Ryssland säljer inte Alaska till USA

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Användarvisningsbild
HomeGuardSoldier
Medlem
Inlägg: 1413
Blev medlem: 01 mar 2016 08:57
Ort: Småland

Ryssland säljer inte Alaska till USA

Inlägg av HomeGuardSoldier » 27 okt 2021 18:28

Om vi tänker oss att Ryssland, tvärtemot vad de faktiskt gjorde, inte säljer Alaska till USA, hur hade då de båda världskrigen utvecklats och framför allt hur hade det sett ut under Kalla Kriget när Järnridån hade gått utmed den västra gränsen mot Kanada?

HGS

Användarvisningsbild
Mackan L
Medlem
Inlägg: 793
Blev medlem: 26 jul 2004 03:49
Ort: Yorkshire, U.K.

Re: Ryssland säljer inte Alaska till USA

Inlägg av Mackan L » 27 okt 2021 19:01

Ryssland sålde Alaska till USA för att säkra östra Ryssland mot britterna (samt att man behövde pengar). USA blev en utmärkt buffert mot brittiska Kanada.

Kanske GB och Frankrike går in i ryska Alaska under ryska inbördeskriget där man historiskt ingrep på den vita sidan. En fri rysk stat skapas.

USA sitter i praktiken med veto och måste allra minst ge sitt godkännande.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3415
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Årsta, Stockholm

Re: Ryssland säljer inte Alaska till USA

Inlägg av von Adler » 28 okt 2021 08:08

Frågan är ju om guldrushen skapar en situation om med Boerrepublikerna, där det flyttar in folk som de lokala myndigheterna inte kan hålla ute eller kontrollera, och att dessa själva bildar något slags republik och begär anslutning antingen till Kanada eller till USA. Jämför Boerrepublikerna eller Hawaii.

Kan detta skapa spänningar, eller till och med krig mellan USA och Ryssland, eller Storbritannien och Ryssland? Kan det tänkas att spänningarna Ryssland och Storbritannien emellan leder till att Dreikaiserbund överlever och att Ententen inte bildas?

diskutera
Medlem
Inlägg: 292
Blev medlem: 18 feb 2004 20:51
Ort: Bengts gärde

Re: Ryssland säljer inte Alaska till USA

Inlägg av diskutera » 31 okt 2021 12:42

Var det verkligen skrivet i sten att annan makt skulle invadera Alaska om inte Ryssland sålde det till USA? Eller hade det blivit som Texas blev för Mexico, dvs ett område som besattes av anglosaxiska nybyggare som sedan utropade republiken självständig?

Misstänker att Ryssland, om än korrupt, hade större resurser än Mexico att kontrollera sitt egna territorium med. Men frågan är hur deras förmåga att hantera en konflikt på en annan kontinent hade varit. Det känns som att ett krig där GB norpar åt sig ryskt territorium under andra halvan av 1800-talet, borde sätta tillräckliga spår för att påverka alliansbildningarna inför vk1. Å andra sidan gick det ju bra att göra gemensam sak med Japan just då, även om det var kittet mellan Japan-GB som höll ihop konstellationen.

Undrar förresten hur Rysk-Japanska kriget skulle te sig med ett ryskt Alaska?