SVT får hård kritik av krigsförbrytartribunalen

Diskussioner kring filmer, böcker (skönlitteratur), tv-program, spel mm som bygger på vår historia. Värd: B Hellqvist
Skriv svar
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mars 2002, 21:27
Ort: Sverige

SVT får hård kritik av krigsförbrytartribunalen

Inlägg av Marcus » 29 november 2011, 17:50

Var det någon som såg dokumentären?
Den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, ICTY, riktar stark kritik mot SVT för dokumentären om folkmordet i Srebrenica, ”Staden som offrades”.
Den 28 augusti sände ”Dokument Utifrån” en norsk dokumentär som skulle ge nya fakta om massakern i Bosnien 1995. Den kritiserades starkt av bland annat flera svensk-bosnier för att ha gett en partisk bild av folkmordet.
DN kan i dag berätta att en ännu tyngre kritiker – nämligen den av FN grundade internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, den 24 november skickade ett brev till SVT-chefen Eva Hamilton och påpekade flera felaktigheter i dokumentären.
I brevet redogör ICTY för flera domar som slår fast att händelserna i Srebrenica var ett planerat folkmord. Domstolen redogör för hur tv-programmet däremot hävdade att vapnen som getts till befolkningen i Srebrenica hade ett samband med den lilla stadens öde och att männen i byn hade kunnat räddas om de lagt ner sina vapen.
Krigsförbrytartribunalen säger att det finns tydliga bevis för att de flesta offer i Srebrenica inte dog i strid utan under massavrättningar. När domstolen i ett avgjort ärende lät undersöka offer i massgravar hittade de 448 personer med ögonbindlar och bevisför att 423 som fått sina händer bakbundna. Flera personer, både offer och gärningsmän, har vittnat inför domstolen om att de flesta som dog blev avrättade.
Enligt ICTY hävdade SVT-dokumentären att de flesta som dödades dog just i strider. Men rättsprocesserna i domstolen har visat bortom allt rimligt tvivel att händelserna i Srebrenica 1995 var ett i förväg planlagt massmord där de flesta offer inte dog i strider. ICTY kräver att få komma till tals nästa gång SVT sänder uppgifter som motsäger dess domar om folkmord.
För en dryg månad sedan fälldes ”Staden som offrades” av den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden, Pressens Falige Utvalg. Den bröt mot pressetiken eftersom kända fakta om händelserna utelämnades, enligt den norska granskningsnämnden.
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/sv ... tribunalen

/Marcus

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1079
Blev medlem: 18 november 2011, 14:46
Ort: Söder om stan

Re: SVT får hård kritik av krigsförbrytartribunalen

Inlägg av Nimrod-S » 29 november 2011, 20:05

Jag såg den dokumentären och jag minns att jag reagerade på att det kändes ovanligt att få se en mer nyanserad bild av händelserna, där inte bara serberna får skulden för allt.

Användarvisningsbild
Fredrik Andersson
Medlem
Inlägg: 1411
Blev medlem: 22 december 2005, 23:51
Ort: Södermanland

Re: SVT får hård kritik av krigsförbrytartribunalen

Inlägg av Fredrik Andersson » 30 november 2011, 20:54

Hm. Får en olustig känsla av samma karaktär som jag får när jag lyssnar på revisionister och förnekare av folkmord tidigare i historien. Hur mycket research gjorde SVT innen de sände det här programmet kan man ju fundera på.

Å andra sidan, är det Tribunalens sak att tala om för en Public Service kanal vad de bör och inte bör sända?
Regimus Neque Hostis
"Vi bestämmer - inte fienden" (Södermanlands regemente 1627-2005)
En kamrats livsfilosofi:
"Jag latar mig inte. Jag avvaktar kraftfullt!"

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7143
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: SVT får hård kritik av krigsförbrytartribunalen

Inlägg av sonderling » 1 december 2011, 13:40

Å andra sidan, är det Tribunalens sak att tala om för en Public Service kanal vad de bör och inte bör sända?
Jag har bara lyssnat med ett halvt öra på det här men det verkar som om detta var en mer privat åsikt av en av Haag tribunalens domare.

Sonderling

Jackson
Utsparkad
Inlägg: 62
Blev medlem: 22 januari 2011, 13:35

Re: SVT får hård kritik av krigsförbrytartribunalen

Inlägg av Jackson » 3 december 2011, 13:32

Fredrik Andersson skrev:Hm. Får en olustig känsla av samma karaktär som jag får när jag lyssnar på revisionister och förnekare av folkmord tidigare i historien.
På vilket sätt då?

Personligen tycker jag båda filmerna var en frisk fläkt jämfört med vad man tidigare fått stått ut med om Balkan-krigen.

