Om det "Latinska Riket" i Konstantinopel hade överlevt

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Gen. Jack Ripper
Medlem
Inlägg: 238
Blev medlem: 27 nov 2011 14:26

Om det "Latinska Riket" i Konstantinopel hade överlevt

Inlägg av Gen. Jack Ripper » 22 jun 2021 10:46

Latinska Riket är den epok då korsriddare tog över en del av Östromersk Riket i ca 100 år under 1200-talet innan originalet Östrom återtog det; det har ansetts som en av anledningarna till Östroms slutgiltiga försvagning och kollaps 1453.

Säg att Latinska Riket hade överlevt och gått samman med det som var kvar av Östrom i Nicea. Ett katolskt latin-grekiskt rike hade då funnits där som troligtvis hade haft betydligt bättre relationer med Påvestolen och övriga Europa och hade haft lättare att locka arméer från Italien och från andra att komma och bekämpa turkarna.

Hade dessa kunnat överleva? Hur hade Europa sett ut med en slags förlängning av sydvästeuropa in i Grekland med en latingrekisk smältdegelkultur?


(Har någon förövrigt tips på bra litteratur om Latinska Riket?)

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3489
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Årsta, Stockholm

Re: Om det "Latinska Riket" i Konstantinopel hade överlevt

Inlägg av von Adler » 23 jun 2021 06:18

De grekisk-ortodoxa sa själva "hellre en turban än en påvehatt" under perioden, för att muslimerna var betydligt mer toleranta mot deras religion än katolikerna var.

Latinska riket var en löst sammanhållen feodal stat av äventyrare som tagit sig till höga positioner. Det varade 57 år, inte 100. Den typen av rike tenderar att vara svagt och ha svårt att hantera moderna staters styrkor - jämför Ordensstaten i Livland och Ostpreussen, som förlorade mot polacker, litauer och novgoroder under den här perioden, eller Kungariket Jerusalem och dess vasaller, som alla erövrades under samma period.

Latinska riket hade egentligen ingenting att lära Niceanska Kejsardömet om administration eller kontroll - möjlighen kunde de lära ut normandisk riddarchock, men det var inte tillräckligt. Niceanerna tog över hela latinska kejsardömet när de tog Kontantinopel, i princip helt utan strid. I praktiken var det återformade Östrom efter 1260 det du efetrfrågar, och de blev fullständigt överkorda av osmanerna.

Osmanernas kombination av utmärkt tungt kavalleri (sipahis), professionellt infanteri (janissarerna), innovativt användande av artilleri och stora följen av irreguljära trupper (akinci och ghazis) var mer än vad det feodala Europa kunde hantera, vilket tydligt visades vid Nicopolis 1396 och Varna 1444.

Ett Östrom som inte förlorar sin huvudstad 1204 är i betydligt bättre skick att kontra osmanerna än någon sentida sammansmältning av det feodala Latinska Riket och det Niceanska Kejsardömet. De hade en modern centraliserad administration och embryot till en nationell snarare än feodal armé i Themata-systemet.