hittade det som Stalin ville att man skulle hitta.
Vad hade alternativet varit? :)

Användarvisningsbild
Claus
Medlem
Inlägg: 40
Blev medlem: 10 mar 2014 16:52

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av Claus » 31 dec 2015 02:32

Serien som helt säkert också kommer att sändas i svensk TV, men som finns för nedladdning och stream på nätet är ganska överdramatiserad. Men ändå rätt intressant om man inte har något annat för sig.

Spoiler ---- läs inte vidare om du vill ha spänningen kvar. ;)
Först visar de att det inte var Hitlers kvarlevor. Ingen av vittnena såg kroppen. De som brände upp dem såg dem bara inlindade i mattor och lakan.
Hitler hade sagt till någon general att han planerade att fly söderut.
Inga vittnen såg honom efter den 20 april
Det finns en tunnel från bunkern hela vägen till Tempelhof flygplats
Det avgick sex Focke wulf condor, långdistansplan varav två var lastade med Hitlers privata egendom
I Spanien finns en radioinstallation som byggdes och styrdes av tyskarna. Tre specialmaster från Telefunken var avsedda för att leda in flygplan vid ett fält. Där säger spanjorer att planen landade och vittnen har sett Hitler, två kvinnor och en läkare där.
Hitler ska sedan ha vistats i Francos privata bostad som är ett veritabelt fort.
Sedan ska han ha varit i ett stort kloster i Galicien, där många tyskar var. Det finns hemliga tyskbyggda tunnlar in från klostret till ett hus som kontrollerades av guardia civil.
Tyskarna ska ha fört över ansenliga mängder pengar till Galicien.
Vittnen säger sig ha sett Hitler utan mustach där.
Från Vigo i Galicien ska de senare ha tagit en ubåt som gick till Canarieöarna.
På Canarieöarna hade tyskarna omlastningsanläggningar för torpeder och förnödenheter.
En tysk industrialist hade ett avlägset, skyddat hus vid kusten. Där fanns sjukhus och en mängd bostadsrum där nazister ska ha varit efter kriget.
Från Canarieöarna ska han ha åkt ubåt till Argentina.
En mystisk ubåt har setts vid kusten. Argentinska flottan har nyligen sökt efter den.
Två andra tyska ubåtar gav upp i Argentina, istället för att åka till t ex Spanien eller Portugal, vilket var mycket närmare deras hem och familjer. Totalt var det 47 ubåtar som inte hörsammade Dönitz order att ge upp.
I en liten tyskvänlig stad med en rik tysk industrifamilj har Hitler setts. Under en villa mitt på landsbyggden hittade de nya ägarna en stor tyskbyggd bunker med ventilation etc.
Sedan ska han ha åkt privattåg till "lilla Berlin" en stad i bergen som är extremt tyskvänlig.
Där ska han ha bott i en villa som bara går att nå från vatten. På små holmar utanför villan finns gamla kulsprutenästen. Villan hade en stor bunker på baksidan och ägdes förstås av tyska industrialister.
Sedan har han setts i en annan stad där det finns ett stort tyskt hotell. Hitler sägs inte ha bott på hotellet, utan hos dess ägare. Det finns en hemlig tunnel från villan till hotellet. Hitler ska ha mött en tysk, kontinentens största vapentillverkare. Hotellägarna ska ha donerat miljoner till nazisterna.
Sedan är det de nya husen som arkeologer hittade i fjol. Det är en villa mitt ute i djungeln, mellan Argentina, Brasilien och Paraguay. Den är extremt lyxig för att ligga så oländigt. Den har t ex eget kraftverk. Man har funnit tyska mynt, tidningar, massor av konserver, medicinflaskor för magsmärta, fotografier etc. Att den använts av tyskar på flykt är mer än sannolikt och då ska man betänka att Eichman var tvungen att arbeta direkt. Alltså skulle det vara någon ännu högre som varit där.
Sedan har han siktats 1947 i en liten tyskvänlig stad i södra Brasilien. Han ska enligt en fransk agent ha varit på en privat balettföreställning. Programmet visar att den ägde rum.
Sedan finns det vittnen som säger att de såg honom i Colombia dit han kom med ett vattenflygplan. Han ska ha träffat tyska ingenjörer för att diskutera bombtillverkning.
Fortsättning följer i säsong två.
Allt bygger på FBI-rapporter och vittnesmål. De träffar två levande vittnen. Jag är inte konspiratoriskt lagd, men det verkar inte helt otroligt.

Användarvisningsbild
tryggve
Medlem
Inlägg: 6498
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av tryggve » 31 dec 2015 10:09

Lasse Odrup skrev: Berija lär ha sänt ett särskilt NKVD-kommando bara med syfte att fastställa Hitlers död och hitta dennes kvarlevor. Man behöver inte vara någon särskild konspirationsanhängare för att misstänka att NKVD hittade det som Stalin ville att man skulle hitta.
Vad hade alternativet varit? :)
Det ska väl ha varit en SMERSH -enhet som hittade kropparna den andra maj, om man ska tro Wiki.