Artur Szulc
Medlem
Inlägg: 1944
Blev medlem: 24 mars 2002, 16:40
Ort: Västra Götaland

Re: SVT får hård kritik av krigsförbrytartribunalen

Inlägg av Artur Szulc » 3 december 2011, 17:42

Jag såg den men har för lite kunskap för att bedöma dokumentärens tillförlitlighet. Generellt är det ju alltid bra när nya infallsvinklar ventileras och onekligen erbjöd dokumentären det.

Sedan hade jag ingen aning om att Izetbegovic, som Ungmuslim under avk, stöttat den pronazistiska fraktionen av rörelsen, för vilket han satt fängslad i tre år efter kriget.

Men detta är ju bara en detalj i sammanhanget.
Med vänliga hälsningar
Artur Szulc

http://www.arturszulc.se

Tylko prawda jest ciekawa (Endast sanningen är intressant)
Józef Mackiewicz

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mars 2002, 21:27
Ort: Sverige

Re: SVT får hård kritik av krigsförbrytartribunalen

Inlägg av Marcus » 2 april 2012, 19:05

Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) fäller SVT för dokumentären "Staden som offrades". I augusti förra året sändes den omtalade norska filmen om det politiska spel som föregick folkmordet i Srebrenica 1995.
Nu fälls SVT av Granskningsnämnden eftersom "frånvaron av debatt eller problematiserande i samband med sändningen av den kontroversiella dokumentären stred mot kravet på opartiskhet".
Filmen kritiserades för att ha fört fram bilden av att händelserna i den bosniska staden inte var ett planerat folkmord, utan att de flesta som dog dödades i strider.
Även den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag riktade stark kritik mot dokumentären i ett brev till SVT:s vd Eva Hamilton och filmen har även fällts i den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden.
http://www.dn.se/kultur-noje/srebrenica ... ar-partisk

/Marcus

Användarvisningsbild
Ragnar Svedje
Medlem
Inlägg: 1157
Blev medlem: 30 mars 2005, 14:00
Ort: Stavanger

Re: SVT får hård kritik av krigsförbrytartribunalen

Inlägg av Ragnar Svedje » 13 februari 2014, 17:34

Jag minns dokumentären mycket väl, og gillade den. Som flera redan har påpekat var den en frisk fläkt i en sedan 20 år extremt ensidig rapportering kom helt plötsligt kritiska röster fram. Jag minns även att jag läste i norska tidningar att dokumentären friades av pressens faglige utvalg PFU, men att den senare fälldes av granskningsnömnden i Sverige.

Nu läser jag i denna tråd (DN artikeln som Marcus Wendel citerar) att den "fälldes i Norge", vilket fick mig att gå tillbaka och läsa vad PFU faktiskt skrev. Det rekommenderar jag er andra att göra också!

http://www.pfu.no/case.php?id=2509

Efter att ha läst dommen tycker åtminstonde inte jag att man bara kan sammanfatta den med att dokumentären blev fälld. Klagan blev avvisad på flera punkter men bara fälld på en enda. Dessutom fick NRK beröm av PFU för att visa att krigsförbrytelser begicks av båda sidor.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klageren, Den norske Helsingforskomité, mener NRK brøt normene for god presseskikk i og med sendingen av dokumentarfilmen «Byen som kunne ofres» i april 2011. Filmen omhandler bakgrunnen og opptakten til massakrene i den bosniske byen Srebrenica i juli 1995, karakterisert som det verste folkemordet i Europa etter den 2. verdenskrig. Klageren kaller filmen en historieforfalskning og anfører at den forteller en annen og uakseptabel historie enn den som er fastslått blant annet i en rekke dommer i krigsforbryterdomstolen i Haag.

NRK avviser klagen og kaller den en kronikk og en meningsytring. Det vises til at det er journalistikkens oppgave å frambringe nye opplysninger og at krigsforbryterdomstolene ikke kan være unntatt fra mulig indirekte kritikk. Så langt NRK kan se, har ikke klageren frambrakt informasjon i sin klage og tilsvar som skulle gi noen grunn til å endre filmens innhold.

Pressens Faglige Utvalg vil, på generelt grunnlag, å minne om Vær Varsom-plakatens punkt 1.2, om pressens rett til å fremme samfunnskritikk, der det også fremgår at mediene har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk. Utvalget viser også til punkt 1.4, om pressens rett til å informere og å avdekke kritikkverdige forhold. Å stille spørsmål ved etablerte sannheter er en høyst relevant oppgave for en uavhengig presse. Klageren er for øvrig helt enig i dette.
Utvalget konstaterer at klagen stiller relevante spørsmål til hvor ensidig og «alternativ» en dokumentarfilm kan være. Slik utvalget ser det, kan det umulig lages generelle normer for dette, men utvalget vil likevel mene at den innklagede filmen som prosjekt ikke kan anses å være i strid med god presseskikk.

