USA i holländsk skepnad

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Skriv svar
Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 671
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

USA i holländsk skepnad

Inlägg av Gavrilo Princip » 16 september 2023, 17:59

Vid början av 1600-talet tog den europeiska kolonisationen av "Nya världen" fart på allvar. Alltfler länder av betydelse ville få ta del av smörgåsbordet på andra sidan Atlanten, däribland England och Holland.

Det nederländska territorierna omfattade huvudsakligen kusten från c:a dagens Massachusetts ner till Delaware (sistnämnda delstat övergick sedan under 17 års tid ((1638-55)) till Sverige. Och i detta grundades även staden Nya Amsterdam, dvs dagens New York.

Men vid 1660-talets början utbröt av en eller annan orsak stridigheter mellan engelsmän och holländare, vilket småningom resulterade i att de förra (engelsmännen) tilltvingade sig allt holländskt landområde. Huruvida detta hade sin upprinnelse i någon pågående krigföring de två sjömakterna emellan hemma i Europa, eller om det enbart var borta i Amerika vet jag ej.

Hursomhelst, nu inträffar det kontrafaktiska, genom att det hela får motsatt utgång, och det istället är holländarna som vinner striderna och därigenom tilltvingar sig allt engelskt territorium borta i dagens USA. Nya Amsterdam behåller sitt namn och fortsätter utvecklas och så vidare. Observera att detta endast gäller Englands territorier i nuvarande USA, områdena i Canada räknas ej in. Dessa områden kanske blir aktuella framåt slutet av 1600-talet alternativt någon gång under 1700-talet.

Vad innebär detta på sikt? Hur fortsätter Nya Holland utvecklas? Är det en gigantisk nation/världens supermakt nr 1, med närmare 300 miljoner invånare, där holländska är officiellt språk? Är Nya Amsterdam alltjämt huvudstaden, eller ligger den någon annanstans (med ett holländsk-klingande namn förstås)?

Kommer Nya Holland lösgöra sig från moderlandet hemma i Europa framemot 1700-talets slut, eller förblir det en del av Holland till in på 1800-talet eller kanske t.o.m. 1900-talet? Vilket statsskick kommer detta land i så fall ha? Blir det republik eller monarki (givet att man utropar självständighet under 1700- eller 1800-talet)? Vad kommer landet heta? Vilken konstitution kommer denna nation troligtvis få?

Kommer ett "USA" i holländsk tappning ha någon avgörande betydelse för världens utveckling jämfört med verklighetens dito? Något eller några specifika områden?
Blir det någon emigration över Atlanten, eller får den en annan utveckling?

Ja, frågorna är många, och det finns säkert många fler. Jag ser fram emot en intressant diskussion.

PS: ni får gärna även ge exempel på vad delstater, städer, sjöar m.m. kan komma få för namn (med holländsk anstrykning). ds.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28621
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: USA i holländsk skepnad

Inlägg av Hans » 16 september 2023, 19:47

Inget svar men relaterat: viewtopic.php?f=43&t=40393&hilit=leclerc

MVH

Hans

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5061
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: USA i holländsk skepnad

Inlägg av koroshiya » 16 september 2023, 23:18

Om man tittar på Indonesien är holländskan i princip död där. De valde tidigt att styra med indonesiska, och pratade oftast indonesiska med de som arbetade för dem, trots att indonesisk medelklass naturligtvis kunde holländska.

Som resultat kan man säga att Nederländerna skapade en viktig del av det sammanhållande kittet i landet.

Det hade väl inte varit likadant i Amerika, men dessa kolonisatörer var mest intresserade av pengar, och struntade i mycket annat. Fast ett land som Surinam har holländska som nationalspråk.

Den största etniska gruppen i Surinam är indo-surinameser. Så jag tror att det hade funnits fler människor från Indien och Indonesien i området för trådens fråga.

Här är nederländska Brasilien. De hade kunnat fortsätta kriga där, men det lönade sig inte.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nederl%C3 ... _Brasilien

diskutera
Medlem
Inlägg: 344
Blev medlem: 18 februari 2004, 20:51
Ort: Bengts gärde

Re: USA i holländsk skepnad

Inlägg av diskutera » 17 september 2023, 17:14

Ponera att detta ”holländska” USA kommer till, med en utveckling likt det ”anglosaxiska” USA vi känner idag. Frågan jag spontant ställer mig, kommer detta alternativa USA vara lika expansionistiskt som i vår tidslinje? Eller kommer det att nöja sig med att dominera Nordamerika? Vilken roll skulle detta USA ha i världskrigen? Kan tänka mig att pro-entente-slagsidan inte hade funnits på samma sätt utan det anglosaxiska kulturarvet i ”mainstreamkulturen”.

Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 671
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

Re: USA i holländsk skepnad

Inlägg av Gavrilo Princip » 8 oktober 2023, 14:04

Vilken roll skulle detta USA ha i världskrigen? Kan tänka mig att pro-entente-slagsidan inte hade funnits på samma sätt utan det anglosaxiska kulturarvet i ”mainstreamkulturen”.

Självklart en mycket intressant och begrundansvärd reflektion. Hur långt menar du att pro-entente-slagsidan inte skulle funnits på samma vis som i verkligheten? Skulle det rentav kunna tänkas, att detta holländska "USA" istället givit sig in i 1:a världskriget på Centralmakternas sida (Tyskland, Österrike-Ungern m.fl.)? Eller hade man "bara" nöjt sig med att förhålla sig neutrala hela kriget igenom? Och oaktat vilket av dessa två scenarier det blivit, hur hade det då i sin tur kunnat påverka utgången av hela 1:a världskriget? Och vad hade detta kunnat innebära för ryska revolutionen och dess följdverkningar, ett eventuellt 2:a världskrig, och slutligen världens utveckling fram till idag?

(beträffande detta med WW1, se f.ö. min tråd "Centralmakterna vinner 1:a världskriget")

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3529
Blev medlem: 28 juni 2002, 19:40
Ort: Årsta, Stockholm
Kontakt:

Re: USA i holländsk skepnad

Inlägg av von Adler » 8 oktober 2023, 18:53

Ett av grundproblemen är skillnaderna i befolkning - Nya Nederländerna hade 1674 omkring 9 000 invånare - de engelska kolonierna i Nordamerika hade samtidigt över 120 000 invånare. Även om Nederländerna vinner kriget och tar över Virginia, Karolinerna, Georgia och Nya England så förblir kolonin engelskspråkig och med engelsk kultur.

Möjligen lägger Nederländerna någon form av skatt på kolonierna förutom tull på varor, så dessa är vana vid att faktiskt betala för sig när senare delen av 1700-talet rullar in.

Skriv svar