Stalin verkar ju dock ha varit rätt svår att övertyga om att Hitler verkligen var död, så frågan är om det hade varit så farligt att ge honom "fel" besked just i denna fråga. Kanske. Men tänk om man hade sagt till honom att Hitler var död, och Hitler hade dykt upp i t ex Argentina.

Då hade nog huvuden verkligen rullat....

Later on 2 May, the remains of Hitler, Braun, and two dogs (thought to be Blondi and her offspring, Wulf) were discovered in a shell crater by a unit of the Red Army intelligence agency SMERSH tasked with finding Hitler's body. Stalin was still wary about believing his old nemesis was dead, and restricted what information could be publicly released.[49]
https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Adolf_Hitler

Det ska väl sägas att idén om att Hitler skulle ha överlevt inte direkt är ny. Han ska ha synts till i både Argentina och Tyskland åren efter kriget.

https://en.wikipedia.org/wiki/Conspirac ... er's_death

EDIT. Läser man länken ovan så verkar det vara så att skallfragmentet inte är det som ryssarna har använt för att identifiera Hitlers lik.
Om så är fallet kan man väl knappast använda detta som ett argument för att Hitler skulle ha överlevt? Då måste man väl titta på det som faktiskt användes?
A skull fragment with a bullet-hole, found outside Hitler’s bunker and kept in Russia’s federal archives in Moscow, was for decades believed to be that of Hitler. However, in 2009 samples of the skull were DNA-tested at the University of Connecticut by archaeologist and bone specialist Nick Bellantoni and colleagues. It was found to be that of a woman aged under 40.[2]

However, the Russians have never claimed that the skull was the main evidence, instead citing jawbone fragments and a dental bridge which were found. The items were shown to Käthe Heusermann, the long time dental assistant of Hitler's dentist, Hugo Blaschke, and long time technician Fritz Echtmann who both identified them as being Hitler's.[3] The skull fragment was found only later, in 1946, when the Soviets investigated rumours of Hitler’s survival.[2]
Man kan ju ta Martin Borman som exempel också. Han syntes ju till på många håll efter kriget enligt vittnen. Men allt tyder ju på att han dog i Berlin under flyktförsöket. Han kvarlevor är ju identifierade med DNA, ändå verkar det finnas de som menar att han kom undan, och att det är någon typ av mörkläggning.

Hoppas att SVT inte lägger licenspengar på att köpa in den här serien.... :-)

pandersson2
Medlem
Inlägg: 2945
Blev medlem: 28 maj 2005 07:34
Ort: Södermanland

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av pandersson2 » 02 jan 2016 17:44

Läste en recension som sågade serien fullständigt. Enligt recensionen förmedlade den medvetet felaktigheter för att kunna hävda sensationer, förutom ren okunnighet. Deras slutkläm är rätt rolig.

"... we have downloaded those explosive FBI files which “Hunting Hitler” is in part based upon. After detailed link analysis [OK, we read through them a few times], and a bottle of rather nice Rioja in honour of Adolf’s alleged visit to Franco’s Spain and also as tribute to another of Kaga Seven Pictures productions “Booze Traveller“, we have prepared a pitch for our own Hitler conspiracy series to submit to the History exec’s. Our thesis shows beyond reasonable doubt that der Fuhrer was indeed smuggled out of Germany by Wild Bill Donovan and OSS operatives as part of Operation Paperclip and was resettled in Memphis under an assumed identity. Other witnesses [sadly now dead] go on to suggest that in the 1950’s Hitler changed his face, name and career direction, going on to have a distinguished career in the music industry until, faking his own death in 1977, he started a whole new life flipping burgers. “The Elvis Hitler Conspiracy” is coming to your TV or mobile device soon. Or perhaps not."

http://thepipeline.info/blog/2015/12/03 ... found-him/

Användarvisningsbild
Claus
Medlem
Inlägg: 40
Blev medlem: 10 mar 2014 16:52

Re: Överlevde Hitler?

Inlägg av Claus » 26 nov 2016 22:12

Ännu en säsong av tokerierna har börjat sändas. Den här gången följer de rapporter att Hitler ska ha flygit till Trönd i Danmark och därifrån vidare till Spanien. Den lilla behållningen av programmet är att de besöker utgrävningarna av huset i Argentina där de menar att Hitler skulle ha vistats. Det är fullt möjligt att det var planen en gång i tiden. Eller att andra ledande nazister skulle gömma sig där. Men efter kriget behövdes det inte då Peron lät dem bo i landet.
De är också i nyutgrävda danska bunkrar där de hittar vapen och utrustning som verkar vara i nyskick.

Artikel om de argentinska utgrävningarna
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... ungle.html