Det er forståelig at filmen, sett i lys av dens alvorlige tema som berører mange også i vårt eget land, har skapt meget sterke reaksjoner i land der den er blitt vist. I et presseetisk perspektiv påligger det naturligvis NRK også å ha dette i tankene i forbindelse med publiseringen. Dette vil gjelde både påstander, bildebruk, språkbruk og andre virkemidler, som til sammen danner et 58 minutter langt budskap om hendelser som preger en lang rekke mennesker for resten av livet. Men reaksjonene alene kan ikke tillegges avgjørende vekt i den presseetiske vurderingen.

Det er hevet over enhver tvil at serbiske militære og paramilitære styrker sto bak det som er blitt kalt et folkemord i og rundt Srebrenica i løpet av noen få dager i juli 1995. Utvalget mener klageren tar feil når den anklager NRK for å ha skapt et inntrykk av at det ikke dreide seg om et folkemord, men utvalget vil likevel anføre at NRK med fordel kunne synliggjort at domsstolene i Haag har dømt flere serbiske krigsforbrytere for dette, knyttet til Srebrenica-massakrene. NRKs mulige manglende bruk av begrepet folkemord kan neppe i seg selv være i strid med god presseskikk.

NRK fortjener honnør for å ha påvist at det under krigen i Bosnia ble begått krigsforbrytelser, plyndring og kriminalitet på begge sider i konflikten. Krig er, som Tolstoj har formulert det, ikke skjønnhet, orden og formasjon, men blod, lidelse og død. Det er også i denne konflikten åpenbart blitt handlet med territorier, og NRK kan ikke bebreides for å ha satt et kritisk søkelys på splittelsen i den bosnisk-muslimske ledelsen. Tvert imot.

Utvalget forstår at det i en dokumentarfilm om en kompleks historie som skal fortelles på en visuelt interessant måte, er vanskelig å fortelle alt. Det konstateres at grunnlaget for påstanden om den bosniske ledelsens svik mot innbyggerne og flyktningene i Srebrenica delvis klargjøres i den omfattende tilsvarsrunden. Men, som utvalget har understreket i en rekke uttalelser, er kravet til etterrettelighet fundamentalt i all journalistikk. Det må også gjelde for en dokumentar som har som uttalt hensikt å fortelle en alternativ historie, ikke minst når det handler om et av de mest grufulle kapitler i Europas historie etter Den andre verdenskrig.

Etter utvalgets mening underslår, overser eller utelater filmen noen basale kjensgjerninger som hører med i enhver fortelling om krigen i Bosnia. Særlig finner utvalget det presseetisk uakseptabelt at programmet ikke nevner dommene ved krigsforbryterdomstolene i Haag, ICJ og ICTY. Rettsprosessene har etter gjennomgang av et omfattende bevismateriale slått fast at det eksisterte en plan om å rense landet for ikke-serbere, en plan som, som ifølge domstolene kulminerte med massakrene i Srebrenica, et av de kanskje best dokumentere folkemord i historien, med mer enn 8000 drepte. Flere kontroversielle kilder står fram i programmet uten at deres påstander veies opp mot konklusjoner fra rettsprosessene som disse kildene i praksis argumenterer imot.

Utvalget viser her til pkt. 3.2 i Vær Varsom-plakaten, der det blant annet heter: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder.»

På dette punkt mener utvalgets flertall at NRK har brutt god presseskikk.

Lillehammer, 20. oktober 2011

Hilde Haugsgjerd,
John Olav Egeland, Øyvind Brigg, Alf Bjarne Johnsen,
Henrik Syse, Camilla Serck-Hanssen, Georg Apenes


Utvalgets mindretall mener det må legges avgjørende vekt på behovet for vide rammer i den kritiske dokumentarjournalistikken. Dette omfatter også reportasjer som er subjektive, kontroversielle eller som inngår i en løpende politisk eller historisk debatt. NRKs Brennpunkt-reportasje har svakheter, blant annet når det gjelder kildebredde, men disse er ikke av en slik karakter at de i dette tilfelle representerer brudd på normene for god presseskikk.

Lillehammer, 20. oktober, 2011

John Olav Egeland, Georg Apenes


FOR FRAMFØRING I RELEVANT SENDETID:

«Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er klageorgan for norske medier, mener NRK på ett punkt brøt god presseskikk da Brennpunkt i april i år sendte dokumentarfilmen «Byen som kunne ofres». Filmen handler om bakgrunnen for og opptakten til folkemordet i og rundt den bosniske byen Srebrenica i juli 1995. Klageren, Den norske Helsingforskomité, mener NRK bedrev historieforfalskning. Utvalget gir NRK honnør for å ha påvist at det ble begått krigsforbrytelser på begge sider i konflikten og avviser flere av klagerens anførsler. Men utvalgets flertall mener at filmen underslår, overser eller utelater basale kjensgjerninger som hører med i enhver fortelling om krigen i Bosnia. Utvalget mindretall mener de anførte svakhetene i filmen ikke representerer brudd på god presseskikk.»

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slut citat.

Skriv svar